Промяната в Египет ще дойде до дни, твърди Ел Барадей

Ако се наложи, в понеделник наш самолет ще лети до Кайро
Обновена: 31 яну 2011 16:46 | 30 яну 2011 23:35,
55
Промяната в Египет ще дойде до дни, твърди Ел Барадей
Египет ще поеме по пътя на свободата, твърди Ел Барадеи. Снимка: БТА

Няма връщане назад за въстанието на египтяните срещу президента Хосни Мубарак, заяви египетският опозиционен лидер Мохамед ел Барадей пред хиляди демонстранти в центъра на Кайро.

"Вие си върнахте правата и за това, което започнахме, няма път назад", каза той пред ликуващото множество.

"Ние имаме едно основно искане - край на режима и начало на една нова ера, на един нов Египет", каза Барадей. 

"Египет ще поеме по пътя на свободата, развитието и плурализма", добави той.  

"Прекланям се с уважение пред египетския народ. Моля ви за търпение. Промяната предстои през следващите няколко дни", призова Барадей, който е бивш генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и носител на Нобелова награда за мир.

Много от либерално настроените египтяни виждат в Барадей бъдещия лидер на страната, който се намира в добри отношения със Запада и може да прокара демократични и икономически реформи. 

Египетският президент зове за политически реформи

Президентът на Египет Хосни Мубарак поиска от премиера Ахмед Шафик да работи за възстановяване на сигурността, предаде официалната информационна агенция МЕНА.

На среща с новия министър-председател, продължила час и половина, Мубарак посочи приоритетите пред правителството. 

Още по темата

Той започна с "необходимостта от възстановяване на спокойствието на стабилността".

Египетският президент призова и за повече политически реформи.

Мобилизацията на демонстрантите в Египет срещу режима изглежда не отслабва въпреки обявеното вчера назначаване на вицепрезидент и на нов премиер.

Около 300 българи в Египет

"Днес ние сме подготвили процедурно всичко необходимо, за да може ако се наложи утре да бъде изпратен правителствения самолет до Кайро, вероятно и до Александрия, откъдето да се приберат българските граждани, които искат", заяви пред bTV късно в неделя външният министър Николай Младенов.

"Днес течеше регистрация на българите, които се намират основно в Кайро и в Александрия.  Има и други, които са по курортите. Въпреки нашето предупреждение от вчера да не заминават, една група беше заминала. Туроператорите са поели ангажимент да имат готовност да приберат всички български граждани от страната", каза още министър Младенов.

По думите му, извън туристическите групи, в момента има около 300 български граждани в Кайро и по-малка група в Александрия. 

Българската позиция

Събитията от последната седмица показват нуждата от сериозни социално-икономически реформи, които да гарантират демокрацията и човешките права в Египет. Волята на египтяните за реформи е категорична. На нея трябва да се отговори с разум, диалог и промяна, нo без да сe правят компромиси със сигурността на народа на Египет.

Това заяви българският министър на външните работи Николай Младенов по повод на случващото се в Египет, съобщават от дирекция "Информация и комуникация" на МВнР. 

Окуражен съм от назначаването нa вицепрезидентa Омар Сулейман и министър-председателя Ахмад Шафик, които сега – заедно с цялото правителство – следва да покажат решителност и да отговорят на очакванията за промяна, демокрация и повече представителност, подчертава външният ни министър.

България категорично осъжда използването на насилие срещу протестиращите и изказва съболезнования за всички, които паднаха жертва през последните дни. Недопустимо е прекъсването на комуникациите, телефоните и интернет връзките на страната, казва Младенов.

Същевременно ние сме окуражени от множеството примери, в които египетската армия и народ застанаха заедно в тези трудни моменти. Сега Европа трябва да подкрепи Египет по пътя на реформите и промяната, в името на по-голямо участие на обществото в управлението на страната, като се избегне дестабилизацията, насилието и хаоса. Стабилността на Египет и просперитета на египетския народ са ключови цели за целия регион и южните съседи на ЕС, допълни Младенов.

______________________________________________________________________

 

Българското министерство на външните работи (МВнР) предоставя телефони, факс и е-mail, на които близки на български граждани, намиращи се в Египет, могат да изпратят данни за контакт с тях и да получат информация за ситуацията в страната.

Телефони в МВнР : (02)  948 2404;  (02) 948 23 61; факс: (02) 971 36 20; (02) 870 71 37; е-mail: egypt@mfa.bg. 

Посолство на България в Кайро: 0020 2 27 363 025 ; 0020 2 27 366 077; мобилни: 0020 12 317 05 04; 0020 16 506 17 18; факс - 0020 2 27 363 826.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: EгипетЕл Барадеи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
4
 
! Отговори
972 преди 13 години
DEMOKRACIA I ISLAM SA ABSOLIUTNO NESAVMESTIMI PONJTIA.MALKO 6TE SE POBUNTUVAT,6TE SE POIZBIVAT,PA POSLE 6TE GO PODKARAT PO STAROMU S NOVI GOSPODARI.KATO I TEZI SI NAPALNJT GU6ITE SMLED 20-30 GODINI,6TE GI IZGONJT I HA NANOVO.
54
1
 
4
 
! Отговори
до БУНТ преди 13 години
ти не си с всичкия си, стига си ни замърсявал с брътвежите си, идеите ти са най-малкото неуместни на този ден, когато прекланяме глава пред убийството на толкова много българи от комунистическо-партизанската гмеж
53
2
 
4
 
! Отговори
Още 1 въпросче преди 13 години
Как се разграничава "уличен бунт на тълпата" (който е едно от най-недемократичните неща) от "справедливо, демократично недоволство" ??? Нали уж демокрацията е избори, избори и пак избори ? А не диктатура на уличната тълпа ? За ваше сведение в България такива демократични недоволства по улиците вече са забранени със закон от демократичното правителство на ГЕРБ подкрепяно от демократичните САЩ.
52
3
 
6
 
! Отговори
Въпросче преди 13 години
А, този Ел Барадей не беше ли същият, който уверяваше целия свят през 2003 г., че Ирак има складирано оръжие за масово унищожение, претекстът, заради който Буш нападна Ирак ? А днес всички нормални медии, включително CNN опровергаха тази информация като лъжа. Т.е. Ел Барадей вече е лъгал и с лъжата си е причинил една война. Значи е марионетка на САЩ. Не знам кой е подстрекател на бунтовете в Египет, но някак си, защо все САЩ имат изгода от такива безредици ???
51
5
 
7
 
! Отговори
ринго преди 13 години
Мубарак трябва да проумее че един народ има нужда от промяна а египтяните да проумеят че не им трябват приятели като американците Американската *** Ел Барадей би било редно да го обесят веднага на първият стълб.Той е паравана зад който се крият неговите покровители с пределно ясни намерения - да направят Египет зависим .Арабските държави водят умерена и независима политика спрямо целият свят с изключение на еврейската държава.Това е трънът в *** на САЩ и Израел.Те стоят зад сценария.
50
2
 
5
 
! Отговори
43 преди 13 години
ТАНКОВЕТЕ са просто символ гарант на промяната това не значи ,че трябва да се стреля с тях просто няма да позволят на сегашните мошеници да се измъкнат от положението с полицейски репресии под измислени от самите тях претекст за нарушаване на обществения ред нещо което стана на 14.01.2009 В ЕГИПЕТ ТАНКОВЕТЕ са на площада заедно с протестиращите гарантирайки тяхната сигурност !
49
2
 
4
 
! Отговори
ДО ГАЛАКТИКА преди 13 години
НИКОЙ НЕ КАЗВА ЗА ТАНКОВЕ-НЕ СЪМ ЗА ТОВА1А ЗА ЧЕСТНО И СПРАВЕДЛИВО УПРАВЛЕНИЕ-НЕДЕЙТЕ ДА ПРЕИНАЧАВАТЕ МИСЛИТЕ МИ,МОЛЯ!САМО ЗАТВОР ЗА КОЙТО ЗАСЛУЖАВА НАИСТИНА!А ИНАЧЕ ИДЕИТЕ СА ПРИЛОЖИМИ!С УВАЖЕНИЕ!БУНТ
48
4
 
4
 
! Отговори
БУНТ преди 13 години
ЩЕ ВЗЕМА ДА ОРГАНИЗИРАМ ХОРАТА НАКРАЯ САМ САМИЧЪК.ТАКА И ТАКА СЪМ БЕЗРАБОТЕН!МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ НО ДА СЕ ДЕЙСТВА КАТО ЕДИН!ИНАЧЕ СМЕ РОБИ МУХИ, ЩЕ УМРЕМЕ ПОРОБЕНИ ОТ ГАДНИ ПОЛИТИЦИ!*** ДУМА В БЪЛГАРИ!ТРУДНО ЩЕЕ ЗАЩОТО ТИЯ КОИТО ВЛАСТА НАПРАВИ БОГАТИ ЩЕ ПРЕЧАТ ТОВА ДА СТАНЕ!НО НИЕ СМЕ ПОВЕЧЕ И ЩЕ ПОБЕДИМ.ЖИВОТА СИ БИХ ДАЛ КАТО АПОСТОЛА САМО ДА ОСТАНА В ИСТОРИЯТА С ТЕЗИ ПРОМЕНИ!БЪДЕТЕ ВЕЛИКИ-ЖИВОТА Е КРАТЪК-ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ,ЖИВЕЙТЕ ДОСТОЙНО!@!!!ЕДИН ДА ЖИВЕЕ ДРУГ ДА УМИРА ТАКА ЛИ??БРЕЙЙЙЙ?!!
47
3
 
6
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 43 - БУНТ - Положението наистина е лошо, но не подкрепям идеята за танковете ------- Не искам кръвопролития и още по-голяма разруха за родината ни - тя достатъчно е разрушена ----- Ще ме попитате какъв е начина - начинът е ясен - грижа за народа --- Как - чрез спешна промяна на законите --- Кой - Ей това е ГОЛЕМИЯТ въпрос
46
4
 
5
 
! Отговори
BUNT преди 13 години
ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА-ЗА ДА СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ!АКО БОЙКО БЕШЕ С НАРОДА -ТАКА ТРЯБВА ДА ПРАВИ.НО ТОЙ НЕЕ-КАКВО СТАНА НА МИТИНГА НА 14 ЯНУАРИ-СМАЗАХА НИ ОТ БОЙ,БЕЗПРИЧИННО,ТОВА ЛИ НИ Е НАРОДА?НА МИТИНГА НА ACDC ИМАШЕ ПОВЕЧЕ ХОРА-ЗАСРАМЕТЕ СЕ И СЕ ОРГАНИЗИРАЙТЕ!УПРАВЛЕНИЕ И КОНТРОЛ ОТ ТЕЛЕВИЗИЯТА 24 ЧАСА-КОНКРЕТНИ ПРОБЛЕМИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ.ОТКРИТ СЪД -А НЕ ЗАКРИТ И ДА ГЛЕДАМЕ САМО ФОТОАПАРАТИ И БЛЪСКАНЕ НА ЖУРНАЛИСТИ!ОТКРИТО ЗАСЕДАНИЕ-ДИРЕКТНО ПРЕДАВАНЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА!ТА НАЛИ ЖИВЕЕМ В 21 ВЕК !
45
1
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 34 - Точно така, макар, че второто Ви изречение би могло да се допълни
44
2
 
5
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Промяната в Египет ще дойде, и на други места по света също, а кога ще дойде в България??!!!!!
43
4
 
4
 
! Отговори
МЕН преди 13 години
БЪЛГАРИЯ върви по пътя на ЕГИПЕТ РАЗВИТ ТУРИЗЪМ с МАГИСТРАЛИ до курортитеБЕДНИТЕ БЪЛГАРИ да УМИРАТДОКАЗАТЕЛСТВАТА са промените в законите направени от ГЕРБУвеличени осигуровки на земеделските производители 4 пъти и на само осигуряващите се 6000 майки да върнат детските след поправка в закона от ГЕРБКоито е гледал предаването за ВАНГА по ББТ е чул че ВАНГА била казала БЪЛГАРИЯ ще се оправи когато дойдат танковете !!!
42
3
 
4
 
! Отговори
БУНТ преди 13 години
24 ЧАСОВ ДИАЛОГ И КОНТРОЛ НА ВЛАСТТА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ТАКЪВ САЙТ КАТО ДНЕС БГ-КОМЕНТАРИТЕ ДА СЕ ВЗИМАТ ПРЕДВИД-АНАЛИЗ И ДЕЙСТВИЕ!КЪДЕ Е ДИАЛОГА НА ВЛАСТТА С НАРОДА?ККЪЪДДЕЕ?В 10 МИНУТНИТЕ НОВИНИ ЛИ?МИТИНГ ВСЕНАРОДЕН ЛИ СЕ ОРГАНИЗИРа?КАКВО ЛИ?ДЕЙСТВИЯ НАРОДЕЕ.ЗАЩО ГЛАСУВАМЕ 20 ГОДИНИ-ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗБРАНИ ЛИ?ПРОМЯНА НА ИЗБИРАНЕТО НА НАРОДНИТЕ ПРЕСДСТАВИТЕЛИ-ИЗБОР НА ХОРА -ПРОФЕСОРИ ,УЧЕНИ,ДОБРИ РОДОЛЮБЦИ,А НЕ ХОРА СВЪРЗАНИ С ПОЛИТИКАТА В ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ.ТАКА ДА СЕ ДЕЙСТВА!ЩЕ УСПЕЕМ!НАПРЕД
41
5
 
4
 
! Отговори
БУНТ преди 13 години
ЖАЛКО ,ЧЕ НЕ СМЕ ОРГАНИЗИРАНИ!ДА СЕ НАПРави партия Левски например-да се премахнат всички други партии които пият кръвтаНА ХОРАТА.НИЕ СМЕ ЕДИН ГРАД НАСЕЛЕНИЕ С 500???? ПАРТИИ ЗАЩО??/ЗА ДА ИМА РАЗНОГЛАСИЯ И АНАРХИЯ.ТУКА ТРЯБВА ЕДИН ДА УПРАВЛЯВА С ВОЛЯТА НА НАРОДА.И 100000 ПАРТИИ ДА ИМАМЕ НЯМА ПОЗЛА.ВЛАСТТА ДА СЕ КОНТРОЛИРА ОТ НАРОДА ЧРЕЗ НАРОДНИ СЪБИРАНИЯ.А НЕ ДА СЕ МАНИПУЛИРА ОТ ЕДИН ПОЛИТИК НА МИТИНГА!!ДА НЯМА ЕТНИЧЕСКО РАЗДЕЛЕНИЕ -БЕДНИТЕ ДА СЕ ОБЕДИНИМ СРЕЩУ ФАЛШИВИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ!НАПРЕД
40
3
 
3
 
! Отговори
БУНТ преди 13 години
ПРЕВЗЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ-ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАЗВА СВОБОДНО-ДА ДАВА СМИСЛЕНИ ИДЕИ-КОИТО ДА СЕ ПРИЕМАТ НЕЗАБАВНОИ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ВОЛЯТА НА НАРОДНАТА МАСА!СМЯНА НА НАРОДНИЯ СЪД-ВСИЧКИ КОРУМПИРАНИ СЪДИИ-СЪД И ЗА ТЯХ ЗАТВОР!ЕЖЕМЕСЕЧНО СВИКВАНЕ НА НАРОДА ПРЕД НАРОДНО СЪБРАНИЕ-ЦЪРКВАТА АЛ.НЕВСКИ-И ПАК ДА СЕ ДАДЕ ДУМАТА НА НАРОДА-ВСЕКИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАЖЕ -ДИАЛОГ И КОНТРОЛ НА ВЛАСТТА!ХИТРО УМЕЛО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА В ПОЛЗА НА ХОРАТА!ДЪРЖАВЕН БИЗНЕС-РТАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КАПИТА
39
1
 
3
 
! Отговори
BUNT преди 13 години
ПРОБЛЕМА ТУКА В БЪЛГАРИЯ Е СЛЕДНИЯ:ВЛАСТТА Е ОРГАНИЗИРАНА И ДИРИЖИРА ВСИЧКО-НАРОДА Е НЕОРГАНИЗИРАН-ТОВА Е ПРОБЛЕМА-АКО ЕДИН ЧОВЕК ОРГАНИЗИРА НАРОДА -ТОЙ НЯМА ПРОБЛЕМ ДА СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО.пРИМЕРНО АЗ ИЛИ НЯКОЙ НАЧЕТЕН И ДОБЪР ЧОВЕК ДА ИЗЛЕЗЕ И ГОВОРИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА-ДА СЕ НАПРАВИ ОНЛАЙН ПРЕДЯВАНЕ 24 ЧАСА И ОТТАМ ВСИЧКО ДА СЕ УПРАВЛЯВА В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА-ПРЕМАХВАНЕ НА ПОЛИТИЦИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ.НАЗНАЧАВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ДОБРИ УМНИ ХОРА- ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ, А НЕ ЕВРЕИ.СЪД И ЗАТВОР ДИР..
38
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
защо нямаше позиция за събитията в Тунис , а сега за Египет вече се надпреварват да дават , оценки и най вече акъли , от вънншно , Зощо говорителката казва 200 човека , а министъра ги направи 300 заедно с туристите ли , неразбрахме .Нямат адекватна оценка за събитията в северна Африка , имат може би адекватна оценка как ще продадът имотите в Тунис например , става въпрос за външно министерство...Въпрос към вън.министър кога ще уволни директорите на дирекций от ДС,или и затова някой му пречи...
37
4
 
7
 
! Отговори
bunt преди 13 години
ПРОМЯНА сега!ДОЛУ БЪЛГАРСКИТЕ(ЕВРЕИ) ПОЛИТИЦИ, КОИТО НИ НАПРАВИХА ЗА СМЯХ ПРЕД СВЕТА.МИЗЕРИЯ Е НА ВСЯКЪДЕ, А ЖИВЕЕМ В ЗЕМЕН РАЙ!АМИ НИЕ АКО БЯХМЕ В ПУСТИНЯТА КАКВО ЩЯХМЕ ДА ПРАВИМ?ВЪН ГАДОВЕТЕ ОТ ШПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ!ВЪН ПОЗНАТИТЕ ЛИЦА -ГАДОВЕ ГАДНИ
36
1
 
10
 
! Отговори
????? преди 13 години
А у нас кога ще дойде промяната?