Турското нахлуване в Сирия: Сътресения и последици

Военната операция ще повлияе на стабилността в целия Близък изток
172
Турското нахлуване в Сирия: Сътресения и последици
Снимка: Reuters, архив

В сряда Турция започна военна офанзива срещу кюрдските милиции YPG (Отряди за народна самоотбрана - ОНС) в Северна Сирия. Целта, според Анкара, е премахването на “коридора на терора” в населените предимно с кюрди територии до южната граница с Турция и дълготрайното установяване на мир. Наблюдателите са скептични.

Междувременно стана известно, че над 100 000 души са напуснали тази седмица домовете си заради турската офанзива, пише Дойче веле

"Турската военна операция ще повлияе на стабилността в целия Близък изток и на политическата ситуация на местно и регионално ниво", заяви ливанският военен експерт Низар Абделкадер в интервю за Дойче веле.

Операцията ще доведе само до още повече страдание и нещастие. "Сирийската криза става още по-сложна и опитът за намиране на политическо решение едва ли ще бъде възможен", смята Абделкадер.

Според британския онлайн вестник “Elaph”, засега е трудно да се предвидят последиците от операцията. Кюрдите в никакъв случай няма да са единствените губещи. Операцията може да нанесе също така сериозен удар върху успехите, постигнати в борбата срещу международния тероризъм. Заловените в кюрдските области бойци на терористичната организация „Ислямска държава“ могат да използват хаоса, за да избягат и да се разпръснат в целия регион. Нахлуването в Сирия ще навреди и на Турция, тъй като правителството принуждава населението да води “безкрайна война” срещу кюрдите, пише още “Elaph”. Според изданието, този път битката ще бъде много по-продължителна, след като САЩ успяха да въоръжат и обучат кюрдите. Това може да се превърне в един вид „Виетнам“ за Турция - да се стигне до крайно изтощителна битка, която турците трудно биха спечелили.

Една операция - много губещи

Първите политически сътресения от операцията вече са налице. Ердоган реагира гневно на острите критики от страна както на египетското, така и на саудитското правителство. Обръщайки се към кабинета на Абдел Фатах ал-Сиси в Кайро, той каза, че Египет не е в правото си да критикува операцията, защото "убива" демокрацията в собствената си страна. А за Саудитска Арабия Ердоган коментира: "Кой доведе Йемен до сегашното му състояние?", визирайки ръководената от Саудитска Арабия международна военна коалиция, чиято борба срещу бунтовниците хути хвърли страната в хуманитарна катастрофа.

Изявлението показва кардиналната промяна в отношението на Ердоган към войната в Йемен. Ако първоначално приветстваше действията на коалицията, сега той се произнася срещу тях. Това може да се разбира и като намек към Иран, който е противник на Саудитска Арабия. Иран също отправи критики към турската операция, като посочи че тя излага на опасности цивилното население. Освен това Иран предприе голяма военна маневра на границата с Турция. Същевременно Техеран заяви, че разбира опасенията на Турция за сигурността на южните граници. В Иран също живеят много кюрди, въпреки че там никога не се е стигало до сериозни сблъсъци, както в Турция.

Иран обаче се дистанцира от кюрдската партия "Демократически съюз" (PYD) по друга причина: "По време на гражданската война в Сирия PYD се превърнаха в тактически партньор на Техеран в борбата срещу “Ислямска държава”, посочва турският политолог Гюлрис Сен. След като терористичната организация “Ислямска държава” беше до голяма степен победена, иранското правителство забеляза, че PYD поддържа добри отношения със САЩ.

Ето защо Техеран подкрепя помирението между сирийските кюрди и режима на Асад. По такъв начин Иран може да разшири контрола си над Сирия и същевременно да отслаби американското присъствие в Сирия."

Загуба на влияние?

Както и да се развият отношенията по оста Техеран - Анкара в бъдеще, всички държави, които подобно на Обединените арабски емирства и най-вече на Саудитска Арабия, са участвали във войната в Сирия и са подкрепяли джихадистите срещу режима на Асад, ще останат с празни ръце. Възможностите им за влияние вече няма да са като тези на предприелата военни действия Турция. Още повече, след като най-важният съюзник на Емирствата -  САЩ се изтеглят от Сирия, макар и само частично. В арабската преса изтеглянето на САЩ се разглежда като предателство спрямо кюрдите, които бяха близки партньори на Америка в борбата срещу “Ислямска държава”. „САЩ биха могли да постъпят така и с други свои партньори“, пише онлайн изданието “Рай ал-Яюм”. Според него, целта на Тръмп е ясна: „Той иска да продава оръжие на съюзниците си - но не непременно и да ги защитава“.

Има ли Саудитска Арабия причини за безпокойство? Не, казва експертът Хасан Джафер Ал Шехри в интервю за Дойче веле. "Отношенията на кралството със САЩ са дългогодишни и дълбоки." Вярно е, че в момента са поохладнели, но в обозримото бъдеще ще се нормализират отново. Рияд и бездруго няма да се притесни особено, ако Вашингтон се отдръпне от своя партньор. "Защото има и други алтернативи: Москва, Пекин и Европейският съюз."

В момента не е ясно как ще се развият отношенията с потенциалните нови съюзници. От друга страна обаче е очевидно, че търсенето на нови коалиции в региона вече е започнало.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Дойче велетурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вас ви освободиха Русия а нас Българските турци в Османски корени кога ще ни освододят , Ердоган да праща войската към България"Никой не те държи насила тука, че да те освобождават. Събираш багажа и заминаваш за Турция, толкова е лесно в днешно време.
44
13
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
турците са техните си чавета нямат училища в сирия ще строят. турция освен истамбул е леш един западнал свят без училища, болници и градини. 90% от турция е по зле от третия свят
43
10
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
Вас ви освободиха Русия а нас Българските турци в Османски корени кога ще ни освододят , Ердоган да праща войската към България
42
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Това е държавник, който милее за турските граждани е чужда държава и да мзащити собствените си граждани от чужди враждебни сили, като кюрдите!!!Ердоган е държавник, направи Турски поток,руска аец, купи и руски противовъздушни системи , които са в ощърб на Турция ,загроби няколко десетки милиарда долара, така върза ръцете на Путин и Русия!!!Когато някой български държавник го е правил през годините,освен Тодор Живков, елате да ми се обадите!!!Агент Маки Девъроу!ЦРУ!!!
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се къде се скри "великото" НАТО и защо не си контролира членката.
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните ли турската операция в Африн? Хората там излизаха и прегръщаха турските войници. Който не е гледал, може да си намери клипчета в Youtube. Цивилното население подаряваше цветя на армията. А войниците даваха хляб, вода и консерви на хората с цели камиони. И за Африн вдигахте врява, че уж геноцид става, а то нищо не стана реално. Там в момента е една от най-мирните зони в Сирия. После турците организираха училища там, защото никой друг досега не им беше строил училище на онези деца там.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече кйурдите бягат гато изоставят подареното от американците 3 000 тира оражие от най модерното.Ето защо Трамп казва че от кюрдите нищо не става и че натразно са изхарчени милиарди долара.
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците с лоши хора..
37
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5Ба ти си мноо ***. И д г 5 век робство и едни турци се мъчийха да ме излъжа с едно пари... Затуй че. - ВРАГ НОМЕР ЕДНО!
36
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Очаквам Ердоган да получи Нобелова награда за мир.
35
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турското нахлуване в Сирия е същото като турското нахлуване в България преди шест и половина века, така, че Ердоган си е топ терорист паракселанс !
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аз на кюрдите се кефа. Щот правиха проблеми на турците... Сейш са нали - врага на мойту враг"Можеш ли да дадеш едно зряло и логично и обосновано обяснение, защо Турция ти е враг? Нещо направили ли са ти?
33
2
 
18
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Koя друга държава, освен Турция, си е позволявала да не се съобразява с интересите на САЩ ,Русия и Израел, и с войска да предприеме офанзива, за да защити националните си интереси?Турция е държава, силна и просперираща, защото винаги е гледала собствените си интереси, това е присъщо за бившите велики сили и империи, независимо през какви перипети минава в историята, винаги манталитета на победител стои в характера на турските граждани!А колониите ,санджаците и губерниите винаги са слуги!ЦРУ!!
32
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ако Турция реши да прави 30 километрова зона за сигурност в България и да засели тук 3,5 млн. бежанци , нашите приятели от САЩ ще се изтеглят от страната ни .
31
7
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Зад Ердо стои - Дейвид Родшилд, Китай, Русия,==========с две думи зад ердуганя са само западнали държави от третия свят. то и на русия нямаше да се отрази и като и набиха санкциите и стана 1 рубла -5 стотинки и сега половината руснаци се чудят как да избягат от хубавата путинова русия. хахаххахаххаах та и с турция ще е по същия начин.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойчето е еврвйска медия която само и само пише антитурски статии.А днеса незнам защо, постоянно ги преписва.Всички знаят че тоя район е само арабски.
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо удари през просото и няма начинда не настъпи големите асове с тънкиполитики.Да нестане световна коалиция,след ,което да си вземем проливитебезплатно.Де късмет.
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Идеално ,значи конфликтът кюрди/турци се разпалва.Ние нямаме никакъв интерес да се сдобряват обединяват или нещо подобно."Това въобще не е така. Проблемът е, че западните държави, които досега наливаха масло в огъня и палиха войната, сега реват и пресата им пише пропаганда с която да създава настроения против Турция сред хората. Иначе истината е, че Турция убива терористи в момента, а не обикновени хора. Обикновените кюрди посрещат турската армия като освободители в момента. Помнят и Африн.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива шамари се шляпат в Сирия, че чак от наз се чува
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Аз на кюрдите се кефа. Щот правиха проблеми на турците... Сейш са нали - врага на мойту враг