Сирия разполага с 1000 тона химически вещества

Разкритието е на секретни документи на френската отбрана
1 сеп 2013 18:06, Петя Славова
37
Сирия разполага с 1000 тона химически вещества
Снимка: БТА

Сирия разполага с 1000 тона химически вещества според секретни документи на френската отбрана за химическия арсенал на режима на Башар Асад, които скоро ще бъдат разсекретени, съобщава в. "Журнал дю диманш", цитиран в електронното издание на в. "Фигаро".

Според публикацията френското разузнаване има доказателства за химическото нападение на 21 август в околностите на Дамаск, пише БТА.

Документ от четири страници е предаден на висшето ръководство на държавата, за да може съдържанието му да бъде резсекретено и публикувано. Става въпрос за синтез на Главна дирекция за външна сигурност и Дирекцията на военното разузнаване.

В част от документа се дават подробности за сирийската програма за химическо въоръжаване, определяна като "един от най-големите в света оперативни запаси". Целта е да бъде убедено френското и световното обществено мнение.

В доклада на френските разузнавателни служби става въпрос за неколкостотин тона иприт и газ зарин, като притежаваните химически вещества са общо над 1000 тона. Правителственият източник потвърди пред АФП, че информациите на вестника са точни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
24
 
4
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Германците са дали два пъти повече жертви срещу французите за два месеца, в сравнение с първите два месеца срещу руснаците, това известно ли ти е? Приведено към дължина на фронта и завоювана територия.
6
4
 
25
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
Франсетата пък са супер смешни , тези женички нямат ни една военна победа, дето се викаше в един филм (забравих кой беше) ," френската армия ?! Това пък какво е ? " . Да нападнат сами като са много отворени ама първо да минат през Плевен на военна подготовка !
5
4
 
31
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Как изчислиха че тежат над 100 т. На кантар ли са ги мерили. Смешника Оланд му падна рейтинга във връзка със закона за ГЕЙ-овете и слабата финансова политика и сега той иска да си дигне рейтинга. Франция за последно имаше силен президент когато беше Жак Ширак.
4
5
 
8
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Кой президент и член на БААС няма химическо оръжие кой диктатор е бил в добри отношения и със запада и със изтока НИКОЙ.
3
6
 
50
 
! Отговори
?! $ преди 10 години
Същата история, точно както беше в Ирак, Либия, Египет.. Сега цари тотален хаос, а американски фирми предимно източват природните им богатства докато хорицата март като мухи...
2
38
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредния социалистически престъпен диктатор докара народа си до лудост. Башар се надява, че с дивашка жестокост ще си опази властта, но скоро ще е при Кадафи, Саддам и Милошевич.
1
39
 
14
 
! Отговори
Доко преди 10 години
Шизоидния убиец Башар Асад си изтърва нервите. Въпреки "грандиозните му победи" въстанниците в Сирия са в Дамаск, на няколко километра от бункера му. Няма съмнение, че е разпоредил употребата на Зарин и е отговорен за избиването на хиляди.