Ще оцелее ли ИД след убийствата на лидерите й?

Новите ръководители са изправени пред много трудна мисия
Обновена: 5 сеп 2016 09:53 | 4 сеп 2016 19:00, Александър Томов
92
Ще оцелее ли ИД след убийствата на лидерите й?
Снимка: архив, Reuters

През изминалата седмица беше потвърдена смъртта на една от най-влиятелните фигури в терористичната организация, наричаща себе си “Ислямска държава”. От групировката обявиха, че говорителят й Абу Мухамад ал Аднани е бил убит, докато инспектирал готовността за битка на екстремистите в Алепо.

Съединените щати заявиха, че Аднани всъщност е бил елиминиран при ракетен удар в Ал Баб, втория по важност бастион на терористите в Сирия сред Ракка. Русия също посочи, че стои за убийството на един от най-влиятелните джихадисти в последните 50 години.

Таха Субхи Фалла, както е истинското име на Аднани, е роден в град Биниш, в северозападната провинция Идлиб. С неговото име се свързва успешна офанзива на групировката в Северен и Западен Ирак през 2014-та година.

Аднани беше един от дузината лидери-основатели на “Ислямска държава” още през 2003-та година. Той беше и сред тези, които възродиха организацията през 2010-та година, когато американските части се изтеглиха от Ирак, изтъква Би Би Си. И, разбира се, поведе завладяването на територия с размера на Великобритания през 2014-та година.

Преди смъртта на лидера “Ислямска държава” вече беше загубила около 50% от завладяното в Ирак и около 20 на сто от това в Сирия. Но все пак екстремистите продължават да са във владение на земи в двете страни колкото Гърция.

Анализатори считат, че отстраняването на водещите фигури в групировката е критичен тест за способността на “Ислямска държава” да оцелее без създателите си. Според иракския експерт Халед Ал Куаши в момента живи са само двама от основателите на радикалната организация.

Преди да бъдат елиминирани, останалите имаха доста роли в групировката, тъй като единствено в тяхно лице джихадистите виждат достойни управляващи, на които може да се има безрезервно доверие.

Освен говорител на организацията Аднани беше и главен емир в Сирия, както и пряк ръководител на терористичните операции в чужбина, най-вече в западните страни. Затова и елиминирането му е считано за ключово от коалицията за борба с екстремистите.

Най-вероятният заместник на Аднани по отношение акциите в чужбина е Тирад ал Джарба, саудитец, известен още като Абу Мухамад ал Шимали, който е сред малцината живи основатели на групировката и досега отговаряше за интегрирането на чуждестранни доброволци. Вашингтон вече обяви награда от 5 милиона долара за главата на Шимали.

Друг пример за това колко много зависи “Ислямска държава” от основателите си е Абу Али ал Анбари, който се взриви при нападение на американски спецчасти край сирийско-иракската граница през март. Анбари беше натоварен с изключително важната задача да движи финансовите операции на групировката.

Ликвидирането на старата гвардия без съмнение изправя “Ислямска държава” до стената. Въпросът сега е доколко старите лидери са съумели да изградят структура, която да оцелее и без тях. Смяната на властта към доскоро по-нисшестоящи вече е налице и този преход неизменно ще доведе до сериозни трусове.

Не може да се каже доколко новите лица ще следват идеологията на предишните ръководители и дали въобще ще могат да обединят разнородната група джихадисти, в която се превърна “Ислямска държава”. Разбира се, не е изключено свежата кръв да превърне групировката в по-мощна и по-нагодена към постоянно променящата се ситуация в региона организация.

Почти 2 години след началото на поведената от Съединените щати операция за отслабване и пълно унищожение на “Ислямска държава” групировката все още държи 50% от териториите, които имаше преди международната офанзива. В това число ключови градове като Мосул и Ракка.

Дали екстремистите ще успеят да задържат оставащата половина, зависи от новите лидери и способността им да обединят бойците, както го правеха старите водачи.

Ако успеят, светът трябва да се подготви за много, много дълга битка.
 


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...в тяхно лице джихадистите виждат достойни управляващи, на които може да се има безрезервно доверие..."Джихадистите виждат във всеки, който им обещае рая на Аллах достоини управляващи и им имат безрезервно доверие.
51
0
 
11
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Напълно доказано е-мераклии за началници винаги има в изобилие!Така че....ИД най-бързо може да бъде ликвидирана като и се спре финансирането и въоръжаването от С.Арабия и САЩ!Как обаче да стане това,след като още не е изпълнила целта на Господарите?Помните ли как Обама заяви преди 2 години,че войната с ИД ще продължи 10 години?Ясно е,че са и били поставени много и дългосрочни задачи!
50
1
 
6
 
! Отговори
naj преди 5 години
До Анонименхаха много правилно. Щела да дойде руска делегация до края на август вика теменугата ,дойде ли не.хайде плащайте си на руснаците дълга е не ни трупайте по 168 000 всеки ден. *** той Боко е зает да брои колко души са минали Маказа за в Гърция през почивните дни и да ни обяснява че сме богати.Ех ГРОБ, да видим докъде ще докарате татковината, специалисти!Дали министър председателя скоро нема ве4е да е само един валия,а?
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Покайте се, защото наближи царството небесно.""Аз съм пътят и истината и животът."Иисус Христос- Бог и Спасител на човеците"Бог е дал Единородният Си Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот."Хора, събудете се! Бог ви обича толкова много, че е дал Своя Единствен Син, който е поел нашите грехове на кръстта. Благата вест е, че Иисус Христос идва скоро и ще съди всеки според делата му. Исус ще прости всички ваши грехове!!! Търсете го и ще го намерите.
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лидерите на Ислямска Държава са в Саудитска Арабия. Там е главата на Джиада Ислям Център на сунистите . Убитите лидери са като въшки по тези земи, Убиват един, на негово място никнат 100 кандидата за 72 девици
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мястото на ликвидираните лидери веднага застават нови, така че ИД ще оцелее. Поне докато наистина не се вземат сериозни мерки да ликвидират тая организация и да изловят остатъците й. Досега имаше само едни показни мисии, които не доведоха до нищо.
46
0
 
7
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 5 години
!? Обама го видях тази вечер по новините , също както и Джон Бренан си е жив и здрав .Така че ще продължават да хвърчат невинни глави из Близкия Изток.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DA AKO USA PRODYLJI DA PLASCHTA I PODYRJA SCHTE SYSCHTESTVUVA
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До амиПлаща ли сме на баба хвърчилото . Колкото за Белене щяхме да ,,платим ,,толкова и за газопровода .Инвестиция ,строеж ,съвместна експоатация определено време и после 100 % българска собственост.А Комундела отБанкя се съдра да лъже . 10 милиарда 12-15 -20- 25 лева ,долари ,евро . Накрая и той се уплете в лъжите си и млъкна . Особенно лъжлива беше ,,свободната и демократична преса ,,която припяваше на ,,Търчи -лъжи от Банкя ,,
43
3
 
1
 
! Отговори
ами преди 5 години
до 70 щом ние плащахме 50 % от тръбата то трябваше да можем ние да решаваме каква газ да пуснем по нея ....катарска,руска,азербайджанска...марсианска....просто България трябваше да може да решава коя газ да пусмен по нашата тръба . освен това ние трябваше да можем да контролираме строежа на нашата тръба за да няма случайно оскъпяване на строежа...не , че нашите политици не крадат де...
42
3
 
5
 
! Отговори
кога съм преди 5 години
до 63 твърдял , че трябваше да осъществим южен поток ??? както беше замислен той беше губещ за България !!! аз само твърдя , че русия не подкрепя идил с цел да бликира катарският газ...той просто няма как да е много по-евтин.също НЕ ОДОБРЯВАМ , че русия ни продава една от най-скъпата газ в ес !!!
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хаах, американците свалили руския газ:)). Американците доказаха, че не могат да доставят по-евтин газ от руския с широкопрокламирания доскоро амер. втечнен газ:)). Руснаците могат да свалят колкото си искат и пак ще са на печалба, а американците могат да продават само в условията на монопол:)). Колкото до катарския газ, много ми се иска катарците да го построят този тръбопровод,за да видим всички как европа играе къчек за удоволствие на падишаха:))
40
3
 
10
 
! Отговори
по принцип имаш преди 5 години
до 62 но не можеш да наречеш държава сбирщина от 50 000 терористи .те съществуват само защото някой им го позволява и спора беше кой има интерес от тях...русия за да спре евтиният катарски газ от 300 долара(а руският е 140 долара до гермения) или щатите благодарение на които имаме в ес 1 млн арабели и поне 200 000 от либия само за миналата година
39
2
 
9
 
! Отговори
Пурко преди 5 години
Това е статия за ислямската държава и техните лидери.......не за петрол,газ,или кой от къде е минал и как е минал........разбирачи.......
38
0
 
19
 
! Отговори
нео преди 5 години
Спокойно не са убити,ЦРУ просто ги премести в Ал-Каида. Краварските служби подбират новите идилски лидери от другите си подразделения Боко Харам и Хизбула,просто пренаязначаване.Театъра продължава :)
37
0
 
4
 
! Отговори
от катар преди 5 години
до 57 до италия са над 5000 км. и ти вярваш , че катарците ще го построят за да ти подарят газта за под 100 долара??? и кога ще избият инвестициите а за печална да не говорим
36
1
 
1
 
! Отговори
първо преди 5 години
другарю...наистина посочих стари данни но в пост 46 съм посочил данни за 2016 май месц от 140 долара до границата с германия....така , че и твоите 125 долара са чиста дезинформация !!със сигурност плащаме повече от 140
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До италианцитедо 42 плащат около 350 долара на 1000 м.3 .....а ние плащаме много повечеМомко, чети,бе,чети, преди да пишеш отживелици. Като са ви набили тази мантра в главите - Най-скъп газ, та най-скъп. В момента България купува руски газ за 125$/1000м3. Запомни го това. Провери и запомни!
34
1
 
0
 
! Отговори
първо преди 5 години
до 54 не знаех ,че говориш от името на ес...да не си меркел случайно ? нищо не каза колко може да падне катарската газ при положение , че на полша я продаваха за 700 долара или респективно 300 долара при сегашните цени на нефта. щом руската е 140 доларо до германия....какво има да коментирам
33
0
 
3
 
! Отговори
нали преди 5 години
до 47 съм ти посочил , че доставката на газпром до границата с германия е 140 долара....така , че до италия ще е ...160 долара....убеден ли си , че катар може да смъкне много под тази цена за да се прехвърлят част от европейците към тях ? а за нас цената ще е според консумацията....нали не вярваш , че катарците ще направят една и съща цена за нас и за италия ??? освен ако не стане договорга от името на ес.