Зоват иранци да изтеглят спестяванията си, заплашват банките

Протестиращите оказват все по-силен натиск над иранското праивтелство
19 дек 2022 19:15, Йоана Цонева
27
Зоват иранци да изтеглят спестяванията си, заплашват банките
Снимка: БГНЕС

Протестиращите в Иран все повече се съсредоточават върху оказването на икономически натиск над режима, тъй като иранският риал продължава да се обезценява. Младежката група от квартал Машхад - една от организациите, които координират демонстрациите - призова хората да изтеглят парите си от банките и предупреди, че хакерите на Anonymous ще извършат кибератаки срещу финансовите институции през следващите дни.

Групата заяви още, че работниците в няколко известни ирански пристанища ще се присъединят към планираните стачки на 19-21 декември. Тогава се очаква ескалация на протестите. Ефектът от продължаващите демонстрации би могъл да доведе до допълнително напрежение в иранската икономика и нейните линии за доставки, особено ако стачките в пристанищата се материализират и продължат, анализират експертите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

На 17 декември работниците в петролната и газовата промишленост протестираха в най-малко четири града.

Върховният лидер Али Хаменей и значителна част от близкото му обкръжение продължават да поставят погрешни диагнози на основните проблеми, които са причина за продължаващите протести, гласи още анализът на ISW. Високопоставени служители, близки до водача и неговия кръг, подчертаха необходимостта от насърчаване на взаимодействието между иранските религиозни институции и университетите. Те определиха това сътрудничество като правилен отговор на протестите и като необходимо за създаването на "ислямска цивилизация". Сред тези длъжностни лица са Алиреза Арафи (висш духовник и член на Съвета на пазителите), Ахмад Марви (пазител на Астан Кудс Разави) и Мохамед Мехди Техранчи (президент на Университета "Ислямски Азад"). Тяхната реторика вероятно отразява преобладаващите настроения в кабинета на върховния лидер.

Междувременно родителите на арестувания протестиращ Мохамед Мехди Карами публикуваха на 18 декември видеоклип, в който призоваха съдебната власт да отмени смъртната му присъда. Силите за сигурност арестуваха Карами във връзка със смъртта на член на "Басидж" (част от Революционната гвардия) по време на протестите в Карай, провинция Алборз. Родителите му твърдят, че мъжът е невинен и че назначеният от съдебната власт адвокат не отговаря на обажданията им. Мохамед Мехди Карами е казал на баща си, че службите за държавна сигурност са го измъчвали, за да направи фалшиви признания.

Припомняме, че до момента има издадени 11 смъртни присъди срещу арестувани демонстранти, като две от тях вече са изпълнени.

Известни личности и правозащитни групи призоваха Иран да освободи актрисата Таранех Алидусти - една от знаменитостите, арестувани по време на репресиите срещу протестите. 38-годишната Алидусти е била задържана в събота, след като е публикувала редица постове в социалните мрежи в подкрепа на протестното движение, съобщиха държавните медии. Известената иранска актриса публикува в Instagram своя снимка без забрадка с лозунг "Жена, живот, свобода".

Още по темата
Размириците продължават. Командващият правоприлагащите органи (LEC) в провинция Техеран – Хосейн Рахими - съобщи, че от 15 декември насам са конфискувани преносим гранатомет и около 50 други малки оръжия. Той добави, че по време на тези конфискации LEC е арестувала над 900 души. През последните месеци се наблюдава увеличение на конфискациите на незаконни оръжия, извършвани от режима в Иран.

Неидентифицирани лица са намушкали с нож и са ранили четирима духовници в град Ком на 18 декември. Двама от ранените са хоспитализирани.

В същото време ирански служители по сигурността влязоха в сблъсъци със затворници по време на бунт в затвора в Гаем Шахр, провинция Мазандаран, отбелязвайки втори пореден ден на подобни бунтове. Базирана в чужбина иранска правозащитна организация съобщи, че бунтът е избухнал сред затворниците в отговор на това, че служителите по сигурността са се готвели да екзекутират един от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари