Над 100 са жертвите в сирийския град Дераа

Съседни на Дераа селища също станаха сцена на демонстрации
Обновена: 24 мар 2011 16:17 | 24 мар 2011 16:16, Елка Василева
30
Над 100 са жертвите в сирийския град Дераа
Снимка: Reuters

Най-малко 100 души са били убити в сряда от полицията в южния сирийски град Дераа, предаде АФП, като се позова на сирийски правозащитници и очевидци. Досега беше съобщавано само за 25 убити в сряда и за общо 32 убити от миналия петък насам.

Днес над 20 000 души участват в града в масово погребение на убитите, допълни друг правозащитник.

"В Дераа има със сигурност над 100 убити и на града ще му трябва една седмица, за да погребе мъчениците си", е казал по телефона за кореспондент в Никозия на Франс прес Айман ал Асуад, който е правозащитник от Дераа. Той съобщил, че в сряда силите на реда са използвали бойни патрони.

Според друг правозащитник убитите в Дераа и околностите превишават 150 души.

Дераа от миналия петък е сцена на бурни протести срещу управляващите в Сирия. Протестите бяха организирани първо по призив във Фейсбук. Всеки ден протестиращите се събираха пред джамията Омари в центъра на града.

В продължение на няколко дни техните протести прерастваха в сблъсъци със силите на реда.

Още по темата

Сирийски правозащитни организации обвиниха властите в масови арести, сред които и този на известен блогър, предаде Франс прес. Задържаният блогър Ахмад Хадифа е журналист и студент и е на 29 години. Той е бил арестуван тази сутрин от силите за сигурност, съобщи сирийската Обсерватория за правата на човека.

През февруари той отново беше задържан за 6 дни, но го пуснаха, без да му бъдат повдигнати обвинения. Сега Хадифа е арестуван заради дейността си във Фейсбук в подкрепа на протестите в Дераа.

Според правозащитната организация Амнести интернешънъл 93 души са били задържани през март в различни сирийски градове заради вълната от протести. Организацията смята, че действителният брой на задържаните може да е много по-голям, пише БТА.

Става дума за хора между 14 и 45 години, сред които студенти, интелектуалци, журналисти и активисти.

Според властите жертвите на протестите в Дераа са убити от въоръжени банди. Властите обвиняват тези банди, че са струпали оръжие в джамията, около която се събират ежедневно противниците на режима.

След кървавите сблъсъци от сряда училищата в Дераа, разположен на 120 километра южно от Дамаск, в четвъртък са затворени. Магазините също. Сутринта в четвъртък сирийски военни с автомати "Калашников" обикаляха из улиците на града. Разположени бяха и полицейски части, както и специални полицейски отряди за борба с безредиците.

Съседни на Дераа градове и села също станаха сцена на демонстрации, вдъхновени от вълната от протести в целия Близък изток, допълва Асошиейтед прес.

Вчера любителски записи, качени в ЮТюб и в Туитър, показаха кървавото потушаване на демонстрацията в Дераа. На кадрите се виждаха безжизнени тела по улиците и хора, окъпани в кръв.

Главната болница в Дераа съобщи, че към 15 часа по Гринуич в сряда там са били докарани телата на 25 протестиращи с огнестрелни рани, предаде Ройтерс.

Демонстрациите в Дераа и околностите й са безпрецедентни, отбелязва Ройтерс. Досега президентът на Сирия Башар Асад отказва да се вслуша в исканията на демонстрантите.

ООН, Франция и САЩ осъдиха насилието при потушаването на демонстрациите. Франция призова управляващия елит за диалог и демократични промени, допълва Ройтерс.

Едно от основните искания на протестиращите е отмяна на наложеното още през 1963 г. извънредно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: СирияДераа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"леле колко *** по тия форуми-100% са платени,те бабетата нямат компютри"Грешиш. Никой не би плащал истински пари за такива *** мнения, които само показват че писалите ги са *** неандерталци, които не могат да мислят а само да плюят.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Изнасилваха ни. Не сексуално, а психически.Комсомолските секретари пиянстваха и ни тормозеха като роби, никой нищо не можеше да им каже."Хахахха ... изнасилвали са те били психически ... ти си изнасилен психически по рождение, льольо! :)))
28
1
 
7
 
! Отговори
МММ преди 13 години
ОЩЕ ЕДНА ДЪРЖАВА ЩЕ СЕ РАЗДЕЛЯ. СИРИЯ СЪЩО БЕШЕ В СЦЕНАРИЯ НА ПЪКЛЕНИЯ ЗАМИСИЛ НА СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИСТ -САЩ -ИЗРАЕЛ. СЛЕДВАТ ЛИВАН И ИРАН. ПЛАНА Е ЛИВАН РАЗДЕЛЕН НА 2 , ИРАН НА 3. И КАК САМО ИМ МИНАВА НОМЕРА ПРЕД ТЪПИТЕ АРАБИ, ЩОТО ЗНАЯТ , ЧЕ НИКАДЕ ДРУГАДЕ НЯМА ДА МИНЕ. АПЕЛИРАТ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ , ПОСЛЕ РАЗДЕЛЯТ И ВЛАДЕЯТ. МНОГО ЖАЛКО СИРИЯ Е СВЕТСКА ДЪРЖАВА С ВЕЛИКА ИСТОРИЯ , НО НЕ Е УДОБНА НА ИЗРАЕЛ.
27
1
 
4
 
! Отговори
Смях преди 13 години
ООН, Франция и САЩ осъдиха насилието при потушаването на демонстрациите. Франция призова управляващия елит за диалог и демократични промени, допълва Ройтерс.--------------------------А тях няма ли да ги освободите ??? А кво стана със Бахрейн, Йемен и ОАЕ ами онези ТАЛИБАНИ който управляват Саудитска Арабия ??? Не Кадафи трябва да мачкате ЕВРЕЙСКИ *** другите да се оправят....
26
1
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
samo taka revolucia ,jalko che se bavi v balgaria no ima vreme da doide za da izchistim darjavata ot predatelite i izmennicite na rodinata
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ei kolko komunqgi be
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вас да не са ви изнасилвали комсомолски председатели,га сте 'одили на бригада за грозде,та толкоз сте набрали?---------------- Изнасилваха ни. Не сексуално, а психически.Комсомолските секретари пиянстваха и ни тормозеха като роби, никой нищо не можеше да им каже.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей тез комунисти бееее.Вас да не са ви изнасилвали комсомолски председатели,га сте 'одили на бригада за грозде,та толкоз сте набрали?Който не приглася на хоровата капела на евро-атлантите-неолиберали бил ***.Ами може да сме анархисти или неонацисти бе,серсеми
22
8
 
3
 
! Отговори
Ian Smith преди 13 години
Ей,комунисти , още един социалистически диктатор си тръгва. Пак Щатите са ви виновни. На вас все някой ви прави заговори. Ама не, истината е че на вас ракетите ви са криви и затова и космоса ви пречи.
21
7
 
4
 
! Отговори
asfds преди 13 години
леле колко *** по тия форуми-100% са платени,те бабетата нямат компютри
20
9
 
3
 
! Отговори
мойсей преди 13 години
Абе червени *** *** защо серГей не си направи блог у "ГЬОН СУРАТ" за протестите си?Може и гей шествие да си организира.Колко било просто всичко............Ама цецо багеро кат ви пусне СРС-тата ще се наакате!Толкова ли сте *** за какво се използват такива сайтове?Освен самата Тиква да си е организирал сам да се свали от власт защото така са му наредили кукловодите.Тези псевдо *** революцийки сме ги виждали вече в источна европа.........Новото *** фашизоидно откритие се провали тотално ***!
19
1
 
7
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Хайде малко да Ви отклоня вниманието ----- Снощи в шоуто на Слави дадоха двама депутати, които казваха пред хората, че сме се освободили от турското робство преди 500 години --- И то така се изказваха, че сякаш това е истината и самата истина --- Умишлено не уточнявам кои са тези депутати, за да не бъда обвинена, е нападам някого си ---- Наблягам само на фактите --- И още повече - те не са обикновенни депутати ---- Ако кажа, че е срамота, няма да е достатъчно
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво прави сега НАТО?Тук явно на власт са техни хора и на тях е позволено да убиват! --------------- В Сирия има руска военноморска база и американците ги е страх...
17
1
 
5
 
! Отговори
.. преди 13 години
Не мисля че излишната емоция, персоналните нападки и неинформираността подбират само една прослойка у нас. Мисля че има много достойни хора с аргументирани мнения, които имат какво да кажат, които се държат настрана в това число и от обществения дебат и изборите поради неприятната реалност на личните атаки. Мисля че ситуацията се подобрява - виждам все повече аргументирани и информирани коментари, далеч от първосигналността и излишната емоция. Можем и по-добре. Дължим го едни на други.
16
3
 
3
 
! Отговори
ВИНКЕЛ преди 13 години
Хаиде на дюнерите за членове на ГЕРБ намалени с 90 процента
15
8
 
6
 
! Отговори
форум на комуняги преди 13 години
Изражда се форумът, като че ли е само от ***, невъзпитани хора, влизащи в нета само да обиждат и да говорят простотии.Предполагам,че на младите комсомолци им е вменено поръчението да плюят срещу всеки и всичко.Пардон само не срещу:Станишев,Първанов, КНДР,Куба, Кадафи и др. другари.
14
4
 
5
 
! Отговори
.. преди 13 години
Човек няма нужда да е там, за да види данните за доход на глава от населението през последните 10 години. Тези данни са публично достояние. Информирайте се колеги.Не мисля че се познаваме, и не разбирам защо не се използва учтива форма на обръщение. Да спазваме някакви правила във форума, за да държим дискусията по същество и без излишни емоции.
13
5
 
6
 
! Отговори
СТАЛИН преди 13 години
Другарите миротвоци от нато да побързат да изсипят тонове демократични бомби и там.
12
4
 
6
 
! Отговори
до11 преди 13 години
Ти да не си бил там че знаеш има експлозивен ръст в Ирак да на смъртниците шахиди не на доходите
11
15
 
5
 
! Отговори
.. преди 13 години
Искам да разсея една често срещана заблуда,може би идваща от старите броеве на Работническо Дело.Иракчаните живеят по-добре отколкото при Саддам и това е факт.Доказва го експлозивния ръст на доходите на населението откакто Саддам го няма да налива пари в армия.Колкото и да им се иска на всички тоталитаристи, иранския сценарий не се сбъдна в Ирак,властта е светска и недискриминираща.Още по-важно, можеш да критикуваш властта,да изказваш свободно мнението си без страх да те откарат някъде посреднощ