Палестински министър почина, бил удрян от израелски войници при протест

Зиад Абу Еин отговаряше за въпросите, свързани със заселничеството
10 дек 2014 15:31, Елка Василева
7
Палестински министър почина, бил удрян от израелски войници при протест
Зиад Абу Еин. Снимка: БТА

Палестински министър почина, след като бил удрян и блъскан от израелски войници при днешен протест на окупирания Западен бряг, съобщиха медици и фотограф на Ройтерс, станал очевидец на случилото се.

Зиад Абу Еин, отговарящ за въпросите, свързани със заселничеството, е починал, след като бил удрян от войници в гърдите и тялото по време на протестно шествие в село Турмузия, близо до Рамала, посочва източник от палестинските сили за сигурност, цитиран от Франс прес.

Еин бил откаран с линейка от мястото, но по пътя за Рамала починал.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди убийството на министъра без портфейл Зияд Абу Айн на Западния бряг и обяви тридневен траур, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Абас определи случилото се като "варварски акт" и каза, че ще предприеме "необходими стъпки", след като бъде проведено разследване.

Кадура Фарис от партията Фатах заяви, че министърът е вдишал сълзотворен газ при сблъсъка с израелските войници. Айн загубил съзнание и е бил откаран в болница, където умрял от инфаркт, посочва ДПА.

Друг висш представител на движението на Абас, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че Айн бил ударен от граната със сълзотворен газ, изстреляна от израелските войски по време на палестински протест на Западния бряг. По думите на Махмуд Алул, който станал очевидец на случилото се, министърът умрял малко след това. Алул заяви, че той заедно с Айн и още десетки демонстранти носели маслинови фиданки по време на протест срещу конфискуването на земя, когато израелските войски използвали сълзотворен газ срещу тях и ударили някои от участниците с прикладите на оръжията си.

Стотина палестински и чуждестранни активисти, противопоставящи се на израелските заселнически дейности и защитни заграждения, отивали да засадят дръвчета и да протестират близо до израелско селище, когато били спрени на импровизиран контролен пункт. Група от около 15 израелски войници използвала сълзотворен газ срещу тях и се стигнало до сблъсъци. Израелската армия каза, че проучва случая, посочва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
глупости - признаха си че е умрял от инфаркт - един мангнсар по-малко
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI DA NE TARSI MAIKAMU V IZRAEL.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
войниците са служители на държавата, да се осъди държавната агресия
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Палестински министър почина, след като бил удрян и блъскан от израелски войници при днешен"Интересен начин да кажете, че са го пребили до смърт като куче.