"Столицата на революцията" в Сирия – призрачен град

Необходими са грандиозни усилия за възстановяването на Хомс
29 фев 2016 22:22, Елка Василева
45

Снимка: Reuters

Две години след като последните сирийски бунтовници напуснаха обсадения Стар град на Хомс, от останките от бомбардираните сгради се чуват гласове, а техните горни етажи са килнати под различни ъгли, сякаш са замръзнали във времето.

"Тук не дебнат опасности, защото просто няма никой - казва войник на фона на изстрели, звучащи в далечината. - Няма въоръжени мъже, няма жива душа, нито дори животни, нищо. Само бетон." Мъжът говори при условие за анонимност, каквито са правилата, пише Маева Бамбук от Асошиейтед прес.

Около 1200 бунтовници и цивилни жители, много от тях ранени и гладуващи в резултат на едногодишната блокада, се изтеглиха от последните си укрепления в древното сърце на Хомс през май 2014 г., предавайки на президента Башар Асад един окървавен град, наричан някога "столица на революцията". Връщането на почти целия трети по големина град в Сирия под правителствен контрол нанесе болезнен удар на въстанието, което започна с предимно мирни протести през март 2011 г., преди правителството да отговори с жестоки репресии и да започне бунтовническо движение, хвърлило страната в гражданска война.

В един момент бунтовниците контролираха почти 70 на сто от Хомс, който преди войната имаше население от 1,2 млн. Но контраофанзивата на правителството и яростните сражения превърнаха в руини голяма част от града, а блокадата съкруши опозицията чрез глад.

Връщането на Хомс позволи на правителствените сили да укрепят позициите си в централната част на Сирия, свързвайки столицата Дамаск с "крепостите" на режима по средиземноморското крайбрежие. Градът скоро се превърна в плацдарм за офанзивни действия още по на север.

Дни след края на блокадата много семейства се върнаха да видят какво става с техните домове и бяха поразени от гледките на тотални руини, които можеха само да фотографират. Малцина от тях избраха да останат в съсипания град.

Войници все още патрулират по улиците, сред руините започва да прораства трева, а част от тях все още са покрити с тебеширено бял прах. По много улици все още са наредени обгорели каросерии на коли. В цели квартали няма магазини, ток и течаща вода.

Необходими са грандиозни усилия за възстановяване на града, а е малко вероятно то да започне преди края на войната. Току-що започналото прекратяване на огъня носи облекчение за голяма част от Сирия, но никой не очаква конфликтът да приключи скоро.

Някои улици в Хомс обаче бавно се връщат към живот. На една улица в квартал Баба Амр можеха да се видят жени, които разхождат деца, и момчета, които играят футбол. Над тях друго момче метеше балкон на третия етаж на възстановен неотдавна жилищен блок.

Но 300 м по-нататък повален електрически стълб бе блокирал улицата. Останалата част от квартала все още не е прочистена от мини.

Буотайна Хаулани неотдавна се е завърнала в Баба Амр със съпруга си и шестте им деца. Те намерили къщата си ограбена и изгорена. Стените били надупчени от куршуми, а таванът бил сринат. Сега семейството спи в изоставен дом на съсед, който им разрешил да останат там. Хаулани ходи в къщата си всеки ден да почиства пода и да наглежда пилетата, обикалящи из двора. "Нищо не ни остана, изобщо не можем да живеем в къщата си. Много ни боли", каза тя.

Един ден къщата може да бъде възстановена, но раните, нанесени от войната, ще останат. Братовчед на Хаулани - полковник от армията, е бил убит в сражение с бунтовниците. "Моят братовчед се превърна в мъченик. Как мога да им простя, че го убиха? Напразно ли загина той? Не, разбира се", каза тя.

Абу Самер ал Кардун, 70-годишен местен жител, си спомня града като толерантно място на съжителство на култури, преди войната да доведе до появата на екстремистки групи и религиозни милиции.

"Живеехме заедно - мюсюлмани, сунити, алауити, християни, друзи и пр. Никога не се питахме кой каква религия изповядва", каза той, играейки на табла с други възрастни хора. "Дано Бог ни избави от тази беда и да върне страната ни такава, каквато беше", добавя Абу Самер.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: СирияХомс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на добрите американци и чов. права
25
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Днес демокрстична България изнася основно ***, джебчии и студенти, които не се връщат.
24
0
 
6
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Прилича на България. До 89 добре след това разруха, кражби и много измрели от болести, стрес и простотия. От девет милиона се стопихме на седем САМО за двадесет и пет години.
23
0
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
Ехееее,голям си тутманик.Значи за тези 50 години Асадизъм населението на Сирия от 5-6 милиона нарастна на около 25 милиона.Как е станало това като е било толкова зле при Ануар Садат бе .Сирийците си живееха като принцове в една богата и подредена светска държава .Даже българите давахме рушвети и търсихме връзки за да отидем на гурбет в Сирия.Я сега вижте като се водите по акъла на американците какво се случи с държавата Сирия
22
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЪДЕТО МИНАТ АЛКОХОЛИЦИТЕ, КАРТИНКАТА Е ЕДНА И СЪЩА!СМЪРТ И ПЪЛНА РАЗРУХА!
21
0
 
16
 
! Отговори
ей како зелке преди 8 години
Мирни протести е нямало, било е още в 2013 разрушение на сирия. Защо крихте толкова време какво става в сирия
20
16
 
7
 
! Отговори
ОСМАН преди 8 години
Не Се ПРиТеСНЯВАЙТЕ БРАТЯ СЛАВЯНИ Т.Е АРАБИ КАКТО ПОСТРОИХМЕ ГРОЗНИ В ЧЕЧЕНИЯ.ОЛИМПИАДАТА В РУСИЯ.ТАКА ЩЕ ПОСТРОИМ И СИРИЯ.РЕДЖЕП ТАЙИП ЕРДОГА.ЕВАЛЛА...
19
0
 
34
 
! Отговори
есперкт преди 8 години
Дъртите демокрации както оправиха Либия, Афганистан и Ирак, така ще оправят и Сирия.
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е била в по лошо положение след първата и втората война.След като разчленят Сирия ще започнат ремонтните дейности и за няма и пет години няма да има помен от война и развалини.Елита има опит и много добре знае какво прави,лошото е че ние човеците обираме негатива и изнасяме войните на плещите си.Аз мисля ,че мюсюлманите имаха нужда от една такава война,бяха леко разтресени,сега с охота ще приемат промените
17
4
 
45
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Сирия беше една добре подредена и устроена светска държава.Вижте какво остана от нея след като американците решиха да внесат от своята демокрация там.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нали искаха американска демокрацияна Ви
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес си отиде Ваньо Тановутре пък дано Цветановпосле Борисови накрая Обонгодай боже
14
4
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
на амереканците им е през сбръчкания генномодифициран *** за милионите съсипани животи!Каквото лошо може да се случи на ФАЩ им по пожелавам от все сърце!
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали я демократизираха американците! Да си я възстановят! Даже ако искат и репарации да плащат!
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кво им ревете на чуждите гробища?знаете ли как е изглеждала София през ВСВ?Ами Европа.Знаете колко хора са умряли 40-50 милиона може би и повече.Не градове ами цели държави са били изпепелени имало е дни когато са умирали повече отколкото тия смрадливци ще умрат в следващите 5 години ако конфликтът не спре.И никой ама никой от арабските държави не си е мръднал пръста за да помогне.Ни сирийци ни никой друг.Така,че да си се оправят.Всички умират.Безсмъртни няма.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nikoe jivo sashtestvo ne zaslujava toq ad!Dano Bog im pomogne.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжно! Дано се върнат мирът и диалогът сред пострадалите от войната хора.
9
0
 
12
 
! Отговори
Уморен преди 8 години
Необективна, тенденциозна статияа.Умни, човешки коментари.
8
2
 
25
 
! Отговори
тн преди 8 години
Как да не бягат хората, вижте какво направиха американските влечуги и техните слуги в Европа с домовете им. Утре недай Боже и у нас да се случи нещо подобно, какво ще правим ние? С телени огради и сълзотворен газ ли ще ни посрещат? Какво ще си правим децата? И не си мислете, че у нас такова нещо не е възможно, едва ли някой в Сирия преди пет години е предполагал подобен кошмар
7
8
 
17
 
! Отговори
Морски преди 8 години
Сега поне сирийците имат реален шанс да оправят държавата си.Докато САЩ бомбиха ИД,терористите ставаха по-силни.Слава на Русия!