Християните в арабския свят

Идващите на власт ислямисти ги подлагат на преследване
Обновена: 2 юни 2013 15:28 | 2 юни 2013 15:27, Елка Василева
119
Християните в арабския свят
Християните в Близкия изток са подложени на преследване. Снимка: архив, Reuters

С идването на власт на ислямистите на много места в Близкия изток християните са подложени на все по-голямо преследване, пише сп. „Уик“.

Колко християни живеят в Близкия изток?

Между 10 и 12 милиона. Близкият изток е родното място на християнството и там се намират някои от най-старите му общности, но с течение на времето християнското население намалява значително, особено през последното десетилетие. След основаването му преди 2000 години християнството бързо се разпространява в Римската империя, Египет и на запад. През 7 век Мохамед започва арабските мюсюлмански завоевания, като разпространява исляма в региона, но позволява на християните да продължат да практикуват своята религия. Християните остават мнозинство в части от Ирак до 14 век, когато набезите на централноазиатския предводител Тамерлан погубват голяма част от общността. През 20 век се наблюдава ново рязко намаляване заради ниската раждаемост и емиграцията на християните. През 1900 г. християните съставляваха до 25 процента от населението на Близкия изток; към 2000 г. те бяха по-малко от 5 процента. А после дойде войната в Ирак.

Какво въздействие имаше тази война?

След предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак междуобщностните напрежения, които дълго бяха държани под контрол от Саддам Хюсеин, изригнаха в гражданска война между сунити и шиити. Християните - говорещи арамейски език асирийци с древен произход - попаднаха под кръстосания огън. През десетилетието след нахлуването повече от половината от иракските християни избягаха в бежански лагери в Сирия и Йордания, при което населението, наброявало над един милион преди войната, намаля на около 400 000, главно в сравнително толерантния анклав Иракски Кюрдистан.

През октомври 2010 г., броени месеци след напускането на бойните части на САЩ, бойци на Ал Кайда в Ирак извършиха кръвопролитна обсада на църквата "Света Богородица Спасителка" в Багдад по време на неделната вечерна литургия, като убиха 58 души и раниха 78. "Това трагично събитие изпрати силно послание до християните в Ирак - те са в сериозна опасност и би трябвало да напуснат страната", каза Тифани Баранс от Американския център за законност и правосъдие. Християните в страните от Арабската пролет скоро може да се почувстват по същия начин.

Защо Арабската пролет разтревожи християните?

Много арабски страни бяха управлявани от светски диктатури, които безмилостно потискаха както ислямистките екстремисти, така и демократите. Бунтовете, които започнаха в Тунис в края на 2010 г., се разпространиха в Египет, Либия, а после в Сирия.

Много християни - поне в началото, отказаха да подкрепят демократичните въстания, защото се страхуваха, че падането на даден диктатор би означавало установяване на ислямска държава.

Щом паднаха диктаторите, християните бяха заклеймени като противници на революцията и станаха обект на враждебна реакция. Ислямистите спечелиха значителни мнозинства на повечето избори след революцията, а на някои места, особено Египет, те пренаписаха конституцията, като дадоха на исляма по-централна роля в управлението и правото.

Какво е отношението към християните в Египет?

Египет е родина на коптите, най-голямата християнска общност в Близкия изток, наброяваща около 8 милиона души. Те се смятат за преки потомци на древните египтяни и продължават да използват коптския език, производен на древноегипетския, в богослужението. Диктаторът Хосни Мубарак беше в съюз с коптския папа и защитаваше общността в замяна на нейната подкрепа.

Сега коптите казват, че правителството на Мохамед Морси от "Мюсюлмански братя" отказва да им позволи да строят църкви и не противодейства на вълната от насилие срещу тях. Ислямистки екстремисти извършиха бомбено нападение срещу коптската църква "Двамата светии" в Александрия по време на новогодишната литургия през 2011 г., при което бяха убити 23 души и църквата се изпълни с разкъсани тела. По-късно през същата година огромна тълпа от около 3000 мюсюлмани изгори църквата "Свети Георги" в Едфу и подпали християнски домове наблизо. Когато християни протестираха пред сградата на държавната телевизия в центъра "Масперо" в Кайро през октомври 2011 г., войници брутално нападнаха протестиращите, като убиха 27 души. "Случилото се пред "Масперо" напълно травматизира коптската общност", каза директорката на "Хюман райтс уоч" в Египет Хеба Морайеф. "Усещането им, че не бяха защитени от закона, създава атмосфера на страх", заяви тя. Страхът се възцарява и във военните зони в Мали и Сирия.

Какво се случва в Сирия?

Някои от най-старите църкви в света са в Сирия, а доскоро там имаше и около 2,5 милиона християни. Въпреки цялото политическо потисничество баасистката диктатура в страната поне осигуряваше свобода на вероизповеданието, така че когато преди две години започна въстанието срещу президента Башар Асад, повечето християни застанаха на страната на режима или останаха неутрални. Сега, когато ислямистки екстремисти се присъединяват към бунтовниците в конфликта, който се превръща в гражданска война, от страната са избягали около 300 000 сирийски християни, а вероятно ще ги последват и още. "Всички се страхуват от тези екстремисти", каза Джордж Нашауати, който ръководи православна благотворителна организация в Дамаск. "Вижте какво се случи в Ирак. То може да се случи и тук", заяви той.

Каква е реакцията на САЩ?

Те остро осъждат нападенията срещу християни, но всичко остава само на думи. Американската комисия за международна религиозна свобода - двупартиен орган на федералното правителство - препоръчва Държавният департамент да включи Египет и Ирак в списъка на страните, които сериозно нарушават религиозната свобода, подобно на Иран, който агресивно преследва християните, или Саудитска Арабия, която забранява всички неислямски вероизповедания. Но засега Белият дом отказва.

Републиканецът Франк Улф, представляващ Вирджиния в Камарата на представителите на американския Конгрес, който наскоро се завърна от Египет, каза, че коптите смятат, че САЩ са се договорили с "Мюсюлмански братя". "Смята се, че докато защитават интересите на САЩ в региона, "Мюсюлмански братя" могат да действат безнаказано в неговите граници", заяви Улф.

Християни бягат от Мали

В Мали нямаше въстание от Арабската пролет, но има ожесточени бунтовнически действия на ислямисти. През 2012 г. салафитски екстремисти, свързани с Ал Кайда, превзеха райони в северната част на страната, където разрушиха църкви, както и мюсюлмански светини. Ислямистките бунтовници взеха на прицел малкото християнско малцинство, подлагайки го на изтезания и екзекуции по бързата процедура, а близо 200 000 християни от Мали избягаха в бежански лагери в Алжир и Мавритания. "Съжалявам за напускането на християнската общност", каза кметът на
Тимбукту и умерен мюсюлманин Усман Хале малко след нахлуването на ислямистите в града му. "Но не мога да гарантирам тяхната безопасност. А това са хора, които живеят заедно с нас от векове", заяви той. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сама по себе си нито 1 религия не налага агресия към другите,поради факта,че всички хора са създадени от бога и са еднакви.Агресията се пордажда от алчни хора продаващи оръжения,хора,които си мислят ,че могат да определят съдбата на другите и да праят каквото си искат с другите и изтъкват като причина,че са християни,мюсюлани,евреи или атеисти. Няма по-висш човек от друг човек(само такива,които си мислят,че са,но не са ) .
90
0
 
0
 
! Отговори
Илчев преди 10 години
До 9667ама ти по какво позна,че ЦЕЛИЯТ народ се стреми към западната т.нар.,,култура,,?нещата не са само бели и черни....не слагай всички под един знаменател...в религиозен план също.....
89
0
 
1
 
! Отговори
Илчев преди 10 години
До Ali Rezaдоста еврейско мислене имаш....
88
0
 
1
 
! Отговори
genik преди 10 години
musulmani hristiani triabva da ziveiat zaedno vseki ima pravo na veroizpovedanie t, aka e bilo i taka shte bade no ima hgora koito izpolzvat religiite za vrazda pomezdu um koeto ne vodi do nishto dobro.edin zivot se zivee neka bade izgivian mirno i dostoino kakvo shte nauzim dezata si na vrazdi li pazete sene pozvoliavaite da vi manipulirat allah i xristos sa edin i sasht bog dali shte go kazat musulmanite allah ili hristianite xristos e edno i sashto te ni uzat da se uvazavame obizame
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Древен Храм на Авраам, едно от най-светите места (почитан и от шиити), в който се знае че, лично е ходил Христос, взривен и изравнен със земята от сирийски "бунтовници" събитието е заснето на филм от самите тях: youtube/watch?v=qLVcc6-0lbk
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сирия е последната страна в която е запазен арамейския - езикът на Христос. Работата обаче е там че, за англосаксонския свят, който е основно протестантски, другите християнски религии, особено православната не се броят много. Не че и с катлическата много се имат (справка Ирландия) но православните, наречени ортодоксални, за тях са нещо като мусюлманите, даже по-архаично чуждо.
85
2
 
8
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Какво друго да очакваш за християните,след като Барак Обама,емигрантско индонезийско чедо по вяра МЮСЮЛМАНИН управлява в Белия дом.С оръжие смени правителства и наложи исляма такъв,какъвто го е изучавал в детските си години в Индонезия.Да се готви СИРИЯ, сега идва нейният ред!!!
84
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само когато забраним всички религии и култове може да има мир!
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всяка религия си има свой бог и той е най истинскиятова си е върха на тъпнята и празноглавието - по-точно на пълноглавие в което неможеш вкара нищо истинскодревни големи народи от изтока си живеят с философия и са по-спокойни
82
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
стига празни приказкисамо на тъпия българин неможеш му обясни че алкайда и сащ са едно и също нещои тая политическа помия дето им лиже задниците в българия ще довърши държавата нии ако някой си мисли че това ще стане с чакане да беше се обадил да почакаме с тоталното отричане на нашето близка минало единствено комунистите поставяха на мяста крайния ислям
81
2
 
9
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Ислямът има един основен проблем - триединството. В исляма религията, политиката и нормите за всекидневното битие са едно общо и неделимо. А религията не търпи опозиция, тя иска само подчинение, следователно и политиката и битието също се подчиняват на консервативните догми. Така е било и в средновековна Европа. Ислямът ще има своя Ренесанс след 500-600 години, както и християнството след тъмните векове. Но ще трябва да чакаме, рано или късно тази лудост ще свърши.
80
0
 
13
 
! Отговори
до Ali Reza преди 10 години
Ali Rezaааа, Ali Reza, а твоята *** зелка кой ще я отреже. Или сам ще си я отрежеш. Не се живее само с истини от "Ръководство на турския агитатор". Няма кой да ти повярва на глупостите ти, по-добре не си затваряй очите пред това. което става сега по света.
79
0
 
37
 
! Отговори
jony преди 10 години
Арабите в християнския свят никой не ги пипа ....тема а размисъл
78
6
 
10
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
Религиите са нещо измислено от човека. В хилядолетията те са били използвани с цел контролиране на масите(продтолюдието) от определени кръгове. За мен лично Бог е нещо за което не трябва нито да се мисли, нито да се говори. Да приемем, че съществува или обратното - с какво този факт променя живота ви в положителна насока?! Религиите са просто поредната зависимост, точно както и преработената храна и по-голямата част от медицината и лекарствата
77
2
 
8
 
! Отговори
до 96 преди 10 години
гледала съм " старата пушка ",през март 1977г. и освен невероятната игра на роми шнайдер не помня нищо друго,но филма беше толкова въздействащ с бруталните сцени ,че аз родих сина си един месец преди термина ,та така ...,а за исляма просто не ми се говори,но знам ,че в тези страни ходя със шал и в най-горещото време за да не ми се вижда кръстчето ,а категорично не искам да го свалям,а че са толерантни е бля,бля
76
0
 
46
 
! Отговори
Антиислямист преди 10 години
Ислям и Демокрация са две неща,които не могат да съществуват съвместно.Това е Истината.Всяко опровержение на това твърдение е вятър...
75
49
 
9
 
! Отговори
Ali Reza преди 10 години
Исляма е най мирната религия в света. Аз съм готов да отрежа главата на всеки който твърди обратното. ние мюслитата сме мирни хора но можем да отрежем зелката на всеки който не е от нашите. Който не е мюслим значи е дяваол и *** и не му се полага мир и живот. Мира и живота са за нас. Ние сме мирни и кротки хора.
74
1
 
3
 
! Отговори
конспиртолог преди 10 години
Voila, madame, jour du Spas!Арабска пролет? Демокрация? За кого?
73
6
 
4
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
до 92Това е един от най-употребяваните митове. Евреите не са убили Исус,а той самият е убит по политически,не по религиозни причини- нещо което в историята е ставало стотици хиляди пъти и винаги ще става - премахване на политическите противници и дисидентите,които са заплаха за нечия власт. Примери за такива изтребления в съвремието са много - клането в Тянанмън,репресиите в Северна Корея и дори сега избиването на бунтовниците в арабските страни.А евреите са искали да запазят своята си религия.
72
2
 
16
 
! Отговори
Сокол преди 10 години
Ястреб, ценя различните хора и обичаи и очаквам и другите да ценят това в мен. Това обаче е проблем на исляма, без да поставям всички под общ знаменател. А относно иберийският полуостров - хайде вземи прочети защо маврите са изгубили тази територия. И има ли нещо радикално като причина. Всяка крайност е грешна по природа, и тя ни го показва постоянно (природата), но ние сме прекалено егоцентрични за да го възприемем.