Нова вълна от екзекуции в Саудитска Арабия

Досега през годината са екзекутирани най-малко 132 души
21 ное 2022 23:15, Елка Василева
64
Нова вълна от екзекуции в Саудитска Арабия
Снимка: архив, БГНЕС

В. "Дейли телеграф" съобщава за нова вълна от екзекуции в Саудитска Арабия.

За 10 дни саудитските власти екзекутираха 12 души за провинения, свързани с наркотици, пише британското издание, като се позовава на правозащитната организация "Риприйв" (Reprieve).

Очаква се тази година Саудитска Арабия да постави "рекорд", що се отнася до екзекуциите въпреки обещанията на принца престолонаследник Мохамед бин Салман към този вид наказания да се прибягва по-рядко.

Всички екзекутирани са мъже, като сред тях има трима пакистанци, четирима сирийци, двама йорданци и трима саудитци.

Досега през годината в Саудитска Арабия са екзекутирани най-малко 132 души, което е повече от общия брой на екзекутираните през миналата година и през 2020 г.

Неправителствената организация "Риприйв" (Reprieve) изтъква, че скорошните екзекуции са индикация за тревожна тенденция, която се разминава с обещанията на саудитските лидери за реформа в наказателната система.

През 2018 г. Мохамед бин Салман заяви, че правителството му се опитва да сведе до минимум прилагането на смъртното наказание, като то следва да бъде използвано само по отношение на хора, извършили умишлени убийства или причинили смърт по непредпазливост.  

"Не си представяйте, че Негово Величество кралят просто се събужда сутринта и решава да издаде някакви заповеди. Той съобразява действията си със закона, с Книгата", каза принц Мохамед пред списание "Тайм".

След като журналистът Джамал Хашоги бе убит през октомври 2018 г., саудитските власти заговориха за законова промяна, по силата на която смъртно наказание да не бъде налагано за провинения, свързани с наркотици.    

Според активисти след убийството на Хашоги е бил наложен мораториум върху екзекуциите по обвинения, свързани с наркотици.

По данни на Комисията за човешки права на Саудитска Арабия през 2020 г. са регистрирани най-малко екзекуции от десетилетия.

По-рано тази година обаче саудитските власти екзекутираха 81 души, осъдени за различни закононарушения, включително престъпления, свързани с тероризъм, убийство, въоръжен грабеж и трафик на оръжия.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Тиквата танцува танц със саби у Саудитска арабия :)))
21
3
 
3
 
! Отговори
Ууууу преди 1 година
Биец !
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дяволи са саудитите!!
19
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Няма проблем. За САЩ и Европа, това е демократично и никога няма да осъдят тези действия.
18
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много правилни присъди. Толкова са изостанали, че дори не дават на педалазите да си развяват байраците както в напредналата еврейогейталащка котччина БалГЕЙрия.
17
9
 
5
 
! Отговори
Батман преди 1 година
Същите обийци като американците,, само смърт налагат.. никъде в божието слово не пише зъб за зъб око за око.. напротив той ни учи да се молим за враговете ни да обърнем и другата си буза и ко ни поискат ризата за дадем и връхната.. това е любов а те отмъщение.. но разбира се много малък процент от коментаторите ще разберат това... тоя али баба е като американец само за наказание мислят да обият.. но това първо няма да реши ни най малко проблема.. бог ще ги накаже тия обийци на човешкия живот..
16
1
 
11
 
! Отговори
Припомнете ми преди 1 година
Маджо и Брендо не са ли тези наркобароните, дето си умножиха имането десеторно под закрилата на Боко Тиквата?
15
2
 
15
 
! Отговори
Св. Бойко Еднокнижни преди 1 година
Ние сме в ЕС. При нас не може така. Маджо и Брендо не искат да ходят на електрическия стол.
14
1
 
13
 
! Отговори
Диктатора Буци преди 1 година
И на диктатора Буци му се иска да екзекутира анти-гербаждии, но сме в ЕС.
13
1
 
22
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
За трафикантите на дрога и наркобосовете смъртната присъда е задължителна. За дилърите минимум 10 години в трудов лагер. За дрогираните поне година общественополезен труд и ежедневни тестове за наркотици.
12
14
 
20
 
! Отговори
Харам Ефенди преди 1 година
Нормално! Ислямисти! Живеят още в 16 век! Там където има ислям, няма цивилизация! И не ми давайте за пример ОАЕ или Катар - всичко, построено там, е плод на християнската наука и интелект! Това са камилари, които с парите си от петрола плащат на интелигентни хора, които да развият държавите им! Но ислямския примитивизъм си личи - искат да са светски държави, ама ще забранят я алкохола, я еротичните сайтове! А най-големия трафик на еротични сайтове е от Арабския свят! Двулични, лъжливи хора!
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, значи според техноте закони трябва да екзекутират престолонаследника за убийството на Хашоги. Кога да очакваме екзекуцията?
10
3
 
16
 
! Отговори
Боко Тиквата ШкафБей преди 1 година
Така е който пада на мач. И аз който не ми даде да вкарам гол го екзекутирам, като Пабло Ескобар. Все пак съм балканския Ал Капоне, не съм случаен. Преди време едни студенти протестираха срещу мен и ги пребих от бой, после ги арестувах за по 48 часа. Закона не позволява за повече. Без съд и присъда. А след това арестувах едни други 130. Моите момчета от Делта Гард ги гониха и биха из целия център на София. биха даже и едни чужденци, без да искат.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закона си е закон. При нас като отмениха смъртното наказание да не би да е по хубаво.
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че какво лошо има? Имат закон и някой умишлено го нарушава? Да не е по хубаво децата ви да ги тъпчат с наркотици от училище ? Имат си ред хората. Не го нарушаваш, няма проблем. Лесно е.
7
1
 
9
 
! Отговори
Тоз преди 1 година
Кат го видя и ми се повръща. 🤮
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на МБС! Така трябва да се постъпва с наркоманите и трафикантите!
5
3
 
13
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
В България законите не се спазват и няма последтсвия.
4
4
 
4
 
! Отговори
залегъза преди 1 година
пак няква измислица. Това което не е измислица е стотиците убити по затворите и улиците американски "демократи"
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закони има във всяка държава,ако не ги спазваш си носиш последствията.