Армията в Египет свали президента Морси

Конституцията на страната е отменена
Обновена: 4 юли 2013 14:10 | 4 юли 2013 07:12, Петя Славова
59
Армията в Египет свали президента Морси
Снимка: БТА

Армията в Египет е съобщила, че президента Мохамед Морси вече не е държавен глава, съобщи на сайта си правителствения вестник "Ал Ахрам".

Главнокомандващият египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обяви в декларация, че суспендира конституцията и назначава председателя на конституционния съд за временен държавен глава, предаде Ройтерс. В телевизионно обращение ген. Сиси, заобиколен от военни командири, висши религиозни представители и политически фигури, обяви отстраняването на избрания президент ислямист Мохамед Морси.

Сили огласи свикването на президентски и парламентарни избори, на експертна група за ревизиране на конституцията и на национален комитет за помирение, който ще включва представители на младежки движения. Генералът каза, че по "пътната карта" са се споразумели редица политически и обществени групи.Сиси заяви, че правителство от технократи ще ръководи страната по време на преходния период, чиято продължителност не определи, посочва Асошиейтед прес.

Временното правителство, което ще управлява Египет съгласно огласената от армията пътна карта, ще определи кога ще се състоят президентските и парламентарните избори, каза за Ройтерс, говорител на военните. Главнокомандващият предупреди, че въоръжените сили и полицията ще противодействат решително на насилието,предава БТА.

Мохамед Морси осъди извършените действия и ги определи за "държавен преврат": "Обявените от командването на въоръжените сили мерки са абсолютен държавен преврат, отхвърлен категорично от всички свободни хора в страната", заяви той в Туитър, цитиран от Франс прес. Според сътрудник на сваления президент Морси призовал египтяните да "окажат мирна съпротива на държавния преврат", както щял да постъпи самият той", допълва АФП. Помощник на сваления президент Морси, Айман Али, каза, че бившият лидер е прехвърлен на тайно място, но не даде подробности, отбелязва АП.

Още по темата

Милионите протестиращи в страната, настоявали за оттеглянетона Морси, приветстваха възторжено изявлението на ген. Сиси. Веднага след него небето над Кайро се озари от фойерверки. "Народът и армията са една десница", скандираха ликуващи демонстрантите на каирския площад "Тахрир". Поддръжниците на Морси, на свой ред, скандираха "Не на военното управление". Водещите мюсюлмански и християнски лидери заявиха, че подкрепят пътната карта на военните.

По-късно стана ясно, че сваленият египетски президент Морси е бил отделен рано днес от президентския си екип и отведен в министерството на отбраната в Кайро, съобщи в Туитър говорителят на "Мюсюлмански братя" Гехад ел Хадад, цитиран от ДПА.

Председателят на египетския Висш конституционен съд Адли Мансур ще положи днес клетва като временен държавен глава на Египет. По ирония на съдбата Мансур беше назначен да оглави Висшия конституционен съд с указ на президента от 10 юни и започна да изпълнява функциите си преди три дни, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Египетските сили за сигурност продължиха с арестите. Вече е задържан председателят на политическото крило на "Мюсюлмански братя" - Партия на свободатаи справедливостта - и бивш председател на парламента Саад ел Кататни. Заедно с него е задържан Рашад Баюми един от двамата заместници на висшия лидер на "Мюсюлмански братя".

Вторият човек в ръководството на "Мюсюлмански братя" - главният финансист на движението Хейрат аш Шатер - е арестуван днес в египетския курортен град Хургада.

Египетският в. "Ал Ахрам" съобщи, че заповед за арест е издадена за 300 членове на "Мюсюлмански братя" и че силите за сигурност се готвят да разгонят митинг в подкрепа на сваления президент Морси край Каирския университет. Египетската осведомителна агенция МЕНА съобщи, че полицията продължава усилията да арестува членове на ислямисткото движение, обвинени в провокиране на насилие и нарушаване на мира и сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защото се имаше с Путин и американците му дръпнаха шалтера.
47
0
 
5
 
! Отговори
Профет Мемет преди 10 години
Гняв народен,гняв божи! Почна се! Преди повече от 3 години го предсказах! Като домино плочки, ще се срутят всички халифати,емирати,султанати и шейтанати! Крайно време е ,да се отърси света от това злобно, примитивно, мюсюлманско робство!
46
1
 
6
 
! Отговори
Радослав(Реджеб) преди 10 години
Да се готви ислямиста Ердоган.
45
0
 
7
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Приветствам радикалните действия та египетската армия, явно няма друг начин да се спрат тия чалмосани ***! Сега само трябва да се намери новият Садат или Мубарак, и нещата ще си дойдат на мястото, Египет отново ще стане нормална страна!
44
1
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Браво на Египет. Една древна страна каза НЕ на шериата, НЕ на "Ислямски братя" ,НЕ избиването на християните, НЕ на взривяването на църквите им, каза НЕ на шериатското мракобесие и отказ от съвременната наука. Да му е честито разстройството на Реджеп Ердоган, сега сигурно сън не го лови от мъка.
43
1
 
1
 
! Отговори
yoyo:) преди 10 години
В *** няма демокрация ние сме все още в комунизма но в по модерен вариант
42
1
 
18
 
! Отговори
СС преди 10 години
Браво на ген. Сиси! Брадатите екстремисти ще плачат много сега :))
41
0
 
4
 
! Отговори
Anonimen_777 преди 10 години
respect...respect... I nashata slavna nepobedima armiq ako mojeshe taka, jiv izednik nqmashe da ostane !
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво правите сравнения с Египет - та те искаха точно обратното на това за което подскачат в Б-я - египтяните са ПРОТИВ ИСЛЯМИЗАЦИЯТА ! Тоест, те са на противоположната страна на Бойковия приятел Ердоган и неговата дясно-ислямистка партия. Не разбрахте ли че щатите ислямизират всичко каквото могат, за да си запазят резервната валута. Кадафи искаше златен арабски динар а на Мубарак сина движеше централната арабска банка (веднага купена от Р. след свалянето на баща му)Ограмотете се малко !
39
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Малко наистина наивна картинка сме на фона на ставащото в Египет. От друга страна аз и толкова не очаквах от българите така че е все нещо. :)Не се променя мисленето за една седмица :) Дано продължаваме в тази насока.
38
8
 
12
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
А тук искате да сваляте правителство със 300-500 човека, ха ха ха ха!
37
7
 
2
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Тържествено ви информирам,че във Сирия до този момент са загинали над 100 000 души. Само най-силните земетресения са успяли да убият толкова много хора. Най-голямото бедствие е човека. 21 век е интересен век, може би това е единственият век когато ще можем да наблюдаваме като на риалити унищожаването на цели континенти и на милиарди души. Марио идва от Марс - богът на войната!
36
9
 
0
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Войната ми харесва. Ще измрат колкото се може повече ислямисти,но и колкото се може повече християни. Войната е важна за да има промяна, тя е изкуство, колелото на историята може да бъде смазано единствено с кръв. Наблюдаването на кървави световни конфликти е много по-забавно и интересно,от следенето на световното по футбол.
35
15
 
0
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
до 37. В Сирия масово колят християни, във Египет също. А аз се чувствам неописуемо щастлив от този факт.
34
4
 
8
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Да изгонят този ислямист и да въведат светска конституция.
33
1
 
13
 
! Отговори
aphrodite27 преди 10 години
До boicho.boichev.7Живяла съм в Египет и нещата не са точно така... Какво ще кажеш за коптите-местното християнско население, което по официалните им манипулирани данни е 10%, а всъщност са около 25 % от населението.Знаеш ли какъв терор има над тях? На изборите, когато беше избран Морси избирателната активност беше около 45 %, но не защото египтяните отказват да гласуват... Но това е дълга история...
32
11
 
5
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
дали морси е демократ не знам.Знам че за него са гласували десетки милиони египтяни.А много демократично ли е да отмениш конституцията и да арестуваш законно избрани прзидент и превителство?Ами ако на следващите избори егихтяните гласуват пак за Морси и мюсюлмански братя, какмво правим?военен режим без конституция и военна диктатула?Ами нали преди само една година беше така .при диктатора Мубарак?
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo na egipet ne si igraqt s kafeta
30
0
 
3
 
! Отговори
aphrodite27 преди 10 години
до 35Тук би било жалка картинка...
29
2
 
18
 
! Отговори
до 33 преди 10 години
Точно това щях да и аз да кажа. В Египет се намеси армията. Тук ако станат размирици, генералите няма да си мръднат пръста, понеже и те са комунистически *** и бивши агенти. Ще има да се бием с полицаите докато на едните не им писне.