US "Лъвоукротител" вдига залозите в Сирия

Дали снабдяването на бунтовниците не привлече Русия в конфликта?
12 окт 2015 15:38,
111
US "Лъвоукротител" вдига залозите в Сирия
Снимка: архив Reuters

Американски противотанкови ракетни системи, доставяни на сирийските бунтовници, изиграват неочаквано важна роля в оформянето на цялостната картина на бойното поле в Сирия, пише "Вашингтон пост".

От две години американска програма снабдява бойци от Сирийската свободна армия с противотанкови ракети BGM-71 TOW, което изведнъж придава облик на посредствена война, въпреки че Обама се опитва да избегне това.

Сега, когато Русия се включи във войната в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, тези ракети придобиват още по-голямо значение отпреди. Бунтовниците дължат толкова голяма част от успехите си в Северозападна Сирия на това оръжие, че са го нарекли "Лъвоукротител" - игра на думи с името на Асад, което означава "лъв".

От миналата сряда, когато сирийските войски предприеха първата си офанзива с подкрепата на руската армия, в YouTube бяха качени десетки видеа, показващи как бунтовници поразяват танкове на сирийската армия с американските ракети. Във видеоклиповете изстреляните ракети изглеждат като огнени кълба, които летят срещу целта си със зигзагообразни движения и секунди по-късно тя избухва в пламъци.

Бунтовниците твърдят, че са унищожили 24 танка и бронирани коли още в първия ден от офанзивата. "Беше като клане на танкове!", разказва един от бунтовниците.

Капитал Мустафа Муарати, чиято групировка Таджами ал-Иза разруши седем танка миналата сряда, заяви, че очакват още противотанкови ракети. След включването на Русия те са получили нови боеприпаси и бунтовниците очакват скоро да се увеличат запасите им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешко, Странджата усещате ли как американските блюдолизници ставате малцинство не само в България но и в света, а ако света все пак успее някак си да оцелее след това което надробиха каубоиците и компания, вероятно престъпниците от Вашингтон ще отговарят за престъпленията си, надявам се и съучастниците им от вашата порода да си отнесат заслуженото.
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИНТЕРЕСНО Е. АМА МНОГО ИНТЕРЕСНО!? КАКВО ИЗЛИЗА ЧЕ ИМА ПОРАЗЕНИ ОТ БУНТОВНИЦИ ТАНКОВЕ НА СИРИЙСКАТА АРМИЯ И ОТ РАДОСТ СА ГИ КАЧИЛИ В ЮТУБ АМИ ГОСПОДА А КЪДЕ СА РАЗГРОМЕНИТЕ ТАНКОВЕ НА ИД???? СВЕТЪТ ЕВРОПА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ УНИЩОЖАВАНЕ НА ИД ЗА ДА МОГАТ БЕЖАНЦИТЕ ДА ОСВОБОДЯТ ЗЕМИТЕ НИ И ДА СЕ ПРИБЕРАТ У ДОМА. С АСАД ДА СЕ ОПРАВЯ НАРОДА ПОСЛЕ ЧРЕЗ ИЗБОРИТЕ. АМЕРИКАНСКИТЕ АМБИЦИИ ДА СВАЛЯТ АСАД КАКТО КАДАФИ ДА СИ ПРАКТИКУВАТ В ЩАТИТЕ-ДА СИ ПОИГРАЯТ НА ВОЙНА У ДОМА СИ.
21
1
 
28
 
! Отговори
1 преди 8 години
Има ли и други данни от разузнаването?Ако може целия списък с "американски помощи" да огласите. Нека читатерите, сами да направят извода.Поздравления за статията!!!
20
3
 
33
 
! Отговори
Катя преди 8 години
Руснаците ще смачкат шариатфеновете. Нищо не може да спре руската армия.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като противотанкист мога да ви кажа,че този род войски имат най-малко живот на фронта.Всеки ги издирва и гледа първо тях да унищожи,и успяват коп'енцата.Така,че лъвоукротителите скоро,ще се броят на пръсти,а за обучението на нови трябва бая време
18
1
 
22
 
! Отговори
Абориген преди 8 години
До до 2Забрави кюрдите или как бяха там, "пешмерга" или нещо такова, само че някои ги смятат за терористи, най-вече нашите югоизточни съседи, и им се налага да се бият на два фронта. И всъщност са единствените, които дадоха реален отпор на главорезите до сега. А политиката на американците в тая история става все по-ясна - пречи им Асад, който не ще държавата му да заиграе по тяхната *** и в тоя случай естествено, че ще потърси помощта на най-якия противник на вакеросите...
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички национални предатели и роби на американските фашисти да прочетат коментар 12 и да си правят сметка какво подкрепят и какво предстои, ако Русия не се справи в Сирия.
16
1
 
23
 
! Отговори
Вакум преди 8 години
Ами тогава руснаците ще им пуснат бащица бомба и ще я кръстят " изпържител". Обявата може да гласи " Заповядайте на безплатна кремация".
15
1
 
30
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Пешко, Странджа, колкото и да се напъвате вече на всички им е ясно колко е умерена опозицията в Сирия и кой наистина боди борба срещу ИД. Миналата седмица вестник Ню Йорк Таймс направи анкета сред читателите си. над 90 процента от тях подкрепят методите на Путин в Сирия. Щом и на СМО-тата им стана ясно как ги лъже правителството им не смятам, че има какво повече да се обсъжда по въпроса.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешкоТи кой мислиш, че воюва срещу Асад ? Умерени терористи ли ?
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на бога на парите се молят американците, още ли не сте разбрали? собствената си майка ще продадат ако трябва
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на сирийския фронт пълен провал за американосите и техните слуги след фиаското из Дебалцевските котли в Украйна.Там америкачетата се молеха руснаците да пощадат някое и друго негро да остане живо след котела да не са пълно капо.След сирийския котел ще е същото-и гърменето по трафопостове и по болници няма да помогне на САЩ.Скучно взе да става за руските въздушни богатири-нямат и намат достойни съперници-чак натовските самоле ги заобикалят като мишки котка...Смях голям
11
14
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
***, колко кмета ще спечелите... - гответе се за целогодишни Велики пости...
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БАЧКАТОРОбама е роден мюсюлманин. Да се чуди човек американците как го избраха.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т.нар.умерени терористи са шепа лидери кандидати за добри ноахайди които отдавна молят израел да се включи на тяхна страна и обещават в замяна легално да им подарят Сирийските Голански възвишения,т.е работят за разпадане на Сирия за каузата Велик"Израел".Ама що да бързат като си имат слуги,пък и Русия по искане на легитимното правителство се включи та сега не могат челно да се изправят ,които са "добри"само в избиване на обградено,беззащитно население в концлагер Газа и деца при"самозащита"
8
49
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Има само два възможни изхода от руската, въздушна операция в Сирия и Путин има право да избира:- Веднага да си обира аеропланите и тихо, тихо, като поср***н да се прибира в Русия...- Или да продължи да воюва до пълното си разорение...
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БАЧКАТОРТи да не мислиш че в американския сенат има християни? Америка я управляват евреи.
6
1
 
54
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Аз като християнин симпатизирам на Башар Асад защото сириските християни намериха сигурност в неговите територии. Умерената опозиция има съвсем официално огласена цел да прочисти Сирия от алевити и християни. Американците трябва да запитат Сената и обама на кой Бог се молят?
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аааа да виждал съм го този лъвоукротител. Борците за свобода от умерената опозиция го използваха в едно видео за екзекуция на някакъв дезертьор, като нежно и умерено в името на демокрацията, хуманността и свободата в Сирия му разпиляха вътрешностите навсякъде. Благословени да са американците, че дават оръжие в ръцете на тези смели борци за демокрация и човешко достойнство.
4
45
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Моля ви се не хвърляйте напразни обиди и не правете сравнения между Путин и Ислямска държава... - вярно е, че и Путин реже глави, но не прави клипчета...