Призоваха йеменците на гладен протест

160 са жертвите на протестите от януари т.г.
11 май 2011 15:30, Елка Василева
5
 Призоваха йеменците на гладен протест
Снимка: Reuters

Висшият координационен съвет на йеменската революция призова жителите на страната да проведат еднодневна гладна стачка с искане за незабавна оставка на президента Али Абдула Салех, съобщи „Ал Джазира“.

В специално обръщение на съвета се отбелязва, че „в протестното гладуване ще участват всички йеменци – както в страната, така и тези в чужбина“.

Доброволният отказ от храна един ден е една от точките в обявената от съвета нова стратегия за „ескалиране на гражданската съпротива“ срещу управляващия режим.

Опозицията предлага също така да бъдат разширени акциите на гражданско неподчинение и да бъде организирана жива блокада на държавните и правителствените учреждения в страната.

Висшият координационен съвет на йеменската революция обаче обръща специално внимание всички планирани акции да имат изключително мирен характер.

Междувременно стана ясно, че двама демонстранти са били убити в сряда от силите за сигурност при разпръсване на антиправителствени демонстрации в Йемен, предаде Асошиейтед прес, като се позова на активист.

Един участник в протеста е бил убит, а четирима – ранени в Таез. Това е шестата жертва на насилието в южния град, на около 250 километра южно от столицата Сана, от неделя насам.

Още по темата

От края на миналата седмица демонстранти участват в седящ протест на главния булевард в Таез и силите за сигурност стрелят по тях с бойни патрони в опит да ги разпръснат, посочва БТА.

Един демонстрант е бил убит в друг южен град – Дамар.

Най-малко 160 души бяха убити в Йемен при вълненията, обхванали страната от края на януари тази година. Таез се превърна в бастион на протестното движение срещу президента Али Абдула Салех.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ЙеменАли Абдула Салех
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
smiatai ... преди 12 години
Otstrelvat gi kato zaici, a te plashat s glad ?! Ne go razbiram tova.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе чудя се,някога някъде имало ли е резултат от гладен протест освен глада??
2
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 12 години
Първото, този град се казва Тайз! Второто, за какво им е да гладуват един ден, като през рамадана те си гладуват всеки ден!
1
1
 
0
 
! Отговори
БГ. преди 12 години
БОООЖЕЕ!