Асад отрече армията му да е използвала химическо оръжие

В Сирия проникнали десетки хиляди членове на терористични групировки
4 окт 2013 16:48, Елка Василева
3
Асад отрече армията му да е използвала химическо оръжие
Башар Асад. Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад опроверга твърденията, че правителствената армия е използвала химическо оръжие в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС.

Не е имало нито обстоятелства, нито желание, за да бъде дадено разрешение за използването на химическо оръжие, каза Асад в интервю за турската телевизия "Халк ТВ".

Той посочи още, че подготовката на нападение с използването на химическо оръжие е "технически сложно и изисква време". Без директното нареждане на генералния щаб извършването на подобна атака е "съвършено невъзможно".

Асад заяви, че въпросите, свързани с ликвидирането на химическото оръжие, не са сред темите на конференцията "Женева 2".

Той изтъкна, че въпросите, които ще се обсъждат на конференцията, са свързани с вътрешнополитическите проблеми. Освен това конференцията трябва да помогне да се прекрати военната и финансовата помощ от съседните на Сирия страни, оказвана на терористите, каза Асад.

Той посочи, че "до голяма степен случващото се в Сирия сега е свързано с външни фактори", макар в началото на конфликта главните причини да са били вътрешните проблеми.

От самото начало сирийският народ взе решение да се бори срещу тероризма, каза Асад.

Той заяви, че в Сирия са проникнали десетки хиляди членове на терористични групировки, но точният им брой не е известен.

Терористите проникват в Сирия от съседни страни, на първо място от Турция. Границите не са под пълен контрол, затова точният брой на терористите не е известен, посочи сирийският президент.

Според него турският премиер Реджеп Таип Ердоган носи отговорността за пролятата кръв на десетки хиляди сирийци и за разрушаването на инфраструктурата на страната. Асад посочи още, че Ердоган и поддръжниците му са са се намесили във вътрешните работи на Египет, Либия, Тунис и много други страни от региона.

Той каза, че вижда в Турция "разкол, при който народът върви на една страна, а правителството към друга".

Асад критикува остро и позицията на турския премиер Ердоган спрямо Сирия. Ердоган търсеше чудовище, за да наплаши турския народ. И в такова чудовище се превърна Сирия. Това бе направено, за да бъде подкрепена политиката на Ердоган спрямо Сирия. Народът обаче не повярва на това, отбеляза Асад.

Във връзка с отношенията между САЩ и Иран Асад посочи, че положително оценява перспективата за установяването на диалог между двете страни, посочва агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
2 - Всеки с акъл за 2 стотинки е за Асад, и не защото е много стока, а защото е по-малкото зло. В момента в който ислямистите приключат със Сирия ще плъзнат към Европа, а ние сме точно първата спирка, няколко атентата по големите градове ще ескалират напрежението между християни и мюсюлмани, следва насилие и намеса на НАТО да защити ислямското малцинство, малко бомби и източна румелия ще стане пак турска, нещо, за което Реджеп отдавна го сърбят мръсните ръчички.Ти *** ли си или да?
2
7
 
2
 
! Отговори
DO 1 преди 10 години
Vsi4ki znayat 4e Asad pomaga na kurdskite teroristi v Turcia daje bashta mu na vremeto beshe priyutil Ocalan v Siria no koyto see vetrove jane buri,zaradi kuhata glava na tozi glavorez Siria e prinudena da unishtoji edinstvenoto si orujie za protivoves sreshtu Izrael himi4eskoto orujie,toy unishtoji Siria,unishtoji siriyskiya narod unishtojava i himi4eskoto orujie samo i samo da ostane na vlast no da ne se nadqva na milost kraya mu shte e kato na Kadafi
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами освен Асад да почне да снабдява Кюрдите, че да му запари на Реджеп под кирливия дирник...