Египет е ухажван от всички, той е решаващ фактор за бежанците от Газа

Позицията му се очертава като ключова за бежанците
25 окт 2023 05:25, Анисия Иванова
16
Египет е ухажван от всички, той е решаващ фактор за бежанците от Газа
Снимка: БГНЕС

Войната между Израел и "Хамас" насочи вниманието към ролята на Египет като регионален фактор, който може да получи подкрепа от Запада, докато се опитва да се измъкне от тежката икономическа криза.

Позицията на Египет, който има дългогодишни връзки с Израел и граница с Газа, се очертава като ключова за съдбата на всички бежанци и за устойчивия поток от помощи за 2 милиона жители на обсадената територия, след като Израел прекъсна важни доставки в отговор на смъртоносната атака на "Хамас" на 7-ми октомври.

Това открива възможности пред най-многолюдната арабска държава, която се бори с най-лошите си икономически перспективи от десетилетия, а президентът Абдел Фатах ас Сиси се подготвя за избори след по-малко от два месеца. Въпреки това се вижда, че редица вътрешни и регионални съображения изключват всяка сделка с бежанците.

Според лица, запознати с въпроса, израелското правителство е разговаряло с колегите си от няколко държави за временно настаняване в Египет на палестинци, бягащи от насилието в Газа. Израел е предложил те да бъдат преместени в палаткови лагери на Синайския полуостров - финансирани от ООН и САЩ - и след това да бъдат върнати обратно след приключване на военните операции, казаха хората. Не е ясно дали Израел е представил тази идея директно на Египет.

"Ясно е, че надеждата на Израел и САЩ беше, че Египет ще приеме икономически стимули в момент, когато страда от икономическа криза, за да позволи на жителите на Газа да влязат в Египет", казва Мирет Мабрук, директор на програмата за Египет в базирания във Вашингтон Институт за Близкия изток.

И все пак "няма почти никакви избиратели, които да се противопоставят на десетилетията политика на недопускане на разселване на палестинци", каза тя, а стимулите "могат да се превърнат в политическа отговорност, особено в година на избори".

Въпреки това много икономисти, банкери и инвеститори, с които Bloomberg разговаря този месец в Мароко по време на годишните срещи на Международния валутен фонд(МВФ) и Световната банка, смятат, че Египет вероятно ще получи известна икономическа подкрепа, независимо от позицията си по отношение на бежанците. Кризата напомни на световните играчи за статута на северноафриканската държава като регионален фактор, като затвърди идеята, че тя е твърде голяма, за да фалира.

Израел се е посветил да унищожи "Хамас"/Иран подкрепя военната групировка, която управлява в Газа и "Хизбула" в Ливан

Египет, който постигна споразумение с МВФ през декември, вече води разговори за увеличаване на спасителната програма от 3 млрд. долара на над 5 млрд. долара, съобщиха за Bloomberg този месец хора, запознати с дискусиите.

Възможно е основните акционери на МВФ в САЩ и Европа да окажат натиск върху базирания във Вашингтон кредитор да смекчи изискванията си и да продължи програмата въпреки бавния темп на реформите в Кайро, смята Рикардо Фабиани, директор на проекта за Северна Африка в Crisis Group.

Това се дължи и на факта, че настоящият конфликт подчертава нарастващата нестабилност от всички страни на Египет, в Либия, Судан и сега в Газа. Той изправя САЩ и Европа пред необходимостта да се гарантира, че "Кайро остава стабилен и надежден партньор в района", който "заслужава външна подкрепа", каза Фабиани.

Доказателство за тази международна насоченост беше съботата, когато Ел-Сиси беше домакин на обявената за "Среща на върха за мир" в Кайро, на която присъстваха лидери от Близкия изток и Европа.

Дипломатическо нападение

Неотдавнашното активизиране на дипломацията в Кайро бележи своеобразно завръщане към традиционната роля на Египет, която през втората половина на 20-ти век заемаше важно място във всяка дискусия за силовите политики в региона.

Той сплотява арабските сили и ръководи нападението срещу Израел през 1973 г., което предизвиква войната от Йом Кипур, преди двете страни да подпишат мирен договор и да установят пълни дипломатически отношения през 1980 г., след което стават стратегически съюзници.

В дните, откакто "Хамас", която САЩ и Европа определят като терористична група, започна нападението си срещу Израел, ал Сиси бе ухажван от редица световни лидери. Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди в телефонен разговор "трайното стратегическо партньорство" на двете страни. Гостуващият канцлер Олаф Шолц похвали германско-египетското единство в работата за предотвратяване на "пожар" в Близкия изток. Китайският президент Си Дзинпин се срещна с египетския министър-председател Мостафа Мадбули в Пекин.

Войната "подчертава важната роля, която Египет винаги е играл по отношение на сигурността в и около Газа", казва Робърт Сатлоф, изпълнителен директор на Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Това не е без значение за европейските правителства, които осъзнаха значението на Египет като регионален производител на газ след инвазията на Владимир Путин в Украйна миналата година. Европейски служители посетиха Египет, за да оценят потенциала му като доставчик на газ - с помощта на Израел - който да замени поне част от руските доставки.

Същите тези правителства сега ухажват ал-Сиси за помощ в намаляването на натиска върху Газа. Той обаче отхвърля всякакви предложения Египет да приеме бежанци от Газа, като вместо това предлага на Израел да приеме палестинци в своята пустиня Негев. "Те могат да транспортират палестинците там, докато Израел не изпълни обявения си план за унищожаване на "Хамас" ", каза той в сряда.

В Египет вече са настанени около 9 милиона бежанци и други мигранти от страни като Сирия, Судан, Йемен и Либия. Откриването на маршрут за палестинците може да представлява и нов риск за сигурността на Синайския полуостров, където армията едва успява да се справи с борбата си с ислямистките бойци.

Йордания също отказва да приеме повече палестинци, а Египет едва ли ще се превърне в регионално изключение и ще приеме бежанци, за които мнозина подозират, че никога няма да бъдат пуснати обратно в Газа. Това би създало риск да бъде възприето в Арабския свят като улесняване на поредното масово разселване и предателство към палестинската кауза, която всички арабски страни гласно подкрепят.

Освен това, макар че Египет може да приеме определен брой хора, вътрешнополитическите последици ще бъдат "огромни", казва Сатлоф от Вашингтонския институт. "Политическото ръководство смята, че това е червена линия, която не бива да се преминава, и предпочита да се изправи пред влошаващи се финансови затруднения, отколкото да приеме значителен брой бежанци."

Съществува своеобразен прецедент, при който Кайро печели облаги по време на регионална война.

През 1991 г. Египет получи опрощаване на половината от дълга си в размер на 20,2 млрд. долара към САЩ и съюзниците си - един от най-щедрите случаи на облекчаване на дълга, предоставяни от държавите кредиторки - в замяна на подкрепа за антииракската коалиция по време на войната в Персийския залив.

САЩ искат да възнаградят тогавашния египетски президент Хосни Мубарак за ключовата му роля в обединяването на арабските държави срещу Саддам Хюсеин и да възстановят на Египет големите финансови загуби по време на войната. Египет също изпрати въоръжени сили за участие.

Възпроизвеждането на този сценарий обаче би било трудно. Тогава имаше общ консенсус, че тъй като Кувейт е атакуван, то той трябва да бъде подкрепен и макар че участието на Египет "не беше посрещнато с голяма радост във военните среди, то не беше особено трудно за продаване, а облекчаването на дълга беше огромен допълнителен стимул", според Мабрук от Института за Близкия изток.

Днес това не е така, не на последно място, защото отговорността  на Египет няма да бъде сравнима с тежестта му през 1991 г., когато беше вторият по големина източник на жива сила в ръководената от САЩ коалиция, и затова не може да очаква подобно ниво на икономическа помощ - каза Сатлоф.

Изход

Според стратези един от начините за излизане от дилемата може да бъде Египет да предложи на Саудитска Арабия да играе ролята на съводещ по палестинския въпрос в арабския свят в замяна на финансова подкрепа. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който е наясно с вътрешния гняв към Израел, може да приветства подобна инициатива, за да засили регионалния си облик, въпреки че той отсъстваше от срещата на върха в събота.

Променливата ситуация може да предложи на Египет други възможности за поемане на посредническа роля, която би могла да бъде възнаградена, казва Фабиани от Кризисната група, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Засега Египет ще се опита да играе конструктивна роля "с надеждата, че приносът му ще бъде признат от неговите международни и регионални партньори и евентуално възнаграден икономически", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
А защо преди 6 месеца
Не ги вземат САЩ и там да ги настанят палестинските бежанци ?А ясно искат някой друг да опере пешкира а те да платят за това с напечатани хартийки.
11
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Египет иска да е ухажван от всички. Но не е. Египет е една фалирала арабска страна, на изкуствено дишане с американски помощи, израелски газ (който Египет препродава) и дуржавен хляб по 50 стотинки. Сега се моли и на помощи от богата Саудитска Арабия в замяна на имиджа на регионална сила. Ама всичко е навързано - американци, израелци и саудити искат нов близък изток с мирни държавиви, ама пустите му араби в Газа искат само избити еврей и американци... Актуален адрес - не Египет, а Иран.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каквато е мизерия в Египет само бежанци са им изтрябвали.
9
2
 
2
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 6 месеца
"Хубав пасквил се получи! Раздадог се като за последно!Какво ли не пиша срещу правилната сума в грантове от НПО-та...Дано съм успяла да предам дълбочината на драматизма на трансатлантическия демократичен герой,който защитава правата и бежанците,далеч от континента си,милосърдно и безкористно дарява съчувствие и продава оръжие,за демокрацията,за човешките права,за свободата,за доброто на планетата!И дано не съм допуснала много грешки,копи пействайки от ГуглЯ,ама те вече ми свикнаха на стила!"
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как стана така изрел да диктува на египет - а някога фараона на египет е прогонил свойте роби заради бедите донесли на египет - юдеите
7
5
 
3
 
! Отговори
Гларус небесен преди 6 месеца
За всеки който поне малко вдява от ситуацията е ясно каква е целта на САЩ и Израел. А тя е вкарването на 2.3 милиона палестинци в Египет и по принципа на Сталин "Нет человека нет проблема" да си решат проблема с Газа а и 70км плажове ще дойдат дюшеш на руските евреи да си строят Хасиенди по 300 квадрата.Обаче старото мислене че арабите по принцип са прости вече не играе. Асизи един бежанец не пуска, тъй че ще трябва да се прави стария познат ГЕНОЦИД.
6
1
 
5
 
! Отговори
Един преди 6 месеца
До 6, куфара, влака и бегом към Истанбул. Там няма.
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ухажван е, след като в Кайро, преди седмица президентът му нахока Блинкин, който беше дошъл да му дава наклон и да го склонява да си затвори очите пред изстъпленията на Израел. Организацията Save the Children декларира, че в следствие на ударите от въздуха на ЦАХАЛ в Газа, са убити повече от 2 000 деца. https://dzen.ru/video/watch/65366d20ac1eaf2192956965
4
12
 
7
 
! Отговори
Мартин Лутъркинг преди 6 месеца
Имам мечта.Да живея в държава без улици с руски имена без рус0р0би и без руски комунистически паметници .
3
8
 
1
 
! Отговори
Великото Мак Слънце преди 6 месеца
Македония това е истинската България а България в която живеем е Руско менте от Али Експреса
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Израел нарушавали правата на терористите. Ти да видиш
1
3
 
7
 
! Отговори
ДжихадисткияАЛНефски преди 6 месеца
Прилича на джамия мутант