Българи са блокирани в Газа, семейството им в София няма никаква информация за тях

Майка с три деца опитала да стигне до границата с Египет
Обновена: 20 окт 2023 07:10 | 20 окт 2023 07:00, Нели Христова
72
Българи са блокирани в Газа, семейството им в София няма никаква информация за тях
Снимка: БГНЕС

Българи, които са в капана на блокираната Газа, се опитват да се доберат до границата с Египет с надеждата да бъде отворен хуманитарен коридор. Пред NOVA говори жена - баба на три деца, която няма никаква връзка и информация за съдбата на внуците си и тяхната майка. Контактът прекъснал снощи, след като районът, в който са нощували, бил атакуван от въздуха.

Майката и децата отишли в Газа малко преди да започнат ударите. Първоначално те били в северната част на анклава, но тръгнали на юг в търсене на безопасност. След като връзката с тях прекъснала, бащата на децата също тръгнал от България към границата с Египет. С надеждата да срещне семейството си на граничната бразда, когато най-накрая бъде отворен хуманитарен коридор. NOVA е потърсила информация от МВнР за майката с трите деца. От ведомството все още проверяват случая.

Дни преди да започне войната, снахата на Инширах Алшарафи и трите ѝ внучета - всички български граждани, отиват при роднини в Газа. Синът ѝ остава в България. Държи връзка с тях до снощи, когато бомба избухва и взривява къщата, в която са всичките ѝ роднини.

„Брат ми, с един от неговите синове, излизат да носят храни. Те се връщат и цялата 4-етажна сграда рухва върху тях. Живеещите в нея са около 70 души и засега са извадили 40 загинали, сред които и майка ми. Всичките ми племеници и внуците на моя брат са си отишли”, споделя Алшарафи.

Информация за българката и трите ѝ деца на този етап няма. Още след първите атаки те искат да се върнат в България. Заради пълната блокада на Газа това се оказва невъзможно. Тогава синът на Инширах тръгва към египетската граница.

„Ние чакаме някой, ако има някаква връзка оттам, да ни каже какво се случва. Казвам на българския народ и на българската държава – вие носите отговорност за моите малки внуци, които са с българско гражданство и са в Газа”, категорична е Алшарафи.

„До мен днес бомбардираха три блока, унищожиха ги изцяло”. Така започва разказа си Фадел Ашур за ситуацията в Газа.

„Хората не знаят къде да избягат от бомбите. Няма ток и чиста вода за пиене, а храната свършва”, допълва Ашур.

Съпругата му Светлана вече е тръгнала към границата с Египет с надежда да се спаси. „Не може, границата е заключена отвсякъде. Тотална блокадата - като войните през Средновековието. Обграждат града, докато се разпадне”, казва Фадел.

Обажданията по телефона в Газа вече са почти невъзможни и затова не знае къде се намира в момента съпругата му и дали е успяла да стигне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен:"Луганска посока. В Купянския район има относително спокойствие...." - ___ - Нещо за да напишеш за руските бази в Бердянск и Луганск. А-а и оше, за битките край Авдийвка...
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тези, да не се окажат членове на терористични клетки на хамас!
53
0
 
2
 
! Отговори
да бе преди 6 месеца
повярвахме ви, няма ли да покажевте и бебетата кукли окървавени уж от израеските атаки, а като давате пари и храна на терористите си бяхте добре нали, всичко се заплаща
52
1
 
1
 
! Отговори
Отвратигелна преди 6 месеца
Мимето Габриел няма ли да тропне с краче? Ако е Израел, отмъщението е страшно. Ако е Америка, да не говорим. Но Мадам Нане Вуте от ЕС, не е получила инструкции.
51
0
 
3
 
! Отговори
Каракольо преди 6 месеца
Цивилните в Газа са между два огъня терористите от хамас и армията на Израел която не подбира вече цели( днес бонбандираха и гръцката църква,може да има терористи вътре ,но не си струва тя е нанад хиляда години )... не съм за никой в тази гнусна война на изтебление на деца и от девте страни на конфликата,но хамас първи започнаха ...
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Луганска посока. В Купянския район има относително спокойствие. На юг, в района на Серебрянското горско стопанство и Торския участък, се водят позиционни битки. Артилерията на Въоръжените сили на Русия нанася активни удари както по идентифицирани групировки на зомбитата, така и по позиции на зомбираната по натовски стандарт биомаса. Южна Донецка посока. Времевски сектор. Зомбитата на киевската хунта отново се опита да атакува позициите на РВС на запад близо до Приютное. Нанесени са артилерийски удари по зомбакнацистишена.
49
3
 
4
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
В САЩ процъфтява фашизмът за износ, тоест именно външнополитическият фашизъм, насочен към разпалване на войни и неоколониализъм, чиято основна цел е задоволяване на нуждите от финансов капитал. И всичко това започна не при Байдън, а много по-рано.
48
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
САЩ са фашисти. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп, говорейки пред поддръжници в Айова, каза, че при Байдън САЩ са се превърнали във "фашистка държава": "Присмиват ни се по целия свят. Превърнахме се във фашистка държава, управлявана от некомпетентни хора". Ако се обърнем към Георги Димитров, тогава "фашизмът е открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните, най-империалистическите елементи на финансовия капитал. Фашизмът във външната политика е шовинизъм в най-грубата му форма, култивиращ зоологическа омраза към другите народи."
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Основното направление на ударите на киевската хунта е Вербовое. Освен това зомбакнацистишена периодично се опитва да настъпи към с. Копани. Очевидно е, че режимът в Киев иска да разшири зоната на настъпление в ширина.
46
2
 
4
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
Всъщност киевският наркокартел просто не може да премине в отбрана тук, тъй като това би означавало край на така добре рекламираната "контраофанзива". Въпреки това зомбираната по натовски стандарт биомаса продължава да атакува. По цялата линия на съприкосновение артилерийската канонада не стихва, активно се използват и безпилотни самолети.
45
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
посока Запорожие. Ореховски сектор. Продължават позиционните боеве на линията Работино-Върбовое. Зомбитата на киевският наркокартел са се активирали от няколко дни след сравнително дълъг период на бездействие, по време на който те са се ротирали и са прехвърлили някои части в посока Авдеевски. В момента запорожското направление играе повече медийна роля за киевският наркокартел, тъй като се предполага, че е "продължение на контранастъплението".
44
1
 
4
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
РВС изтласкаха зомбакнацистишена обратно към селото, където се съобщава, че заемат позиции и очакват подкрепления. На запад киевският наркокартел прехвърли допълнителни зомбита на остров Алешкински, откъдето, вероятно отново ще атакува Песчановка. Освен това зомбакнацистишена създаде около пет опорни пункта по протежение на жп прелеза, което показва сериозните му намерения да прочисти Песчановка.
43
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
посока Херсон. Тук зомбитата на киевската хунта периодично организират набези на левия бряг на Днепър и се подготвят за по-сериозно настъпление. Този път зомбакнацистишена атакува Кринки. В резултат на това зомбитата успяха да се закрепят в селото и да се придвижат до пътя. Зомбираната по натовски стандарт биомаса използва много проста тактика: първо в битка бяха изпратени зомбита на териториалната отбрана, които превъзхождаха числено РВС, а след това по-обучените специални зомбита и морската зомбипехота развиха успеха си.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В южната част на Авдеевка частите на РВС по време на атаките успяха да напреднат от околовръстния път на Авдеевская до жп гара "450км". На югозапад от Авдеевка киевският наркокартел струпва сили, събирайки механизирани групи, близо до Первомайски. Вероятно зомбираната по натовски стандарт биомаса ще се опита да отвлече вниманието, като атакува позициите на РВС на линията Водяное-Пески.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
1Колкото по-напредваме във времето, толкова по-очевидно е, че втората фаза на настъплението на РВС се провежда по-компетентно и по-грамотно. Никой никого не пришпорва и не тласка никого напред. Всичко е направено задълбочено, с консолидиране на етапите, постигнати предишния ден, и едновременно обработване на бъдещите посоки на атака. Много подобна на тактиката на северния фронт в района на Купянск, която дава резултати, макар и бавно.И близо до Авдеевка, където гърлото на полукотела е приблизително 8-9 км, такава тактика за движение напред е повече от достатъчна. 2Междувременно зомби
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво го дирят в Газа?
39
0
 
0
 
! Отговори
alfakentavur преди 6 месеца
Ние се подиграваме на рашистите, че от 600 дни превземат Киев за три дни. А този маладец Бабай от 2014 години го превземал за три дни.
38
0
 
1
 
! Отговори
OFFnews преди 6 месеца
"ВСУ денацифицира известния Бабай - един от лидерите на т. нар. ДНР" - "Александър Можаев - Бабай вече е сред многохилядната публика на небесния концерт на Йосиф Кобзон." - 19 октомври 2023 в 13:31
37
3
 
1
 
! Отговори
Бабай конец преди 6 месеца
Александър Можаев Бабай, братята украинци го прекръстиха на Сашко Неможаев "Байбай"
36
5
 
2
 
! Отговори
Айде пак тоя... преди 6 месеца
1,2,3 - то пак дойде. От къде копира коментарите, никой не знае. Сигурно от руското посолство му пращат опорките на имейл в списък с днешните топ 100 опорки и той ни ги препечатва, като черна станция.