Алепо – ключът към победата за режима в Дамаск

Башар Асад иска да върне своя режим на международната сцена
29 ное 2016 21:45, Елка Василева
61
Алепо – ключът към победата за режима в Дамаск
Снимка: Reuters

Президентът Башар Асад иска на всяка цена да си върне Алепо - втория по големина град в Сирия, за да нанесе решителен удар на бунтовниците, но и отново да намери за своя режим място на международната сцена в момент, когато се очертава смяна в курса на американската дипломация, пише Франс прес.

От месеци вече се редят нови и нови атаки, целящи превземането на източните квартали от Алепо, паднали под властта на бунтовниците през 2012 г. Последната засега офанзива от средата на ноември може да се окаже решаваща, тъй като армията успя да завладее най-големия от тези квартали.

За властите начело с Асад падането на Алепо би било "една от най-големите победи", смята Матийо Гидер, експерт по геополитиката в Близкия изток.

"Той е сред първите градове, завзети от въоръжената опозиция" - "изключително престижен от историческа, политическа и геополитическа гледна точка", обяснява професорът от Университета Париж-8.

Някогашна икономическа столица и индустриално средище на Сирия, градът е разположен на стратегически търговски кръстопът, недалеч от границата с Турция.

От 2012 г. Алепо се дели на лоялни към властта райони в западния сектор, където живеят 1,2 милиона души, и квартали под контрола на бунтовниците в източната му част, обитавани от над четвърт милион жители.

"Обрат"

Превземането на Алепо "би означавало поврат", уверява Фабрис Баланш, специалист по сирийските въпроси от Вашингтонския институт. Защото така режимът ще може "да контролира Дамаск, Хомс, Хама ( в центъра на страната), Латакия (на запад) и Алепо, т.е. петте най-големи града" - представляващата интерес част от страната.
Южната столица има и ключово значение за отвоюването на северозападната провинция Идлиб, която почти изцяло е в ръцете на бунтовници и джихадисти. "Това ще промени силовия баланс в конфликта", подчертава Басам Абу Абдала, директор на Дамаския център за стратегически проучвания.

Според него "целта е да тласнат тези (бунтовнически) отряди към сценария от Хомс" - третия град в страната, където през 2014 г. бунтовниците се предадоха след двегодишна обсада и обстрели. "Или ще има примирие, или хората ще се евакуират другаде", казва той.

От 17 юли насам най-силен е натискът върху Източно Алепо, обсаден от правителствените сили, останал без хуманитарна помощ и застрашен от голям глад. Почти всички местни болници са били обстрелвани; Западът дори заклейми извършените там "военни престъпления".

Подобно настървение цели да насърчи мирните жители, сломени от глада и мизерията, да се обърнат срещу бунтовниците. През уикенда местните хора напускаха със стотици Източно Алепо и тръгваха към правителствените зони - първото масово преселване от този род след 2012 г.

"Няма как да си вземеш земите обратно, освен ако населението загърби джихадистите", обяснява Баланш.

"Позиция на силата"

С превземането на Алепо режимът ще се постави в позиция на силата, за да излезе победител от войната, която съсипва Сирия от 2011 г. и доведе до 300 000 жертви и милиони бежанци и разселени.

Така бунтовническите отряди ще останат изолирани, освен в Идлиб, в няколко зони от южната провинция Дараа, люлка на метежа, и край Дамаск, където също отстъпват след загубата на крепости като Дарая и Муадамия.

"Не е дошъл краят на тези групи, но поражение в Алепо ще означава, че те (. . .) не могат днес да задържат населението под свой контрол и да го бранят", потвърждава Гидер.

Според колегата му Баланш загубата на Алепо ще покаже, че "опозицията е неспособна да постигне голям успех във военен план" и да се представи като "алтернатива" на Дамаск. За бунтовниците "Алепо е последната надежда да се установят някъде трайно", но бъде ли превзет градът, "отлита и тази надежда", казва той.

По думите на Абдала "загубата на Източно Алепо ще значи да се сгромолясат и последните надежди на страните", подкрепящи опозицията, по-специално на Саудитска Арабия, Катар и Турция.

С такава победа в своя актив Дамаск ще държи ключовете за евентуално подновяване на мирните преговори, след като тази година се провалиха три опита за диалог под егидата на ООН. "Режимът ще бъде в позиция на силата и още по-несклонен да преговаря", смята Гидер.

Идването на Доналд Тръмп в Белия дом през януари - знак за възможен обрат в курса на американската дипломация, също може да промени разположението на силите.
"Знае се, че Тръмп няма голямо желание да се занимава със Сирия. Ако падне и Алепо (. . .), няма да си струва да продължи да подкрепя сирийската опозиция", отбелязва Баланш.

През октомври в дебати между кандидат-президентите Тръмп заяви: "Според мен град Алепо вече е паднал."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: СирияБашар АсадАлепо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ ГИ СЪДЯТ!!!
36
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руското посолство е раздало 2 щайги рубли и глей ква активност на проруската сгaн е настанала :)
35
9
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
И пак ще попитам - кой ще въстановява Сирия? Русия ли?
34
0
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
***, ако терористите говориха ''па руски'' можеш да ги наречеш ''бунтовници''. А ако Садат е подкрепен от жидо-бандеро-фашистите, само тогава може да го наричаш ''режим''......поняла?
33
23
 
3
 
! Отговори
x преди 7 години
Алепо падне-не падне, едно със сигурност е ясно и това е, че Асад няма как да е начело на Сирия. Трайният мир и сигурност идва единствено и само с отстраняването на Башар Асад, това го знаят и САЩ и Русия.
32
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците няма да оставят камък върху камък, но американските наемници опозиция или подобни ще бъдат унищожени
31
3
 
36
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Ало , Василева .. тези главорези ли са опозицията на Асад !? Източната част на Алепо вече е превзета от САА, т.н. "опозиция" е в котел. До нова година сагата Алепо ще свърши и Тръмп е прав ... града де факто е вече паднал, въпрос е на време целия град да е под контрола на правителствените сили. САА с помоща на руските ВВС напредва и нищо не може да ги спре !!!
30
2
 
28
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Я пак - Халеп е един от последните нападнати от главорезите... Даже имаше клипове как джихади-демократите "идват към Алепо да донесат революцията".... И Халеп никога не е превземан изцяло.... Ама френски спец - кво да го правиш.... Те в Коиловци /кои ловци, кои биячи/ още чакат да се побратимят с някой френски град.....
29
3
 
42
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
До 43 Ама ти как мислиш, че ще бъде превзет Мосул....ами по същия начин както и Алепо, разлика няма. По същия начин бе превзет и Манбиж от Кюрдите с подкрепата на американската авиация. Истина е обаче нещо повече, при въздушните удари на американците загиват много повече цивилни, понеже същите се ползват с комфорта на световните медии, докато руснаците внимават, а дори им и изфабрикуват случаи, в които са загинали цивилни...пропаганда....
28
2
 
45
 
! Отговори
Прасе с каска преди 7 години
Нови порции Л!!НА от устата на кака зелка. Избягалите от джихадистите в Алепо при войските на "лошия" Асад изведнъж станаха "бягащи от Алепо" (никой не призна, че са държани като заложници).Сега шродължаваме в простотиите (лъжи) дето минават за журналистика.Какви са тия опозиционери дошли от Катар, Саудитска арабия и Турция. За това има едни други думи - АТАКА НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА!!!
27
2
 
47
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Интересно ми е как тези от Парижкия и Вашингтонския институт биха обяснили на примерно на френските граждани, че в Алепо и въобще в Сирия, Френското и Американското правителство подкрепят същите тези хора, които правят атентати по европейските летища, газят с камиони хора по френските улици и т.н. И накрая лицемерието ще вземем връх като същите тези правителства ще *** "жо суи това, жо суи онова"......
26
50
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВъпроСРуснаците от една година бомбят Алепо бе умен! Исбиха хиляди жени и деца, здрава болница не остана ти за Мосул и американците квичиш. Ще падне, не се безпокой.
25
4
 
44
 
! Отговори
ВъпроС преди 7 години
Нещо "свободните медии" замълчаха за "победите" на американската армия в Мосул-Ирак...Май САЩ си счупи зъбите там...Точно заради неуспеха им в Мосул,сега ни пробутват такива бози като тази"статия".....
24
2
 
14
 
! Отговори
мечти...мечти.... преди 7 години
До Адвокат 38 "Свободата на словото е гарантирана от основния закон на Република България"ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАААААААА.................
23
42
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жужето психопат и касапина Асад питаха ли бай Реджеб? Защото той каза, че режима е избил 1 000 000 души, ООН спи а той е влязъл в Сирия за да свали престъпния режим и заедно със Свободната сирийска армия да възстанови справедливостта.
22
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля че за коледа Сирииците ще празнуват.До няколко дена ще падне Алепо .Колкото и училища болници пазари да бъдат унищожени от платените европеиски медии.Алепо пада.И някой трябва да връща парите.ЦРУ С.Арабия Катар Турция Израел Сащ франция трябва да бъдат съдени от бедните сириици за Престъпления срещо човечеството
21
4
 
52
 
! Отговори
Непростчовек преди 7 години
От 4 години не мога да спъ.Защото чакам Законните правителствени воиски на Асад да превземат наи сетне Алепо.Ще бъда мн. Щаслив ако справедливоста въстаржиствува, ще повярвам в доброто.Въпреки че по всички медии тук и в Европа от години очернят Асад И Путин.Има много хора който не са прости и виждат какво става без да са продажни на организации и правителства.През 2017 ще разберете какво ви казва един нормален човек. А умерените и неумерени джихадисти ако искат промяна, да ходят на ИЗБОРИ
20
40
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом се появяват такива статии, прославящи асадовите успехи, значи асадистите ядат голям пердах в Алепо.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, бе, тУрете на Зелкаа Прасилева една по-убава снимка, бе!Земете, та турете Кимето Кардашиян, бе! Ама с лице къде стената, с едно селфи под кръста. Та да чете човек статията до края. :)
18
4
 
60
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
В Сирия има две воюващи страни - правителствената армия лоялна на законно избрания президент Башар Асад и подпомагана от Русия и от друга страна терористите от Ислямска държава създадени, обучени, въоръжавани и подпомагани от ЦРУ и Саудитска Арабия.ТРЕТА СТРАНА НЯМА !!!!Та, от подобни статии не разбирам на чия страна сме ние в България ? ...