"Калашников" в почти всяка къща... Какво откриват израелците в Газа?

Повечето от оръжията били току-що изхвърлени
17 ное 2023 20:15, Нели Христова
103
"Калашников" в почти всяка къща... Какво откриват израелците в Газа?
Снимка: БГНЕС

Във вторник зимата дойде в Южен Израел и Ивицата Газа. С настъпването на нощта над град Газа - който от седмици е без електричество - светкавиците на бурята над Средиземно море, осеяни с проблясъци на артилерийски експлозии, осветиха разрушените улици на ал-Шати, един от най-големите бежански лагери в Газа, разположен на брега.

"Експлозиите вече са почти всички наши", каза сержант от 931-ви батальон на Израелските отбранителни сили (IDF), с който се свързва The Times. Докато израелските войници, действащи в Газа, остават постоянно нащрек за ракетни засади и снайперистки атаки от Хамас, с боевете на терен в Газа вече трета седмица, израелските войски пресрещат вече по-малко контраатаки.

IDF сега изпраща повече сили пеша или в небронирани превозни средства. За разлика от предните сили, които навлязоха в Газа на 27 октомври с танкове и тежки бойни превозни средства на пехотата, 931-ви напредва пеша, за да осигури снабдителен конвой за батальона, който във вторник вечерта пристигна с открити превозни средства Humvee и бронирани камиони.

Точката за качване на конвоя беше в горска поляна на пет мили от границата с Газа, където батальонът беше създал полева кухня, за да осигури топла храна за войските. Десет минути след началото, на входа на ивицата Газа близо до брега, пасторалната околност бързо се изпълни с рев на десетки двигатели в тясно място от танкове и камиони, движещи се към и от десетките батальони в северозападния сектор.

След няколко минути конвоят поема наляво към град Газа и на шофьорите е наредено да загасят светлините си и да карат с очила за нощно виждане.

В тъмнината светкавиците и взривовете придават остър релеф на разрушените жилищни сгради на ал-Шати. Само преди шест седмици по тези тесни улички живееха 90 000 души. Сега почти всички са избягали на юг.

Командният пункт на батальона е бивакуван в една от полуразрушените сгради край морето. Когато компаниите пристигнаха, за да разтоварят камионите, водачите на кучета от кучешкия отдел на IDF се смесиха между тях.

"Повечето от оръжията, които намерихме в домовете, изглеждат така, сякаш току-що са били изхвърлени, казва един от водачите. - Намерихме взривни устройства с всичките им части все още несглобени, сякаш са планирали да ни атакуват с тях, но вместо това просто са решили да избягат."

Те работят с батальона по основната му мисия, да намерят тунелни шахти и оръжейни складове в ал-Шати.

"Намерихме Калашников в почти всяка къща, която инспектирахме", казва подполковник Оз, командир на батальона.

"Видяхме само шепа цивилни, останали в Шати", казва офицер от разузнаването към батальона. "Някои вероятно са бойци на Хамас, които са хвърлили оръжията си и все още са разпитвани. Останалите са изчезнали. Те са избягали на юг с цивилните, или все още са под земята, мъртви или живи, или са отишли в болница Шифа."

На юг е центърът на град Газа и няколко часа по-късно специалните части ще започнат сложната операция за влизане в болниците, където остават стотици пациенти, в това, което Израел твърди, е комплекс, използван като щаб на Хамас.

В конвоя войниците на охрана спорят за бъдещето на разрушения град. "Израел трябва да възстанови курортите", сочи един от младите войници бомбардиран хотел близо до плажа. "Няма да се случи. Палестинците ще се върнат в града си, надяваме се този път без Хамас", казва един от по-възрастните офицери, резервист и учител по граждански науки в цивилния живот.

Той въздъхва, докато конвоят минава покрай училище, където батальонът е нанесъл въздушен удар няколко дни по-рано. "Намерихме тук ракетни установки и снайперисти, които стреляха по нас от прозорците на класната стая", казва той. "Боли ме като учител да обстрелвам училище, но те са използвали всичко тук, за да започнат терористични атаки."

Друг дебат в конвоя беше дали Израел трябва да покаже на света "филма на ужасите", редактирани 46 минути на зверства, заснети главно от камери на терористи от Хамас, показващи как екзекутират израелци и осакатяват тела. Пет седмици и половина по-късно атаката на Хамас на 7 октомври все още е основният обект на дискусия.

Точно след полунощ, с разтоварени всички запаси и докато войниците на батальона се стопиха от улицата в разрушените сгради за нощта, конвоят маневрира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
за промити черепи ! преди 5 месеца
Разделяй и Владей ! Докато политическите динозаври не се разпаднат, болшинството от ресурсите, включително човешките, ще бъдат системно унищожавани. НЯМА КРИЗА НА РЕСУРСИ !!! СВЕТОВНАТА КРИЗА Е КРИЗА НА ШАЙКА ПСИХОПАТИ, РАЗПРЪСНАТИ РАВНОМЕРНО ИЗ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ, КОИТО ПРОМИВАТ ЧЕРЕПИТЕ НА МИЛИАРДИ ХОРИЦА ОЩЕ ОТ БЕБЕШКАТА ЛЮЛКА, ЗА ДА ГИ ТЪРПЯТ !!! ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СА МЕЖДУ НАС И НИ СЕ ЧУДЯТ НА ОВЧЕДУШИЕТО !!! ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ, ЗА ДА СЕ гаврятСвас !!! Разделяй и Владей !
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
73 защо има право да гони и да заплашва което между другото е незаконно.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хората от моето поколение 50+60+ помнят че по рано в новините казваха че Израел заселва хора и строи селища на палестински територии но после се забрани да се казва това в новините. Вероятно там се крие проблема.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хамаз са нападнали кибуци които са на палестинска територия според тях. По рано преди сорросоидната цензура много често в новините се говореше че Израел не би трябвало да заселва свои граждани на палестински територии. Но сега не се говори за това. Не оправдавам Хамаз но трябва да се търси причината и също не може да се оправдава Израел че избива хора.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не са 11.000 избити цивилни. Тази информация е от Хамас, а те си включват и 5000 дали фира талибани. Въпреки всичко, невоенните жертви са много. Гледах един арабски анализатор , каза: 'при 364кв.км. територия, 500км тунели означава по няколко под сграда, Хамас 20 години са копали тунели с парите от ЕС за палестинците. И как точно са се грижили за народа си като правителство?'
61
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 70....Ти какво правиш в България в чужд дом.Върво си в Русия в твоя дом.Иначе те чака същото като палестинците.
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така значи.Палестинците се крият зад учителите по клас и зъболекерите.Това ли е войната която искаха...хахахаха.Искаха война , ето я.Що бягат под землянките на болниците.
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така значи.Палестинцоте се крият зад учителите поклад и съболекерите.Това ли е войната която искаха...хсхахах
58
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Израелците какво правят в Газа и в частност в палестинските домове агресия и мародерство така излиза. Как се нарича влизането в чужд дом ?!?
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
11 000 избити цивилни деца, жени и мъже ЗА ЕДИН МЕСЕЦ! ГЕНОЦИД!
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искам да видя статия за 11 000 избити цивилни от терористите Израел. 4 хиляди и нещо деца. Деца и не само без крайници, без семейства, без дом, съсипват животи и съдби и си спечелиха омразата на целия свят ОТНОВО
55
5
 
10
 
! Отговори
да преди 5 месеца
само 800 ? с толкова не може да се води освободителна война освен ако арабският свят не застане зад Палестина да и помогне да се освободи от Изрел -това което правят евтеите е геноцит ,,,,,,
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това са най долните държави в света и особено англия
53
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само дето Путин обяви България за враг на Русия. Не правителството или определени политици, а цялата държава с българите в нея. Тоя филм ги играхме през 44', направиха преврат, сложиха комунисти, пратиха армията ни да умира в Унгария и накрая руснаците ни обявиха за победена вражеска държава. Внимавай какво си пожелаваш.
52
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
7 октомври беше постановка.Колко наивен трябва да си, за да вярваш на израел.,сащ и англия?Какво ли стои в дъното на този геноцид---да не би природния газвъв водите на Палестина?
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пасито пък какво общо има с войната в Газа? Не че го познавам или да съм член на клуб трабант, ама да искаш убийство на евреи от други държави заради тази война? Все едно при всеки атентат някъде по света тук да предлагат и да убиват някой турчин само щото е мюсюлманин. Няма да свърши добре. Не съм евреин, просто не искам да сме глупави и да доведе войната тук, видяхме че у без причина, Хамас убиха български мюсюлманин с деца в Бургас само за да взривят израелски туристи.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами Газа защо избиват цивилни? Там просто след шамар няма подаване на друга буза и плюшени мечета, не очаквайте близкия изток да се държи като европейски съюз , това е друг свят.
49
9
 
13
 
! Отговори
АлФашагатаОтСДС-то преди 5 месеца
Няма ли кой да завре едно калашниково дуло между двете задни бузи на безродника- българофоб и *** Сополан Паситто, и бавно да свие показалец на автоматичен режим,за да му изскочат зъркелите от лицевата част на про- краварската му манерка ?
48
12
 
11
 
! Отговори
СДС-ЧУМАТА е жива преди 5 месеца
Трите световни развъдника на тероризма - ФАЩ, Англия и Цион, на който тероризма десетилетия наред е тяхна държавна политика ,докато не подпалят Земята с "демократичните" си бомби и куршуми , няма да мирясат.Анатема!Надеждата ни е Путин! Само той може да ги озапти.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами статията е превеждана и преписвана нескопосано. Съвременните армии имат бази или лагери, не биваци да поят конете и съответно не бивакуват, поне на български език. Град Газа е предимно блокове, не къщи, но на английски home може да се използва с доста значения. Не забравяйте, че в газа имат средно по 10 деца, не е шега. При 50.000 активни джихадисти и още 200.000 работещи в Хамас и за Хамас от 2 млн население, е нормално всяко семейство да има Калашников и бомби. Това е газа, не е Дубай.