Застраховка "Живот" за израелците - противоракетният "Железен купол"

През последните дни тя е толкова експлоатирана, колкото никога досега
15 май 2021 23:00, Елка Василева
148
Застраховка "Живот" за израелците - противоракетният "Железен купол"
Снимка: архив, БГНЕС

"Железен купол" - така се казва противоракетната система на Израел, която през последните дни е толкова експлоатирана, колкото никога досега. Какво може тази отбранителна система? Как функционира и колко струва?

Откакто между израелци и палестинци се стигна до нова ескалация на насилието, на особен интерес се радват споделяни в интернет видеа, които показват ефективността на израелската противоракетна система "Iron Domе" ("Железен купол"), пише Дойче веле. В социалните мрежи тези съдържания са гледани стотици хиляди пъти. И най-вече тези от нощта срещу сряда, когато Тел Авив беше подложен на масиран обстрел. На тези видеа се вижда как десетки светлини, трасиращи нощното небе над града, припламват ярко, придружени от оглушителни взривове.

Как функционира "Железен купол"?

Застраховка "Живот" за израелците - така наричат в социалните мрежи противовъздушната система "Железен купол". Тази отбранителна система се състои от радарна станция и контролен център, които засичат приближаващата опасност, например изстреляна ракета, веднага след старта ѝ и изчисляват нейната траектория. Всичко това се случва в рамките на броени секунди. Но и няма повече време, тъй като в зависимост от мястото в Ивицата Газа, откъдето е изстреляна ракетата, израелците имат между 15 и 90 секунди за намирането на сигурно скривалище.

Третият елемент на системата са установките за изстрелване на ракети. Една отбранителна единица разполага с три до четири такива установки, като във всяка една от тях има място за 20 прехващащи ракети. Отбранителна ракета се изстрелва обаче само ако съществува опасност приближаваща ракета да удари жилищен район. Във въздуха прехващащите ракети са управляеми и могат да променят траекторията си. Те не поразяват целта директно, а избухват в непосредствена близост до нея и така я ликвидират. Това обаче означава, че падащите отломки могат да причинят щети на земята.

Отделните отбранителни единици са мобилни и могат да бъдат местени от едно място на друго. В момента в Израел работят десет такива отбранителни системи. По данни на фирмата-производител - израелската държавна оръжейна компания "Rafael Defence Systems", една такава батарея може да осигури защитата на средно голям град. Системата може да прехваща ракети на разстояние до 70 километра. Експерти са изчислили, че за да бъде покрита цялата територия на Израел, страната се нуждае от 13 противоракетни системи.

За своята защита Израел използва и други системи - "Железен купол"е предназначена да прехваща и ликвидира ракети с малък обсег на действие.

Колко ефективна е системата?

Производителят на системата ѝ дава 90 процента успеваемост. Пред агенция Франс прес шефът на противоракетната отбрана Моше Пател е заявил, че през последните десет години, откакто системата е на въоръжение, с нейна помощ са били прехванати над 2400 ракети. „Всяка прехваната ракета е можела да порази жилищен район и да причини тежки материални и човешки щети“, се казва на сайта на израелските въоръжени сили.

По данни на израелската армия, от началото на сегашната нова ескалация на насилието към територията на Израел са били изстреляни повече от 1000 ракети, от които около 200 са паднали още в Ивицата Газа. Радикалната организация Хамас изглежда залага на следната стратегия: да изстрелва един след друг множество залпове ракети, за да тества "Железен купол" или дори да я докара до предела на възможностите ѝ.

Колко струва отбраната?

По данни в израелските медии всяка една от прехващащите ракети излиза около 66 000 евро. Това е и причината ракети да се изстрелват само при опасност от поразяване на жилищни райони.

Системата е разработена с финансова помощ от САЩ. Междувременно американците са закупили от Израел две отбранителни системи "Железен купол".
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Добре че Израел има ефективна противоракетна отбрана, за да прихваща поне 90% от хилядите, с които непрестанно е атакуван Божия избран свят народ и земя Израел, обграден от всички страни от идлямски терористични режими и групи, противозаконно легализирани, финансирани и въоръжавани от корумпирани нечестиви слуги на дявола като нацисти, комунисти, ислямисти и дт. терористи врагове на Бог и престъпници срешу човечеството които нямат да спрат докато Богът на Израел не върне всичките им злини
90
1
 
3
 
! Отговори
Поздравления преди 2 години
Евала на купола !
89
8
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Преди малко съобщиха, че Израел изтрелва 10 ракети всяка на стойност 66 000 долара, значи общо 660 000 долара,За да свали 1 (една ) ракета на Палестина , която струва около 1000 долара,ХА-ХА-ХА-ХААААААААААХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
88
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста изкривена информация има тека ! На видеа в ютуб се вижда съвсем друга картинка ! така прехваления "железен купол" е пробит от много полестински ракети, има доста взривени сгради в Израел и жертви.
87
4
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Вижте в нета какви Ракети използват Терористите .Заваряват винкели по 45 градуса и слагат празни бутилки от газ , пълнят ги с барут от кибрит и газ . Това е като бой на роми срещу българи в махалата .
86
3
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Системата *Железен Купол* на Израел е Перфектна . Слабата и страна е Цената .Терористите изтрелват ракети които струват 50 долара , Израел отговаря с мощ която струва 100 000 долара . Някой е решил да разори Израел .
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има клипове в интернет как израелците първо пускат предупредителни фойерверки по някоя сграда и 20 секунди по-късно удрят точно същата сграда напълно прецизно до сантиметър, тя се срутва надолу, а съседните сгради остават незасегнати, освен от дима. Много са напред във военно отношение!
84
2
 
12
 
! Отговори
име преди 2 години
Хамас ще се наиграе този път. Израелците са решени да доведат нещата докарй, дано да не умрат прекалено много невинни хора.
83
11
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 2 години
Трябва им точно една ракета, но с ядренна бойна глава, която да бъде взривена от железният купол който ги взривява на между 1 и половин километър над земята и експлозията ще е толкова голяма, че железният купол няма да може да защити никой. Просто той е създаден за неуправлеми ракети или артилерия, но ядреното оръжие е друга работа.Израелците отдавна не са божии народ те предадоха Божият син и тези безбожници трябва да си платят за това, че не вярват в Господ Бог.
82
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още се чудя на Израел защо не шамароса здраво примитивните араби?! Има толкова модерна армия, че и Иран ще бъде размазан за ден. Лошото е, че Иран има ядрено оръжие и от примитивност могат да изстрелят нещо и да стане белята...
81
3
 
4
 
! Отговори
Хитлер преди 2 години
Там няма да се хабиме, ще ги оставиме сами да си "решават" проблемите
80
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не щат мира ще има секира ! Влизат танковете в газа ,спират им тока и водата и всякви уж"хуманитарни" помощи от вън .Израел няма да остави някакви примитивни мешунгери да се подиграват !4 Милиона Обучена и Въоръжена армия - жени и мъже !
79
7
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
То да бях истински ракети... а не кюнци пълни с барут.
78
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв купол бе ,над 1500 ракети са се взривили в Израел ,това са огромни щети но явно се прикрива реалната ситуация!
77
6
 
19
 
! Отговори
80 преди 2 години
При 2400 изстреляни ракети да минат само със 9 жертви това си е блястяща атестация за "Железен купол". Няма друга доказала се подобна защитна система.За унищожаването на Панцир-С в Сирия беше необходима само по 1 ракета Самсон произведена по остарели вече технологии от 90-те години. А в Армения прехвалените С-300 не можеха въобще да засекат турските дронове и гърмяха както сега гърмят палестинските складове с ирански ракети.
76
5
 
10
 
! Отговори
80 преди 2 години
При 2400 изстреляни ракети да минат само със 9 жертви това си е блястяща атестация за "Железен купол". Няма друга доказала се подобна защитна система.За унищожаването на Панцир-С в Сирия беше необходима само по 1 ракета Самсон произведена по остарели вече технологии от 90-те години. А в Армения прехвалените С-300 не можеха въобще да засекат турските дронове и гърмяха както сега гърмят палестинските складове с ирански ракети.
75
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел е ВЕЛИКА държава непоклатим съюзник на най ВЕЛИКАТА в света- САЩ! Арабите са долни комунисти и терористи на Кгб то контингент!
74
8
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Дрогаре комунисти, никога, дори и за момент не забравяйте, че Иисус е вашият Спасител и е евреин!!! Така че обичайте евреите и мразете арабите, ако сте истински православни славяни, а допреди '89 върли атеисти :))))
73
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нЕма що голям купол след като палестинците успяха да го преодолеят с гаражно сглобени така наречени ракети.
72
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
човек се пита как определени стоки и продукти не стигат до Палестина, а ракетите стигат за да бъдат изстреляни обратно към Израел.. Някой конспиративен мозък би казал, че Израел нарочно позволява тези доставки до Палестина..