Въстаниците: Няма да преследваме Кадафи, ако се оттегли

Самолети АУАКС на НАТО наблюдават денонощно Либия
Обновена: 8 мар 2011 14:57 | 8 мар 2011 14:50, Елка Василева
39
Въстаниците: Няма да преследваме Кадафи, ако се оттегли
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ръководителят на опозиционния Национален съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил заяви, че новите власти са готови да освободят Муамар Кадафи от наказателно преследване, ако той доброволно подаде оставка и напусне страната, съобщи АФП.

„Готови сме да спрем кръвопролитието, но първо той трябва да подаде оставка и да напусне страната. Тогава няма да го преследваме“, каза Джалил.

По думите му официални представители на Кадафи не са се опитвали да преговарят с Националния съвет.

По-рано се появи информация, че въстаническото правителство категорично е отказало да преговаря с Кадафи, пише Lenta.ru. Беше съобщено, че Кадафи предложил на революционерите да свикат парламента и да постигнат компромис. Либийският лидер бил готов да прекрати борбата и да се оттегли в замяна за гаранции за собствената си и на семейството му  неприкосновеност.

От своя страна официалните власти в Либия също отрекоха да се водят преговори с въстаниците.

Самолети разузнавачи на НАТО АУАКС започват денонощно наблюдение на военните действия на режима на Муамар Кадафи в Либия.

Дежурствата на самолетите в средиземноморския регион са увеличени от 10 на 24 часа, съобщи агенция DAPD, позовавайки се на посланика на САЩ в НАТО Иво Даадлер.

Това ще даде възможност за съставяне на по-пълна картина на събитията в страната, каза дипломатът. Системата АУАКС позволява да бъдат откривани и идентифицирани обекти на разстояние до 400 километра, радари и други електронни устройства обезпечават контрола на площ над 312 000 квадратни километра, пише Дойче веле.

Поради продължаващите атаки на ВВС на Кадафи, жертви на които стават мирни жители, Великобритания и Франция се опитват да получат мандат от ООН за обявяване на въздушното пространство над Либия за зона, забранена за полети. Според дипломати от Ню Йорк предложенията се съгласуват с американската администрация и германското ръководство, посочва Ройтерс.

Необходимостта от подготвяне на нова резолюция се обяснява с това, че Кадафи продължава да използва бойни хеликоптери срещу цивилното население, поясни британският външен министър Уилям Хейг.

Още по темата

От дипломатическите среди в ООН посочват, че ще бъде трудно осигуряването на подкрепа от страна на постоянните членки на Съвета за сигурност Русия и Китай, но подобна възможност не е изключена.

Междувременно 27-те страни от ЕС работят интензивно по подготовката на решение за засилване на санкциите срещу режима в Триполи, припомня агенция DPA. Става дума по-специално за увеличаване броя на либийските фирми, чиято собственост в Европа ще бъде замразена. Планира се също така да се увеличи списъкът на съратниците на Кадафи, чиито банкови сметки и други активи ще бъдат блокирани. Очаква се решение по този въпрос да бъде взето на предстоящата тази седмица извънредна среща на върха на ЕС, посветена на ситуацията в Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
rave преди 13 години
do anonimen,Za6titavat go onezi koito ne se zanimavat s forumi i politika!!Pitai gi onezi deto rabotqt tam kakvi pari polu4avat? Kolko im e pensiqta?S kakvi pari se vru6tat v rodinata si?Ti kogo iska6 da za6titavat...Simeon Dqnkov li?!Intersa klati fesa..
35
0
 
1
 
! Отговори
RAVE преди 13 години
NE DRAZNETE KITAI I RUSIQ!!!lIBIQ DAVA MNOGO PETROL NA KITAI..a ONEZI DRUPNATITE IM,AT EDNI MALKI STELT4ETA 5-TO POKOLENIE...A I MNOGO RABOTNA RUKA ZA LIBIISKITE RAFINERII...
34
0
 
1
 
! Отговори
RAVE преди 13 години
DO?????,Кадафи е убеден, че Западът има планове да превърне Либия в колония на Великобритания, Франция или САЩ. Той каза, че европейските страни вече контролират запасите от петрол в Персийския залив и в Ирак.Според пратеник на Комсомолская правда в Бенгази устройват истински демонстрации за западните медии. По нареждане на възрастните децата палят автомобилни гуми, при това на места, където димът удачно попада в кадър на предаващите директно журналисти. Сочейки кълбата черен дим от горящите гуми, местните жители казват на журналистите, че градът се бомбардира от самолети на Кадафи.
33
0
 
1
 
! Отговори
не американец преди 13 години
амНериканец, стой си там при тъпите американци и недей да плюеш там от където си дошъл... Или това,че имаш вече Зелена карта кой знае как спечелена те прави американец? Не, ни най-малко.Писна ни от такива емигрантчета,дето не искат да се връщат тук за нищо на света,ама леят крокодилски сълзи още при първите звуци на 'Я кажи ми облаче ле бяло...' и 'Моя страна,моя БГ...' --- мерси сме от такива позьорчета.Да не вземеш да се обидиш сега...Недей, истината боли.
32
1
 
1
 
! Отговори
американец преди 13 години
ех ех колко много невежи разбирачи има.. ама така е, българина от всичко разбира, особено от САЩ и какво става там, каква и политиката и тн. но нищо, тънете си в *** и си пишете коментари във форумите и си мислете че знаете как седят нещата.
31
1
 
3
 
! Отговори
972 преди 13 години
USA ISKA DA OTVORI KUTIATA NA PANDORA V LIBYA.DANO SAMI SI PONESAT POSLEDICITE.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DN, ти в Либия работиш нали?Личи си да знаеш.
29
1
 
6
 
! Отговори
DN. преди 13 години
BUNTOVNIZITE SA DROGIRANA I PODKUPENA OT USA SGAN. WAIKA PRESTAPNIZI, KOITO TRABVA DA POLUCHAT UROK.
28
2
 
5
 
! Отговори
бай Ганьо преди 13 години
27 какви ги пишеш бре "600 милиона" ти цифрите за нищо ги нямаш!
27
8
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 13 години
Щом го защитаваш тоя кръволок Кадафи значи и ти си като него! *** изби вече 600 милиона невинни мирно протестиращи демонстранти от собствения си народ - жени, старци, беззащитни дечица! Не ти ли е жал за разкъсаните детски телца от бомбите на кадафи, за ужаса в очите на невинните дечица преди да бъдат хвърлени в огнения ад!
26
7
 
8
 
! Отговори
????? преди 13 години
Задавам си един много *** въпрос !Защо досега не сме видели едно видео със избити стотици мирни демонстранти ??Видях само един клип на който влачат прострелян бунтовник няколко пъти напред назад пред камерата ! И този клип е от град Ел-Завия където се водят битки...Не видях между другото и болница претъпкана със ранени ! Нали ако имаше нещо подобно щяха да го въртят НОН-СТОП всички медии !!Явно всичко опира до контрола на Либиския ПЕТРОЛ !!!
25
7
 
3
 
! Отговори
Тотомилионерин преди 13 години
Скоро ще видим обесването на Кадафи. Но кой ще докопа паричките му? :)
24
3
 
3
 
! Отговори
Чопър преди 13 години
Дните му са преброени,а пък после ще мислим кой изсърба каймака.От Триполи никога не сме купували нефт.Преработваме "кисел нефт".А през Босфара,Турция какви танкери пропуска/тонаж/?
23
6
 
17
 
! Отговори
КГБ териер преди 13 години
Щом АУАКСите облитат и наблюдават територията на Либия, то въпрос на време е да видим как САЩ бомбандират показно Триполи с 'прецизна хирургическа точност на пораженията' на бомбите.До тука върви по изпитания сценарии на Кувейт и Ирак... Да видим кога ще пуснат Стелтовете. Въпрос на време е,ако Кадафи се запъне. Проблема е после,ако ония обявят Джихат и тръгнат по света. Спомняте си кой взриви самолета над Локърби през 80-те,нали? Не бива да подценяваме ситуацията-все пак сме потенциални мишени.
22
2
 
12
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Тия ,какво искат,че не им харесва.Да има работят чужденците, а те да лежат.Искат като нас демокрацията да им донесе свобода,без пари да работят да имат шейхове много богати,да стоят гладни,парите им от държавата да отива в богатите страни,да имат дупки по пътищата,да имат високи цени с т.н.виж нашата страна за 20 години стана такъв батак,че още 40 г няма да се оправим.
21
9
 
10
 
! Отговори
българин преди 13 години
до 18: Мамичката ти червена, нагла, тъпанарска! Кой нормален бежанец ще дойде тук, в червената ви ***, бе червен ***? Кадафи ли ще опази пенсиите на твоите родители? (Като чета, какви ги дроби отрочето им, почвам да си мисля, че е добре да останат да разчитат на Кадафи.) И какво те боли тебе, в коя посока ще ходи либийският ***, да не би досега да е идвал тук или пък преди да ни са го давали на изгодни цени? Съветските ти другари сега се радват на скъпия нефт, заедно с другите петролотърговци
20
10
 
10
 
! Отговори
do 18 преди 13 години
***, изобщо не е вярно това, не дрънкай глупости, точно тези българи дето в последния момент решиха да бягат от Либия се изказват в защита на *** - сигурно ги е страх да не им секнат парите които режима на диктатора им дава.А щом американците са решили да махат ***, то той е пътник!
19
3
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
Е съга, требеше да сме купили фр фрегатите и вече да сме на опашката пред триполи, да си върнеме украденото, обещетения, корабчетата да ни излезнат гратис, па и още некое мистралче да купиме и изведнъж, целио свет че ни зауважава. ***, за таа работа требе мъде а не да краднеме колите на хората, да ги тепеме щото са по слаби физически и тн мутренски пинизи. АРЕ като сте толкова голема работа, дрислЮвци и за мафиоти не стаате!!!!!
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало #16 или си платен драскач или ***. Кадафи го защитават хората, които не искат в Бг да плъзнат 10000 гладни бежанци от Либия, които ще сме длъжни да ги храним и да им намерим работа. И всеки един бежанец ще тежи на държавния бюджет повече от пенсиите на моите родители. А в това време "миротворците" ще организират източването на либийския нефт към друга посока.
17
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 13 години
Кадафи е маниак и убиец. От друга страна съм чувал, че либийците са най-дивото арабско племе, а той малко ги е озаптил (на времето, италианците са се провалили). И до днес го крепят "Русия", Китай и останалите официални и неофициални (като нашите БСП, ДПС, Атака, ГЕРБ) комунисти. Западняците го траят, защото досега нямаха по-добър кандидат. Батакът сега е дюшеш за западните петролни компании и цялата арабско-съветско-южноамериканска ***, продаваща петрол, а за нас е добре бързо да свърши.