Всички бяха отписали сирийската армия. Сега погледнете пак

Тя може да стане най-безмилостната и закалена в бой в целия регион
21 окт 2015 20:47, Елка Василева
151
Всички бяха отписали сирийската армия. Сега погледнете пак
Снимка: архив, Reuters

Докато светът продължава да е разярен от наглостта на Русия в Близкия изток - да се намеси в Сирия, вместо да остави американците да решават кои диктатори да оцелеят или да умрат - всички ние забравяме за единствената институция в арабската страна, продължаваща да функционира и да защитава държавата, която Москва реши да закриля: сирийската армия.

Докато Русия пропагандира своите ракети, сирийската армия, която пред няколко месеца страдаше от недостиг на хора и оръжия, изведнъж преминава в настъпление. Може да си спомним как по-рано през годината същата тази армия беше отписвана и се говореше, че идват последните дни на управлението на Башар Асад, пише Робърт Фиск в "Индипендънт".

Ние вкарахме в употреба наша собствена армия от клишета, за да защитим тезата за смяна на режима. Сирийската армия губеше позиции - в Джизр аш Шугур и Палмира - и затова ние предсказвахме, че цялата държава на Асад е стигнала до "точка на преобръщане".

После дойде Владимир Путин със своите въздушни и ракетни флотове и внезапно цялата ситуация се промени. Докато недоволствахме, че руснаците бомбардират "умерените" бунтовници - умерени елементи, които преди това бяха спрели да съществуват според най-високопоставените американски генерали - ние не обръщахме внимание на военното настъпление, което самите сирийци сега осъществяват срещу бойците от Фронта Нусра около Алепо и в долината на река Оронт.

Сирийските командири сега посочват координатите за почти всеки руски въздушен удар. Първоначално те даваха между 200 и 400 координати на нощ. Сега бройката понякога достига 800. Не че руснаците проучват всяка картографска справка, разбира се.

Сирийците разбраха, че руснаците не искат да обстрелват мишени в застроени райони; те възнамеряват да оставят горящите болници и мъртвите сватбени тържества на американците в Афганистан. Тази политика, разбира се, винаги може да се промени. Няма военновъздушни сили, които да бомбардират държави, без да убиват цивилни. Нито без да преминават границите на друга страна.

Сега обаче руснаците казват на турците своите въздушни координати, а логически следва, че тази информация трябва да отива до американците. Още по-забележително е, че те създават система за "горещи" съобщения между своята база на сирийското средиземноморско крайбрежие и израелското министерство на отбраната в Тел Авив.

По-невероятно и от това е, че израелците, които имат навика да вземат на прицел сирийски и ирански бойци близо до Голанските възвишения, изведнъж изчезнаха от небето. С други думи, руснаците са се заели с голяма операция, не с чудо за един месец в Сирия. А вероятно това ще продължи доста време.

Първоначално сирийците имаха силно желание да се придвижат обратно към Палмира, превзета от "Ислямска държава" през май, но руснаците повече се интересуват от района на Алепо, отчасти защото смятат, че крайбрежните им бази около Латакия са уязвими. Фронтът Нусра изстреля няколко ракети към Латакия и Тартус и Москва не иска военновъздушните й сили да бъдат вземани на прицел на земята. Сирийската армия сега обаче разполага на бойните фронтове четирите си големи подразделения - Първа и Четвърта дивизия, Републиканската гвардия и специалните сили - и се приближава към турската граница.

Руски въздушни удари около "столицата" на "Ислямска държава" Ракка може да нанесат вреди на групировката, а може и да не нанесат, макар сирийците да обичат да се хвалят, че получават доста разузнавателни данни от града. Това е интересно, ако е вярно, защото бойците на "Ислямска държава" са специалисти в изтезаването до смърт на "агенти на режима" и трябва да си смелчага, за да предаваш информация на Дамаск.

Все пак разказите на хората, които пътуват, може да са верни. От Ракка до Дамаск има редовен граждански автобусен маршрут - автобусите имат странния навик да пресичат фронтовите линии в повечето граждански войни - и ако пътниците предпочитат да не говорят пред журналисти, те ще говорят за видяното от тях, когато се приберат у дома.

Всичко това е само началото на авантюрата на Путин. Той се оказва голям пътешественик в Близкия изток и вече изгражда здраво приятелство с друг стълб в региона - президентът фелдмаршал, който на изборите получи над 96 процента от гласовете и сега управлява Египет.

Но египетската армия, която води своя малка война в Синай, вече няма стратегически опит в голяма война. Сегашните военни власти в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йордания също не разбират кой знае колко как се води истинска война, въпреки че се заиграват в небето над Йемен, Либия, Сирия и на други места, където им се удава възможност. Либийската армия е разбита на парчета. Иракската едва ли може да се похвали кой знае колко за действията срещу своите ислямистки врагове.

Има обаче един фактор, който не бива да се пренебрегва. Ако спечели - и ако запази своето единство и личен състав, който по всеобщо мнение е малък - тогава сирийската армия ще излезе от сегашната война като най-безмилостната, обучена и закалена в бой арабска армия в целия регион. Горко им на онези нейни съседи, които забравят това.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои са американците за да определят кой е диктатор и кой не е ? Диктатори се раждат и обучават в краварника как да контролират света по тяхен начин. Сирия сама си избира пътя на развитие и съюзниците си, без значение дали това се харесва на САЩ. И Венецуела вече живеят прекрасно след като се освободи от американските приватизатори и национализира икономиката си . Това е пътя и за Сирия. Богатствата на Сирия са за нейния народ.
44
4
 
41
 
! Отговори
sdd преди 8 години
Ега ти НАГЛАТА СТАТИЯЕга ти сервилниченето пред американците!Защо публикувате такива откровени ЛЪЖИ, насаждащи омраза към нации, различни от европейските и сащ !!! Изкривяване на информацията в посока - който плаща повече не е начин да се прави журналистика!!!
43
1
 
2
 
! Отговори
hmm преди 8 години
До АнонименНе забравяй и 6 дневния им резил през 2006.
42
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** , много си зле!
41
3
 
30
 
! Отговори
от райската таверна преди 8 години
алах и мохамед запивайки в таверната решили, понеже девиците в техния рай свършили, брадатите да получават мъже с бурки, че такива имали по много. Исус който поркал с буда на съседната маса, чул разговора и притеснено му казал "като знам наклонностите на тия във ватикана нищо чудно скоро папата да обяви джихат", а яхве който поркал вода с лед на бара, промърморил на моисей "виж какви извратеняци" и погледнал с влажен поглед козичката до него, моисей уплашено извикал моя си е и дръпна към себе си
40
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добрата армия в региона е израелската. Израелците също така имат някои от най-добрите военни операции на 20 в., като започнем разбира се, с шестдневната война.
39
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задават ли си скопените мозъци в управлението на ЕС и БГ въпроса "какво правят у нас стотици хиляди млади,здрави и финансово обеспечени ВЕЖЛИВИ -засега- бежанци"?Не се ли повтарят отдавна известни в международните отношения "тарикатски" номера ?Ой,ой,ой!Май скоро ще има команда "Пази се!Който не се е скрил-да се е скрил!"Дали ще ни е скучно без управляващите ни след 1989г потомствени номенклатуристи,клептократи и обикновени?
38
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само не знам как ще осигурят по 9 девици за всеки убит брадат джихадист от Ислямската Държава ..те лесно им обещаха по 9 девици ама не очакваха че Русия ще почне да ги ликвидира толкожа набързо и толкова много от тях...скоро мюсулманският рай ще остане без девици
37
2
 
61
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Успех на Сирийската армия!!!
36
22
 
8
 
! Отговори
ХАХАХАХА СМЯХ преди 8 години
"[Руснаците] възнамеряват да оставят горящите болници и мъртвите сватбени тържества на американците в Афганистан"А точно под статията, заглавие на друга: "Руски въздушен удар разруши болница в Сирия", публикувана точно 2 минути по-късно.
35
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад към Путин: "Г-н Путин, аз не се казвам Виктор Янукович и няма да ви предам!"
34
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... цялата статия ми звучи повече като съчинение-разсъждение на осмокласник, отколкото като професионално написана журналистическа статия."---Даже като на ШЕСТОКЛАСНИК ...
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
blah-blah
32
6
 
49
 
! Отговори
Найденов преди 8 години
Ахахахахахах. Горките *** на хранилка от американското посолство или от фондация америка за България!!!!! Цяла нощ няма да могат да мигнат, бензин ще пикаяяяят, асфалт ще сеееерат след прочитането на тази статия- при това точна, правдива и обективна! Е как де не ги съжалиш- Башар Асад няма да падне!
31
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Докато светът продължава да е разярен от наглостта на Русия в Близкия изток"?!?За коя наглост говориш, ***?
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОШМАРА ИЛИ ПО-ТОЧНО КОКОШКАРА!!!
29
5
 
25
 
! Отговори
Путин вече е добър преди 8 години
*** обърна палачинката. Или се е осъзнала, или (по-вероятно) НПО-то е спряло финансирането :) До преди 2 седмици всеки ден имаше по 3-4 антируски статии. И то некачествени преводи на пропаганда за празноглави американци. След като руснаците показаха мощта си в Сирия, медиите омекнаха. Шубе ли ги хвана????
28
2
 
7
 
! Отговори
КОШМАРА преди 8 години
Но аз искам да кажа нещо много важно на всички мераклии за ДИКТАТОРИ У НАС народът се вдига много лесно на бунт.Професор Евгений Дайнов
27
3
 
6
 
! Отговори
КОШМАРА преди 8 години
Кой в света не ходи на предизборен диспут тези, които казват, че те са властта и изборите са досадна подробност. Ами това звучи страшно Е, то си е факт. Но у нас през последните години се появи и нов патент хората си слагат бюлетините в една урна, разпечатват се, броят се гласове, прави се протокол. После обаче се вади съвършено нова урна с правилните гласове, пише се нов протокол. Това се случва в места като Русия и Зимбабве и Нигерия. Но от 2011 г. или от 2009 г. се случва и в България.Но аз искам да кажа нещо много важно на всички мераклии за ДИКТАТОРИ У НАС народът се вдига
26
1
 
5
 
! Отговори
КОШМАРА преди 8 години
До БГЕто как печели твоя Бойко -Та как човек да има ИНФОРМИРАН ИЗБОР ПРИ ИДЕЯТА НА ГЕРБ да се внуши, че те са партията, която ще управлява дълго или пък вечно. Така беше и с БКП и заради това аз казвам да се върне чл. Първи в Конституцията и да са те. За да се показват пред чужденците, че режимът все пак не е еднопартиен, държат ДПС. Гербаджиите в цялата страна обаче направиха колосална грешка, че спряха кметовете да ходят на дебати с тези, които искат да ги сменят. Световният опит сочи, че така се фалшифицират изборите. Кой в света не ходи на предизборен диспут тези, които