Турция тества руските си С-400 срещу US изтребителите Ф-16

Страната по-рано отхвърли предложение да си купи система Пейтриът
26 ное 2019 18:38,
55
Турция тества руските си С-400 срещу US изтребителите Ф-16
Снимка: архив Reuters

Турция вече започна да пробва купените наскоро от Русия зенитно-ракетни системи С-400 срещу американските изтребители F-16, пише Times.

Турската обществена телевизия е показала неясни кадри от първото изпитание на радарите на С-400, което започна по-рано край столицата Анкара. Американските бойни самолети, които са на служба в турските военновъздушни сили вече 32 години, са били използвани като учебни цели.

Още по темата

Властите в Анкара са предупредили жителите, че в близките дни F-16 и други самолети ще летят ниско над земята.

С-400 бяха доставени в страната през юли след почти три години преговори между Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин. В резултат на това Турция беше изключена от програмата на НАТО за производство и закупуване на стелт изтребители от ново поколение F-35. Според турските медии С-400 ще бъдат разположен в Анкара и ще бъдат напълно действащи през април 2020 г.

През лятото разгръщането на комплексите спря вследствие на факта, че Вашингтон се опитваше да "върне Ердоган във военната система на САЩ". Вашингтон се опасява, че С-400 ще помогнат на Москва да събира информация за западните военни технологии, включително F-35, "много по-бързо от обикновено". Следователно решението на Турция да закупи система за противовъздушна отбрана от Русия предизвика криза в рамките на Северноатлантическия алианс, особено на фона на конфронтацията между двете страни "в стила на Студената война", обяснява The Times.

По-рано Турция отхвърли предложението за закупуване на американската ракетна система "Пейтриът" поради ограничения при прехвърлянето на интелектуална собственост. Но най-вече отношенията между страните бяха развалени от развитието на събитията в Сирия, "което допълнително тласна Ердоган в обятията на Путин", се казва в публикацията. Неотдавнашното нашествие на Турция в Северна Сирия принуди Доналд Тръмп да изтегли американските войски от региона. В резултат правителствените войски на Асад с подкрепата на руската армия окупираха тази територия, припомня изданието.

Докато Ердоган се готвеше за офанзивата, Тръмп му изпрати писмо с призив да не се представя за "железен лидер" и да не бъде "глупак". Източници от Анкара твърдят, че турският президент е хвърлил посланието в кошчето. Ердоган по-късно отиде на държавно посещение във Вашингтон и изглежда отново е намерил общ език с Тръмп. Американските представители заявиха, че сделката С-400 е основната тема на преговорите. Но два дни след срещата турският лидер отново подчерта, че няма намерение да се разделя с руските системи, дори в случай на закупуване на американски системи.

"Ние смятаме предложението да придобием само "Пейтриът" и напълно да се откажем от руските С-400 за намеса във вътрешните ни работи", каза турският лидер.

В светлината на последните събития, има голяма вероятност САЩ да наложат санкции на Турция за закупуването на С-400. Досега тази идея е останала в рамките на дипломацията благодарение на личното приятелство на двамата лидери и техните зетове, подчертава The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
17
 
9
 
! Отговори
Goran преди 4 години
Турция е троянския кон. купиха Ц 400 само за да ги изпробват и Американците да им видят спсособностите и тъпите рашки се хванаха на въдицата и си предоставиха най новата технология
20
12
 
6
 
! Отговори
Ванко разбирача преди 4 години
Не ги виждам турция с новите ракети сррщу нашите нови ф 16 блок 70 . детска играчка за нас българските ВВС 😃
19
17
 
2
 
! Отговори
Ванко разбирача преди 4 години
Не ги виждам турция с новите ракети сррщу нашите нови ф 16 блок 70 . детска играчка за нас българските ВВС 😃
18
6
 
21
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До 15В Турция няма американски бази. Инджирлик не е американска база. Тя е турска база под прякото управление на турски висши офицери. Разбира се там има американски войници и техника. Американските войници са подчинени на американски офицер който е с по низш чин от турския началник.
17
5
 
24
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
За десети път чета : F 16 са на въоръжение .......32 години !!!!!!!!!Българино , Тиквата на глу.тъ.пак те направи !!!!!!!2 000 000 000 за москвичи !!!!!!
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От няколко години насам доста държави се наредиха на опашка за системите С-400 "Триумф". Просто констатация.
15
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма съмнение ,че Ердоган направи много за Турция и защитава интересите на турците, обаче ми се струва,че се перчи напразно пред американците,щото и СССР бяха с по-модерна и по-силна бойна техника,ама накрая останаха без половината си територия,тихо и тайно,без да изгърми куршум паднаха от власт комунистите.
14
4
 
30
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
А нашите мишени много скъпи излязоха...
13
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо е пътник.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Fenasi KerimДобре де. Турските Ф-ки са с модифицирана електроника и са безопасни за Ердоган. А по какъв начин той да се опази от пиндостанските Ф-ки, разположени на турска територия в пиндостански авиобази?
11
40
 
13
 
! Отговори
К.М.Yanko преди 4 години
Какво ще ги изпитва! Вече се прецака. Да пита израелците как се превръща система Ц400 в площадка за вторични суровини. Те знаят.
10
6
 
42
 
! Отговори
Хаххаа преди 4 години
...то и ние след 5-6 години можем да предоставим мишени..... Мухаййааааа
9
41
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Какво ще тестват, американския самолет има най-жестокия радар в цялата човешка военна история, и блок 70 е система , при която една ескадрила от 8 самолета меже да прихване 35-40 цели неависимо по въздух,суша и вода и да ги унищожи за секунди!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!!!Агент Дейвид Майлс Палиджар!ЦРУ!!!
8
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Дончо ще съжелява след като Ердоган си купи СУ-35 вместо Ф-35.
7
3
 
43
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До 6-иТурските Ф-ки са с модифицирана електроника. Още през 2013 година оригиналната електроника на всички турски Ф-16 е подменена с турска производство на ASELSAN. Тези изтребители няма как да тръгнат сами срещу Ердоган. Всичко зависи от пилотите. Турците си признаха че с оригиналната електроника тези самолети стават безполезни при конфронтация със САЩ или Израел.
6
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Какви "собствени" бе??? Компютрите на тия ф-ки могат в един момент да се изключат или вместо да нападат други страни, да се насочат към двореца на Ердоган, както стана 2016 година!!!! Хи-хи..........и като си помисля, че такива "умни" ф-ки ще ни натресат на нашите глави........но всъщност, какво пък, няма да ни нападат нас по селата, а ще се натресат на боковата глава на дондуков.........хак да му е!
5
43
 
24
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Най голямата грешка на Турция... - бай Дончо вече я взе на мушка и скоро ще съжалява...
4
26
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган се пази от собствените си ВВС.
3
16
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция не само тества руските ПВО-системи С-400 срещу US изтребителите Ф-16, но смята, че е купила твърде малък брой от Русия и води преговори за закупуване на втора партия С-400. Преговорите са пред финализиране.
2
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наите истаребители още не са ги изкарали от джънкярда в Аризона.