Москва против външна намеса със сила в Сирия

Русия доставя оръжие на страната, но то не се използвало срещу демонстранти
Обновена: 31 яну 2012 16:06 | 31 яну 2012 16:05, Елка Василева
180
Москва против външна намеса със сила в Сирия

Русия няма намерение да убеждава сирийския президент Башар ал Асад да подава оставка, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в интервю за австралийския тв канал Ей Би Си, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Той добави, че не е в стила на руската политика да моли някого да подаде оставка. "Смяната не режимите не е наша  професия", подчерта Лавров. Първият дипломат на Русия отхвърли твърденията, че Москва безусловно подкрепя режима в Дамаск и декларира: "Ние не сме приятели и не сме съюзници на Асад".

По въпроса за продължаващите доставки на руско оръжие за Сирия Сергей Лавров обясни, че има подписани договори и те трябва да се изпълняват. Същевременно той изрази увереност, че оръжието, което Русия доставя на Сирия, не се използва срещу демонстранти и не води до задълбочаване на кризата в страната.

Още по темата

Сергей Лавров, който е на посещение в Австралия, заяви, че Съветът за сигурност на ООН никога няма да приеме резолюция за външна намеса със сила в Сирия. "Ако опозицията отказва да седне на масата за преговори с режима, тогава каква е алтернативата - да се хвърлят бомби?", зададе той реторичен въпрос. След което подчерта, че "гарантира", че Съветът за сигурност никога няма да одобри това.

Лавров опроверга съобщенията на някои медии, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не може да се свърже с него, за да обсъдят сирийската криза. Министърът обясни, че когато днес е пристигнал в Австралия от Нова Зеландия, му е било докладвано, че Клинтън е изявила желание за разговор, но не било в правилата на руската дипломация да отказва предварително насрочени срещи. "При най-малка възможност ще проведем такъв разговор", каза Сергей Лавров.

В Москва виден руски парламентарист заяви днес, че Русия е обезпокоена от констатациите, които се правят в САЩ и Европа, че режимът на Башар ал Асад е обречен и няма бъдеще. В телемост "Москва-Берлин" първият заместник-председател на комисията по международни въпроси към Държавната дума Константин Косачов се оплака, че руската позиция относно Сирия "се интерпретира несправедливо и некоректно" или като подкрепа за конкретния лидер, или като защита на руските икономически и военни интереси.

Депутатът от Думата подчерта, че главната мотивация на Русия в случая е да се действа в рамките на международното право.  "Никой няма право да определя легитимността на този или онзи режим, това е изключително право на сирийския народ", заяви Константин Косачов.

Руският заместник-външен министър Генадий Гатилов от своя страна заяви, че приемането на резолюцията за Сирия от Съвета за сигурност на ООН може да доведе до гражданска война в страната, предаде Франс прес. "Проекторезолюцията на Запада не предвижда компромис. Налагането й ще отвори пътя за гражданска война", предупреди Гатилов в микроблога си в Twitter, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
10
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
107 -ти откри топлата вода с тоя хакер , ми много ясно че Иран подкрепя Сирия, даже си има договор за това , от много време насам пиша че войната за Иран минава през Сирия , най долното нещо обаче е западната политика.. ако Русия направи една крачка и чакалите такав вой надават все еедно свършва света, обаче когато те изтриват цели народи от картата .... това е демократично ... това са САЩ и НАТО барабар с нас като основна движеща подводна сила , по -голема подводница от нас нема
100
8
 
5
 
! Отговори
специалист преди 12 години
Руските танкове не са за борба с демонстранти и улични боеве-напротив , страшно са уязвими на улицата.Няма нищо по-лошо от това , да водиш война против собствения си народ....който е абсолютно мотивиран/на всичкото отгоре.../ да те премахне от властта!Явно и Асад го знае ,щом е направил опит да избяга...!
99
3
 
30
 
! Отговори
От 111 преди 12 години
И ква демокрация има в САЩ? 2 партии с напълно еднакви платформи с шайка хора които си се разменят постоянно между двете, че даже сега изборните врагове направиха и общо правителство. Свобода на словото в щатите ли? Такъв коментар там не мога да постна, а ако все пак успея - жална ми майка. Хора мислете малко моля ви. Не следвайте сляпо всичко което ви казват.
98
3
 
26
 
! Отговори
О боже 103 преди 12 години
Ква войнстваща сила ве???? Колко вони са водели Иран? Колко войни са водели щатите през последните 50-60 години. Иран имат война с Ирак. Щатите имах над 100 войни за 60 години. Потърсете в нета - има ги изброени - около 2 войни на година. Американски бази има в 127 страни. Американците официално имат около 4000атомни бомби и са единствената страна използвала ядрено оръжие. Иран според официалните доклади на МАГАТЕ няма как да произведе в следващите 15год.
97
3
 
10
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
То до сега и президент *** не е имало ама я. Толкова дрънкане на оръжие и усилена пропаганда не е напразно. Израелците са изправени пред голяма опасност да изгубят позицията си на Велика сила в Близкия изток. Нали скоро се чу, как Обама казва на Саркози, че едва удържа израелците.
96
4
 
8
 
! Отговори
ЗА 99 преди 12 години
В СИРИЯ , ЩЕ ИМА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА---НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ....!След като руснаците имат бази там, ясно е кой подклажда огъня и доставя оръжие на режима.Запада , няма да се намеси директно ....войната в Ирак ,донесе достатъчно негативи и разходи, за всички.В Иран също тлее недоволство ...от аятоласите и винаги ще има кой да грабне оръжието в една диктатура!ТЪРГОВЦИТЕ ,...... ТОВА Й ЧАКАТ...!Така ,че ...споко-има кой да воюва !
95
10
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Бъдете спокойни путенчета нещата се развиват със светкавична бързина
94
5
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Саудитски хакер проникна в електронната поща на сирийския президент Башар Асад, съобщи телевизия Ал Арабия.Саудитският гражданин Салман Анзи, известен в интернет под псевдонима Ал Пачино, посочва, че е открил в пощата на сирийския ръководител много скандални данни. В частност той твърди, че е изтеглил около четири гигабайта с личната тайна кореспонденция на Асад, компрометиращи материали относно неговите помощници, както и факти, сочещи, че Дамаск се ползва с подкрепата на иранските власти.
93
2
 
8
 
! Отговори
до 100 преди 12 години
,,а какво ще кажеш за една война на светът срещу крадливите войнолюбиви евреи дето докараха толкова злини на човечеството ,май такава война наистина ще е напълно оправдана ,въпреки ,че съм пацифист по убеждение
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКО *** ПО МОЙСЕЕВИЯ ЗАКОН РАДЕТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА) ТОКУ ЩО ПО ЕВРОНЮЗ СЪОБЩИХА ,ЧЕ НА ПОДГОТВЕНАТА ОТ ЗАПАДА РЕЗОЛЮЦИЯ В ООН СРЕЩУ СИРИЯ РУСИЯ И КИТАЙ КАТЕГОРИЧНО ЩЕ И НАЛОЖАТ ВЕТО, Е ТОВА БЕШЕ ,,ЧЕФИТА, НАЛИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ КАКВОТО ПОСЕЕШ ТОВА ЩЕ ПОЖЪНЕШ ,ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ КОЛКО ПЪТИ ПИНДОСТАН Е НАЛАГАЛ ВЕТО НА РЕЗОЛЮЦИИ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ ЗАРАДИ ГЕНОЦИДА ,КОЙТО СЕ ИЗВЪРШВА СРЕЩУ ПАЛЕСТИНСКИЯ НАРОД ОТ ПЛЕМЕТО НА ДЯВОЛА ,СЕГА ВИ СЕ ВРЪЩА
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен това да не забравяме ,че династията която е на власт в Саудитска арабия е дошла на времето с помоща на Лоурънс Арабски , който им помага да се осввободят от турците и там взаимоотношенията със запада са исторически.
90
12
 
6
 
! Отговори
до 100 преди 12 години
Суадитска Арабия не изнася тероризъм , не строи заводи за атомни бомби , иначе и там е назадничав и мрачен ислям и закони по шериата , макар малко по малко да отстъпват.Иран е воинстващата ислямистка сила в света и в този смисъл една война срещу режима там би била оправдана.
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 99 само забравяш че в изборна година нито един президент на САЩ не е започвал война.
88
1
 
8
 
! Отговори
до 98 преди 12 години
И какво следва след Асад според теб. Нали не си представяш английска демокрация, че дойде .?
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 97 Прав си за това трябва да падне режима най-вече в Иран , знам че веднага ще кажеш а Саудитска арабия , там нещата са по сложни , но все някога.
86
9
 
5
 
! Отговори
В СИРИЯ , ИМА... преди 12 години
...Т.Н. "АРАБСКИ СОЦИАЛИЗЪМ", който навремето прокламираха "баасистите"--поддържани от бившия "соц-лагер"!На тази основа и сътрудничество---Русия изгради военни бази там/като в Либия/!ЯВНО , ТОВА Е КРАЯ НА т.н.,"арабски социализъм".....както за Либия, така сега и за Сирия.....с тази разлика ---ЧЕ АСАД ИЗБИВА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД---С РУСКО ОРЪЖИЕ И СЪВЕТНИЦИ!НИЩО ,НОВО .....НАЛИ...???
85
3
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Защо сте толкова слепи , кво остана от Египет след "демократичните" протести , нищо !!! Сега ще видите като започнат да връщат страната в средновековието , турят бурки на жените и започнат да рушат египтските статуи , справка пак Иран . Ако падне Асад и дойде правителство от демократичен , западен тип ОК , да ама не -идва Ал-Кайда и пада мрака.
84
5
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
ОФФФФФФФФФФФФ ти на това демократични избори ли му викаш , а стария е на власт от 1971 година , май и ние трябваше да си смениме Тодор с Владко Живков
83
2
 
12
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Нещата са точно такива , всъщност избори има и даже местните минаха скоро . Башар Асад направи всички реформи от исканите даже и в повече . Не че там е чиста и свята демокрация , но е в пъти по- демократичен режим от това което ще се превърне Сирия , ако ислямистите успеят . Не си прав само ,че САЩ имат сметка от свалянето Б.Асад и ако има говорене от тях в тази посока то е много общо и от немай-къде . Трябва да се разбере , че повечето сирийци от подкрепят сегашния президент .
82
2
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Син на бившия сирийски президент Хафез Асад. Следва медицина в Дамаск и Лондон, специализира офталмология. Първоначално за наследник на президентския пост е сочен по-големият му брат Базил, който обаче загива при автомобилна катастрофа през 1994 г. Башар ал-Асад се завръща в Сирия, завършва военно образование и се отдава на дипломатическа кариера.На 10 юни 2000 г. умира баща му Хафез Асад. Следва бърза промяна в конституцията на Сирия, с която се сваля изискуемата възраст за заемане на президе