Препогребват Саддам Хюсейн, за да спрат масовите поклонения

Властите се опасяват от нарастващата му популярност
Обновена: 29 мар 2012 15:04 | 29 мар 2012 10:47, Елка Василева
41
Препогребват Саддам Хюсейн, за да спрат масовите поклонения
Иракските власти наредиха гробът на бившия президент на страната Саддам Хюсейн да бъде затворен за посетители и планират да препогребат тленните му останки. Снимка: архив, Reuters

Иракските власти наредиха гробът на бившия президент на страната Саддам Хюсейн в Удж край Тикрит да бъде затворен за посетители и планират да препогребат тленните му останки другаде, за да спрат масовото поклонение, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Роднините на осъдения и екзекутиран лидер вече са били уведомени за това от министерството на вътрешните работи, което им предложило сами да изберат място за новия гроб. Те обаче ще обжалват решението.

Властите се опасяват от нарастващата популярност на Хюсейн, понеже с годините посетителите на гроба му се увеличават. Още през януари на гробището в Удж бяха разположени полицаи, които под заплаха с арест забраняват на хората да посещават гроба на Саддам. Две години по-рано правителството забрани и достъпа на официални делегации.

Саддам Хюсейн бе екзекутиран на 30 декември 2006 г. за престъпления срещу човечеството. Екзекуцията бе извършена на първия ден от най-важния арабски празник Ид ал Адха /празник на жертвоприношението/, което противоречи на всички ислямски норми и традиции, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: ИракСаддам Хюсейн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
16
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Напротив точно където американците водят войни държавите просперират но като цяло мюсюлманските държави са трудни и за тях трябва повече време Ирак се развива с най бързи темпове в Близкия изток Либия също може да постигне просперитет стига да има мир най вече.
15
53
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
На теб какво ти е крив Садамаз лично не съм усетил липсата му нито ми е по добре нито ми е по зле само петрола се качи добре че нямам автомобил
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уж всички искаха демокрация, а какво стана? В Ирак умряха над половин милион от началото на войната, а Либия бяха по-напред от нас според индекса за човешко развитие и на първо място в Африка, а сега дори нямат държава. Не се научиха, че с американска "помощ" свобода и демокрация не се правят.
13
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
садам в гроба = добре за човечеството!
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ капитулираха пред партизаните от Ал Кайда и бягат от Ирак позорно като поредните окупатори подобно на англичаните спрез 1958 г.
11
2
 
13
 
! Отговори
rusnak преди 12 години
даммм, много демократично..
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега в Ирак... След 2 - 3 години и в Либия...
9
2
 
21
 
! Отговори
сдмех преди 12 години
Значи новите ,,демократи,, управляващи Ирак са новите диктатори.Налагат всичко със сила и полицейщина.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не им се отразява добе Американската Демокрация
7
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американците и НАТО са виновни че около 20 години му се молят цивилизовано да спре с безумията.Ама нее изтрещелата тиква не спря.Е опъна въжето за ужас за милион не особено умни поклонници дето ептен не знаят кво искат.Са иранците ако са фенове такава хубава война ще им направят със химическо оръжие и всички екстри да видят как е добре ли е?Вие му се радвайте- все пак нищо друго не очаквам от любителите на Кадафи,Мао,Сталин,Хитлер и всеки *** пръкнал се на планетата убил поне 10 милиона души..
6
39
 
31
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Ех гадни иракчани бе горят американски знамена и се кланият на "злият диктатор"!Нещо май не им се понрави хамериканската бомбокрация а?
5
39
 
43
 
! Отговори
зрънчо преди 12 години
Е какво стана, нали го мразеха и бил диктатор. Защо сега му се кланят?/ Защо не се кланят на макдоналдс и ню йорк джайънтс??? Защото дори и простия иракски народ знае що за уруди са тези американски *** и с какви псевдо идеали ни засипват ежедневно!
4
3
 
22
 
! Отговори
Генерал Луков преди 12 години
Кой знае кой от многобройните му "двойници" са утрепали "демократите" от НАТО и в частност хАмериканците.... А истинския Саддамчо сега си пие коктейлите със обръснати мустаци на някой плаж в Барбадос.... :) :) :) :) а компания да му прави и "убитият" Кадафи.... ;) :) ;) :) Всеки човек със интелигентност над средната му е пределно ясно че със МНОГО ПАРИ и ЗА МНОГО ПАРИ ако трябва ще ви накарат да "ВЯРВАТЕ" във АБСОЛЮТНО ВСИЧКО !!!!!....
3
45
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И защо да не му ходят на гроба? Защото няма да успеят американците бързо да им промият мозъците ли? Голяма демокрация, имаш право на избор... и само да се съгласиш с американския интерес...
2
35
 
18
 
! Отговори
Sony преди 12 години
Ei tova e tai narechenata ot Amerika demokracia.Nali e vseki svoboden da pravi kakvoto si iska,togava zashto im zabraniavat na horata.Ami zashtoto veche usetiha kakav evreiski *** iadat ,pompat im neft a te gorkite po bedni otkolkoto pri Sadam.She go tarsite ama niama da go namerite, lijte zadnika i kura Amerikanski jalko che i nashata sadba e sashtata .
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Монетата има две стани. За един е бил лош - убиха го. За едни е бил добър - нека скърбят по него. Всеки има право на избор! "Демокрация" по хамерикански!