Порошенко обеща, че Украйна ще е осигурена с газ за зимата

Договорена е "зимна цена" от 385 долара за хил. куб. метра
Обновена: 19 окт 2014 13:29 | 19 окт 2014 13:29,
24
Порошенко обеща, че Украйна ще е осигурена с газ за зимата
Снимка: Ройтерс

Украинкият президент Петро Прошенко обеща на своите сънародници, че страната ще бъде осигурена с природен газ за зимния сезон. Увереността на Порошенко за решаване на кризата са проведени срещи в Милано по време на форума Европа – Азия (ASEM), става ясно от съобщение на пресслужбата на украинския президент.

Още по темата
Пред журналисти той обясни още, че е договорена „зимна цена” на природния газ за Украйна в размер на 385 долара за хиляда куб. метра. Тя ще важи до 31 март 2015 година.

Украйна обаче ще настоява и за „лятна цена” на газа, когато потреблението е по-малко. През летните месеци Киев предлага да купува руски газ на цена от 325 долара за хиляда куб. метра.

Руската телевизия НТВ отбелязва още, че пред украински медии Порошенко е обяснил, че на 21 октомври ще има нов кръг от преговори в състав Русия, Украйна и ЕС в Брюксел и тогава ще бъде решена и газовата криза.

От НТВ допълват, че руският президент Владимир Путин също е потвърдил за определен прогрес на преговорите с Украйна. Той посочи още, че страните са договорили доставки на газ за зимния период.

Припомняме, че от юни Киев не получава доставки на газ от „Газпром” след спор за цената на суровината. От Москва изчисляват, че „Нафтогаз Украины” дължи 5,5 млрд. долара, но украинската страна смята, че сумата е далеч по-ниска.
Русия и Украйна подадоха паралелни искове в Стокхолмския арбитражен съд и сега очакват съдът да се произнесе за цената на руския газ за Украйна в минали периоди и съответно – какви са дълговете на „Нафтогаз”.

Преди разговорите в Милано руският президент Владимир Путин беше категоричен, че "Газпром" ще намалява доставките за Европа, ако Украйна отделя от транзитния поток.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: УкрайнаРусиягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Еииии, я си оправете заглавието! Порошенко бил обещал че ще има газ през зимата?Я гледаите по внимателно в картинката кои друг е там!Не можеш да обещаеш нещо което го нямаш?Обещал е че ще има газ този които го има!? Анадъму шинди господа.
20
1
 
11
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Мнението ми е следното : Когато купуваш на дребно през посредници е 1/3 по скъпо от купуването на едро без такива - та и за нашият газ от Русия/ за консумацията в Европа ние сме най-най- на дребно и на трето кранче / Иска ни се да сме по-съществителни от колкото сме и то с "ръководители"- "*** ХРАБРИ"- един лиже на запад друг още по на запад, трети хем лиже ,хем се гъзи на изток,а в същност хамериканците просто ни унищожиха 1400 предприятия чрез Ран Рът и нашия си *** !
19
0
 
7
 
! Отговори
тест преди 9 години
Само дето българските медии пропускат момента, че договорката е 1,5 млр до края на октомври. Още 1,6 млрд до края на годината + предотплата на газта. И всичко това беше договорено още на 26.9...
18
0
 
4
 
! Отговори
Бай Пеню преди 9 години
Аз па забелязах че откакто снощи ядох пачата, днес пръднята ми мирише на нефт
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До х 13Като знаеш какви са таксите, що се правиш на ударен с мокър ***?А?Кой задава *** въпроси и чака *** отговори?Демагогията от теб идва, май...
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хZARADI ANTIRUSKATA GERB BALGARIA PLASHTA 485 DOLARA ZA METROKUBO.
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 12: Двама гладни комунистически милиардери се опитват да "клатят" Европа с "г***за.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хMOSKVA VINAGI PODAVA RAKA NAIZPADNALIAT V BEDA
13
8
 
2
 
! Отговори
х преди 9 години
До Кашчей БезсмертнийВсе си мисля че демагогията и манипулацията в тази държава трябва да има граници, но явно няма, а и рубладжиите и предателите ще намалеят но явно не. През България и в момента се транзитира газ и има компресорни станции, но Овчаров подписа дава получаваме най скъпата руска газ и путин да ни плаща най ниските транзитни такси 1,5 долара за1000 кубика, а румънците взимат по 8 долара за същата газ. Защо така бе ДРУГАРЮ.Стига сте лъгали хората.
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката: Двама комунистически милиардери се карат цената на г***за, която Европа плаща !
11
0
 
7
 
! Отговори
защо преди 9 години
Нещо не ми става ясно, кой подава ръка на Украина - EU, Обама, Саудитският крал...?
10
0
 
19
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Не ми е приятна мисълта: "Трябва да си много *** ,за да питаш как ще се отопляват Донецк и Луганск ,знаейки ,че внасяме въглища от Донецка област !" Относно поставяните епитети за и към Путин : тъй като е сравнително нисък е" джудже" /*** и подобни/ -Според мен другите президенти и на пръсти да се повдигнат и да си протегнат ръката пак не могат да достигнат до ... на Путин !!!
9
15
 
7
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 9 години
Нали Луганск и Донецк са автономни руски области? За чии Украйна ще им плаща газта??? Абе вие луди сте? *** наглостта, заради терористите там загинаха хиляди невинни и продължават да обсаждат градове и да се крият зад мирното население а Украйна ще им плаща газта!?!
8
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Анализатор 1: Споко, Луганск и Донецк почти посториха отделна тръба за доставки в областите и договарят сво цена ;) Опитват се да подкарат и въгледобива , Захарченко обеща че за зимно отопление областните управи ще отпускат безплатни количества въглища на всяко домакинство ... Така че ако се чудите защо укрохационалистическата хунта обстрелва мините и тръбната инфраструктура да знаете защо.. Завиждат гадовете че зимата двете бунтовни републики ще са на топло, а те хунтаджиите ще мръзнат :))
7
0
 
24
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Не знам защо някой ми сложи минус на пост 5.Това е реалната причина, ако на някой не му харесва, да се опита ме опровергае.Май няма желаещи...Освен това, *** е мижав консуматор и никой няма да ти пусне отстъпка "количество"!Апропо, тъпите хохли КЛЕКНАХА! Сега чакаме странжолина, шопа и бандеровче да започнат да *** на умряло!
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хЩе ми обясни ли някой от рубладжиите и любителите на путин с които изобилства този сайт, защо фашистка и бандеровска Украйна ще получава газ по 385 долара, а. България по 485-най скъпата в Европа дори когато управляват проруските БСП И ДПС.**ако не беха зели тлъсти подкупи (които червените *** наричат комисионни ) можеше и да се пазари по-евтина цена от сегашната.
5
2
 
25
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
До х 3Вземи една карта на Европа. Виж къде се намира Русия, Украйна и България.Виж откъде минава тръбата. Сега ще те светна за една работа - всяка държава, през която минава тръбата, иска парици от "Газпром" - нарича се транзитна такса. Отделно има разходи и за междинните компресорни станции. Тези разходи не се плащат от "Газпром". За пример ще ти дам "Северен поток" - швабите цуцкат евтина газчица, защото тръбата минава през неутрални води.Анадънму?
4
1
 
29
 
! Отговори
Дановски преди 9 години
Руският президент Владимир Путин и сега е категоричен, че преди да получи и 1 куб. м. газ Украйна трябва да плати част от стария дълг и да предплати количествата, които иска да получитази зима.
3
33
 
5
 
! Отговори
х преди 9 години
Ще ми обясни ли някой от рубладжиите и любителите на путин с които изобилства този сайт, защо фашистка и бандеровска Украйна ще получава газ по 385 долара, а. България по 485-най скъпата в Европа дори когато управляват проруските БСП И ДПС.
2
3
 
10
 
! Отговори
222 преди 9 години
Сега Порошенко ще трябва да реши и да покаже на света мирните жители на Луганска и Донецка област в Украйна ли са или не ???????? Независимо дали по етническа принадлежност те се считат за руснаци , татари или украинци .И как ще се отопляват през зимата . А пари за газа откъде ?