Русия – животворната инжекция за сирийския режим

Намесата на Русия в конфликта се оказа точно това, от което се нуждаеше Асад
15 яну 2016 21:30,
403
Русия – животворната инжекция за сирийския режим
Снимка: архив Reuters

Силите на сирийския режим, които миналото лято бяха на ръба да рухнат след серия от болезнени поражения, си върнаха инициативата срещу бунтовници, изтощени от значителната огнева мощ на руската авиация, смятат експерти.

Въпреки че териториалните придобивки остават ограничени, армията и лоялистките милиции, подкрепени на терен от ливанската "Хизбула" и ирански "съветници", са в настъпление по всички фронтове.

Превземането на Салма във вторник е действителен успех за режима, тъй като градът е извън негов контрол от 2012 година. Салма се намира в планински район в провинция Латакия и бе генерален щаб на сирийския клон на Ал Каида, "Джебхат ан Нусра".

Същевременно силите на Башар Асад опитват да обкръжат Алепо, да получат териториални придобивки в южната част на Хама, на изток от Хомс и да извършат настъпление в Шейх Мискин, близо до йорданската граница.

"Несъмнено руската намеса бе голямо спасение за режима, който бе изпаднал в отбранителна позиция в средата на 2015 г.", отбелязва Торбьорн Солтвет, експерт по Близкия изток от консултантската компания "Вериск Мейпълкрофт".

"Тя до голяма степен помогна за облекчаването на натиска върху режима и за блокиране на настъплението на "Армията на завоеванието" - коалицията на "Ан Нусра" и други ислямисти, които постигнаха зрелищни териториални успехи миналата година в провинция Идлиб.

Според Василий Кашин, експерт от Центъра за анализ на стратегиите в Москва, силите на режима получават от Русия доставки на по-съвършени оръжия като танкове Т-90 и модерни артилерийски батареи.

Към това се добавят разузнаването и плановете за бойни действия, ако се съди по публикуваните от няколко подкрепящи режима уебсайта снимки на руски офицери, наблюдаващи с бинокъл боевете.

"Сега ситуацията е стабилизирана, няма вече опасност правителството да падне, сирийските войски напредват, макар и бавно, а преговорите започнаха. Наблюдава се и промяна в позицията на участниците, които вече не настояват за незабавно оттегляне на Асад. Това е резултат от руската военна операция", каза Кашин.

"Режимът е в настъпление", смята и Фирас Аби Али, експерт в компанията "Ай Ейч Ес Джейнс аналисиз". "Много по-зле оборудваните бунтовници ще трябва да отстъпят територия", но "тепърва ще узнаем дали сирийската армия има капацитета да запази завзетите позиции, тъй като изпитва недостиг от хора".

Според Солтвет "руските удари ще продължат да играят важна роля, но е малко вероятно армията да си върне скоро териториите, спечелени от бунтовниците през 2015 г.". Режимът контролира понастоящем 30 процента от обитаваната територия.

Въпреки че армията отвоюва стратегически позиции като Салма, част от планините в Латакия и военното летище Куайрес в южната част на провинция Халеб, териториалните придобивки все още са ограничени. Те са от порядъка на 400 кв.км. според географа специалист по Сирия Фабрис Баланш. Според него голяма част от тях "се дължат на подкрепата на шиитските милиции".

Целта на руснаците е да прочистят планините Тюркмен и Акрад в северозападната част на Сирия, защото бунтовниците застрашават пряко техните бази в Латакия", подчертава този експерт от Вашингтонския институт. "После трябва да се отвоюва Алепо, защото Башар Асад иска да остане президент на Сирия, а Сирия е обединение от Алепо и Дамаск. Ако управлява само в Дамаск, той ще е полупрезидент", твърди Баланш.

"В крайна сметка руснаците искат да помогнат на сирийците да отрежат снабдителните линии и бунтовниците и да си върнат контрола на границите. Това изисква съдействие от страна на правителствата на Йордания и Турция, а това е невъзможно без политическо съгласие".

На юг силите на режима настъпват и в Шейх Мискин, близо до границата с Йордания, където се опитват да си върнат граничния пункт Насиб. Режимът го загуби през април 2015 г., а преди това загуби и Дераа през октомври 2013 г.

Според йорданския експерт Лабиб Камхауи "е в интерес на Йордания сирийската армия да си върне контрола над граничните пунктове. Защото това ще облекчи товара върху кралството, принудено да пази едновременно своите граници и тези на Сирия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
7
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ТОВА Е ЕДНА ВОЙНА ДА ЛИКВИДИРА ЦЯЛА ЕДНА НАЦИЯ,КОИ СА ВИНОВНИТЕ,ЧЕ ТЕ ЕВРОПА ЩЕ УНИЩОЖАТ,ПАК РУСИЯ ДА ОПРАВЯ ТЕЗИ КАШИ,КОИТО УМИШЛЕНО СЕ СЪЗДАВАТ ЗАРАДИ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ,ТОВА Е ЕДНА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА,КОИТО НАШИТЕ ЕВРОГЕЙЦИ И РУСОМРАЗЦИ НЕ ВИЖДАТ ПОВЕЧЕ ОТ НОСА СИ.ТО БИВА, АМА ТАКОВА ДЕБЕЛООЧИЕ ЗА ТАЗИ ВОЙНА,ЗА КОЯТО И НИЕ УЧАСТВУВАМЕ,КАТО НЕ ДАВАМЕ КОРИДОР ЗА ХУМАНИТАРНИ ПОМОЩИ ,ЗА ТОВА ГЛАДНО И НЕЩАСТНО ПЛЕМЕ.ТОЗ КОЙТО МИСЛИ ЗЛОТО НА НЯКОГО ЗЛО ГО ПОСЕЩАВА,ТАКА РАДВАЙТЕ ДЕМОКРАДИ.
106
3
 
10
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЧЕ СА ОСВОБОДЕНИ ВЕЧЕ 280 НАСЕЛЕНИ МЕСТА ОТ ЗАВЗЕТИТЕ ОТ ИД,ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА ХУМАНИТАРНИТЕ ПОМОЩИ,КАКВИ ТОНОВЕ ПРОДУКТИ СЕ ДАВАТ НА ГЛАДНИТЕ ДО СМЪРТ СИРИЙСКИ ГРАЖДАНИ,ОКОПИРАНИ ГОДИНИ ,ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА БЛАГОДАРНОСТТА НА СИРИЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ КЪМ РУСИЯ, ЗА ЧУВСТВАТА,КОИТО ПОРАЖДАТ ТОВА ОСВОБОЖЕНИЕ НА ОТНЕТИ ТЕРИТОРИИ И ЗА ГИНОЦИДА НАД СИРИЙЦИТЕ,ПИШЕТЕ СЯКАШ НЕ Е ВОЙНА, А РАЗКАЗ ПО КАРТИНКА,МИЛИОНИ СЪДБИ,РАЗРУШЕНИ ГРАДОВЕ И СЕЛА ДО ОСНОВИ,А,БЕ ВИЕ ХОРА ЛИ СТЕ,НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ СЪДБАТА
105
0
 
7
 
! Отговори
до 199 преди 8 години
На вас заби ли ви се трън- бежански ?
104
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намесата на Русия животворна инжекция за сирийския режим и трън в задните части на самата Русия.
103
0
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 197Ко!??? Не!
102
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее Велика Русия, руснаци и българи са навеки заедно. Една кръв, една вяра, една история
101
29
 
9
 
! Отговори
тик так преди 8 години
След като се разпадне русия , различните народности в нея ще си отдъхнат и ще заживяват по свободен живот.
100
1
 
19
 
! Отговори
до 318 преди 8 години
Само като погледнах към страницата с вашият коментар ме удари мощна задушлива миризма на прясно изходени сутрешни човешки лай.а. Нямате ли тоалетна в къщи та се изхождате тук или така по навик го правите ?. Между другото, правите ли сухи тренировки "от зад" за гей парада на 2 февруари в столицата?.
99
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е просто един ке$$$$ф . Руското посолство отчаяно пилее милиарди тази санитарна постройка да се лъска от платени ***....Но уханията на разгниващ се труп не могат да се спрат с писане..ха.ха Путеноидите сън не ги хваща че скоро ще си загубят работата .....ха..ха Бог е дал на нас акъл, а на глупавите и некадърните подземни богатства..ха..ха Умните щом направиха така тези богатства да не струват нищо дураците са в шах...Почват игрите на глада..ха.ха
98
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да тя щото Русия е в разпад за това Америка има трилиони дьлгове Путин вьрна гордоста на руснаците да се наричат такива сега като искараш руски паспорт и отношението е сьвсем друго кьм теб а не като на човек който е свикнал да го командват от Брюксел и Сащ
97
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А целта на Америка в Сирия каква е бе льольо?
96
1
 
31
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 309СССР се разпадна не защото му се наложи, а защото елита повярва на САЩ, че заедно ще правят гешефт, равенство, братство, свобода и други либерастки тинтири-минтири. Днес няма кой да повярва... Преди да се разпадне Русия ще започне един ядрен разпад, че да си опарите грабливите кунки!
95
0
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До 310200-300 години вероятно е приемлив срок за вас... Като за неминуемо, постепенно, без бързане! Е, склонен съм да приема прогнозата ви!
94
2
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
С някакви срокове да се ангажирате, че се изпринадахме да чакаме!????
93
1
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До демократЛъжеш като дърт норвежец!И всичко, което си казал е с обратен знак.Ако бяхте спечелили избори в Украйна, можеше да ви съчувствам, но направихте преврат, за да контролирате тръбите от Русия!В Сирия същото сторихте, за да прокарате пък тръби. Какво ви пречеше да се договорите с Правителството на Сирия!?? Пък като не искат, да бяхте прокарали тръбата през Турция!!!! Нали междувременно демократизирахте Ирак!
92
7
 
3
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Войните които разпалва Русия е да се ограничи доставката на нефт и газ от други страни до Европа. Отчаянието на руснаците е видно. Украйна има най-голямото находище на шистов газ до Славянск,В Сирия води война да не се направят петролопроводи от арабския свят до Европа...В крайна сметка всички войни се водят за пари и жени. Путин не се интересува от жени..ха..ха
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така и не разбрах българите някой брои ли ги за нещо или само лаф да ства? В България случва ли се нещо или добре, че е РФ та да има новини да чете човек?Оп, верно, че сега има свобода на словото и всеки може да пише и да говори свободно, само където дори и да викате на никой не му дреме за вас и никой не ви чува...
90
1
 
2
 
! Отговори
ха..ха..ха преди 8 години
Падането на световните цени на петрола налага сериозно орязване на руския държавен бюджет, заяви на правителствено съвещание в Москва Дмитрий Медведев.Драматичното движение в цените на петрола, което виждаме в последните седмици и особено в последните дни, създава много сериозни рискове за бюджета, каза руският премиер, цитиран от ТАСС и БНР.
89
7
 
1
 
! Отговори
до ха ха преди 8 години
Откак , Русия върти своята военна стратегия , нищо хубаво не се случва там. Преди поне цивилни не умираха , много. А сега , дори и от глад умират , понеже руснаците първо унищожават цивилни обекти , като хлебозаводи например. Така ли се решава проблема ? До вчера се радваха на руснаците , но като видяха как ги освобожават , вече ги ненавиждат.
88
9
 
2
 
! Отговори
грешка преди 8 години
Влизането на Русия в Сирия е грешка, която удължи още по вече конфликта.