Най-накрая Египет отвори граничния пункт Рафа

Бетонните блокове са били преместени през нощта
20 окт 2023 16:20, Нели Христова
14
Най-накрая Египет отвори граничния пункт Рафа
Снимка: БГНЕС

Бетонни блокове, поставени от Египет след бомбардировките по границата му с обсадената ивица Газа, бяха преместени, предаде БТА като се позова на Франс прес.

На 14-ия ден от войната между Израел и "Хамас", започнала с безпрецедентни атаки на управляващото Газа палестинско ислямистко движение, ООН заяви, че 2,4-те милиона жители на Газа, половината от които - деца, са на ръба на катастрофата, защото Израел прекъсна водата, електричеството и горивото за палестинския анклав. Резервите от храна скоро ще се изчерпят изцяло.

Израел отказва категорично да отвори контролните пунктове по границата с Газа, но САЩ успяха да убедят израелския премиер Бенямин Нетаняху да разреши доставката на помощи от Египет, през контролния пункт "Рафах". Но въпреки че самолети от цял свят доставят храна и медицински материали, те не могат да влязат в Газа, където броят на загиналите вследствие на израелските въздушни удари достигна близо 3800 души, включително най-малко 1500 деца. Ранените са над 12 000, според местните власти.

Египет продължава да ремонтира подложените на обстрел пътища, водещи до палестинския контролен пункт и според свидетели, египетска техника е влязла в анклава, за да поправи пътищата от палестинска страна. Бетонните блокове, поставени по границата близо до "Рафах" са били преместени през нощта, според източник от силите за сигурност.

Преди войната близо 60% от жителите на Газа зависеха от международната хуманитарна помощ за прехраната си, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Падаря преди 6 месеца
Ще дойдат в Гърция скоро значи... с лодка е няколко часа до гръцките острови...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Египет е голямата неизвестна!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички араби подкрепят палестинците , но всеки вика - вземи ги ти. То и за това всички мюсюлмани се мъкнат към "неверниците" в Европа вместо да емигрират в богатитет арабски страни , а уж би трябвало да изповядват еднакви ценности и да се подкрепят , но не би .
11
2
 
13
 
! Отговори
В затвор на открито преди 6 месеца
Защо няма пристанище и летище в ивицата Газа: Искали са да построят. След подписването на споразуменията от Осло започва изграждането на пристанище в Газа с помощта на европейски спонсори. Но през 2000 г. Израел бомбардира строящото се пристанище в отговор на убийството на двама израелски войници в Рамала. И дотам. Имало е и летище, но през 2001г. Израел го бомбардира и не се възстановява. Това са плодовете на мира по израелски в Газа и затова периодично има вълни от насилие.
10
0
 
15
 
! Отговори
А разрушената църква преди 6 месеца
Оппааа. Новината за това, че Израел порази гръцката православна църква в Газа, третият най-стар храм в света, изчезна от сайта. Защо така, от Посолството ли се обадиха? А църквата е разрушена от израелска ракета наистина до основи. На снимки се вижда една голяма дупка и част от стени. Няма как да е останал някой жив в нея.
9
7
 
5
 
! Отговори
Фани преди 6 месеца
Цял свят ги храни, те се размножават спокойно, къде ще отидат да живеят като се пренасели Газа???
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 6 - Никой не иска да влиза в директен конфликт с Израел. Нетаняху преди 2 седмици заплаши Иран с ядрен удар. Но.. Това не пречи на арабите и персийците да въоръжават и да нападат американските бази чрез прокси групировки. Например Катаиб Хизбула удариха няколко U.S. бази в Ирак включително най-голямата Аин Ал-Асад. Също Ал-Танф в Сирия. А ИРИ взривиха 3 дрона в Деир Изор, Сирия. Ансарула в Йемен пък удариха американски кораб с ракета. Всичко от вчера. "Опипват почвата".
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Граничният пункт беше отбворен, след като асфалтираха разбитият от израелски бомбардировки път, за да могат да минат камионите. Даваха ги вчера по чужди медии как асфалтират. А относно това, че Египет не искал палестинци, египетският президент каза, че това би било изселване на част от палестинския народ и той не е съгласен с това. Същото мнение изрази и Йордания.
6
6
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 6 месеца
Защо си толкова загубено?
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дори и докато бяха затворени коридорите египтяните се опитваха да влязат в Газа и да помагат. Има клип как няколко хиляди египтяни носят вода на гръб пеша през границата. За съжаление арабите въпреки, че са на страната на Египет се страхуват да вльзат в открита война със САЩ понеже виждат, че запада не воюва честно и бомбардира църкви, училища, борници, жилищни региони и т.н.
4
2
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 6 месеца
И защо смяташ така? Ти изобщо не си в час май! Египет не се съобразява с никой те са 120 милиона души бе туфлек!
3
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората от газа трябва да сидат да жювяат фъф Египет там им и мястото е! И да няма повеки война атъи я!
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Египет отвори граничния пункт Рафах, защото пристигнаха руските хуманитарни помощи и на Русия няма как да откаже.
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди войната близо 60% от жителите на Газа зависеха от международната хуманитарна помощ за прехраната си,///Тунеядци, затова Египет ги неиска.