Русия: Прехвърлят се чуждестранни наемници в Нагорни Карабах

Путин и Макрон призоваха за прекратяване на огъня
1 окт 2020 07:52, Ния Христова
93
Русия: Прехвърлят се чуждестранни наемници в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Русия разполага със сведения за прехвърляне на чуждестранни наемници в района на Нагорни Карабах, където вече пети ден продължава въоръженият конфликт между Армения и Азербайджан. Това съобщиха от руското министерство на външните работи.

На сайта на ведомството е публикувана официална позиция, в която се посочва, че наемниците са от Сирия и Либия. Целта на прехвърлянето им е пряко участие в бойните действия в Нагорни Карабах.
 
"Дълбоко сме загрижени от тези процеси, които водят не само до още по-голяма ескалация в зоната на конфликта, но и създават дългосрочна заплаха за всички страни в региона", пише още в позицията.
Още по темата
 
За първи път Москва потвърждава появилата се по-рано информация за участие на чужди наемници в боевете в Нагорни Карабах. Премиерът на Армения Никол Пашинян пък обвини Турция в пряка намеса в конфликта. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи тези твърдения за провокация.
 
Междувременно Путин и Макрон са призовали страните в конфликта към максимална сдържаност и незабавно прекратяване на огъня. Те са обсъдили подробно рязкото изостряне на обстановката и са изразили загриженост от продължаващите широкомащабни бойни действия.

Президентите на Русия и Франция са обсъдили бъдещите стъпки, които Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) може да предприеме за деескалиране на конфликта.

По време на телефонния разговор е било отбелязано, че политическите и дипломатическите средства са единственият начин за разрешаване на конфликта.

Обстановката в Нагорни Карабах - анклав на територията на Азербайджан, контролиран от арменци - се изостри на 27 септември. На спорната територия се водят въоръжени сблъсъци. В Азербайджан и Армения бе обявено военно положение. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни.

 
Въоръжените сблъсъци между Армения и Азербайджан са най-тежките от 2016 г. насам. Двете страни са в спор още от 90-те години на минилия век.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
13
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ФактСегашните военни действия ги започнаха арменците приятелю, фактите са ти фалшиви.
14
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си луд или платен да подкрепяш чaлмитe от Азербайджан.
13
6
 
21
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До ЧебурашкаВсеки път военните действия бяха започвани от азерите и всеки път се връщаха с подвити опашки!Сега е по-интензивно и с пряка помощ от Турция,но резултатът ще е същия.
12
5
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
След едните наемници ще се появят други наемници,дето ще оправят положението.Можем само да пожелаем успех на арменците срещу тюркската **пл*ач!
11
0
 
2
 
! Отговори
Септик преди 3 години
11....за теП ще пусна мелницата преди да те източа в канала.
10
14
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Пробваш се да разсъждаваш по международни..... Излагам факти приятелю, а фактите са такива, че военните действия започнати от Армения са заплаха за газопровода, който минава в близост до военните действия. А азерската газ за Европа свива още повече пазара за руска такава.
9
5
 
25
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Винаги се избягва пояснението, че повече от 80% от населението в Нагорни Карабах са арменци.
8
3
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Ердоган искадасъкрати по естествен път броя на паравоенните си. Щото ще му правят главоболия в Турция.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8 До 8 ЧебурашкаПробваш се да разсъждаваш по международни дела но някак си не ти се отдава понеже ти липсва умствен капацитет за тази сложна човешка дейност. От страни изглеждаш смешен та не се излагай поне. Между другото има една държава която неиска да има конкуренция в Европа и тя е от другата страна на океана.Чебурашка
6
28
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
В близките дни трябва да започнат доставките на азерска газ за Европа по Трансатлантическия газопровод. Познайте коя държава не желае да има конкуренция на Европейския газов пазар.
5
8
 
8
 
! Отговори
Англичаните преди 3 години
не ни интересуват. Ние си правим сами шотландското уиски.
4
2
 
15
 
! Отговори
Някои автори преди 3 години
не са наясно с управлението на глаголите. Определям за директор, НО определям като провокация, като некачествен, като фалшив и т.н. Бъдете милостиви с българския език, не го измъчвайте и осакатявайте.
3
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а Англичаните си гледат кефа икономиката им расте и дърпат яко.Затова и се махнаха от ЕСКъф кеф бе Драгойчо, може ли да дадеш официални данни и те още не са излезли. Като им сложат само две три мита и са клекнали.
2
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега загрижени, а те като прехвърляха зелени човечета в Крим?? А откъде се появиха тези наемници в Сирия, нали тя се контролира от Русия и Асаад?
1
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а Англичаните си гледат кефа икономиката им расте и дърпат яко.Затова и се махнаха от ЕС