»зраел знаел за план за атака на "’амас", приели го за нереалистичен

"Ќю …орк таймс": –азузнаването е стигнало до документ за него
1 дек 2023 21:01, ≈лка ¬асилева
18
»зраел знаел за план за атака на "’амас", приели го за нереалистичен
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

»зраел е знаел за план на палестинското исл€мистко движение "’амас" за атака срещу еврейската държава, пише в. "Ќю …орк таймс".

»зраелското военно разузнаване се е сдобило с документ от около 40 страници, който е съдържал детайлен план за атака срещу »зраел - атака като тази от 7 октомври, при ко€то б€ха убити около 1200 израелци, твърди американското издание.

ќще по темата
ќт разследване на всекидневника може да се стигне до заключението, че израелското разузнаване си е свършило работата със събирането на необходимата информаци€ за предотврат€ването на евентуално нападение. »зраелски представители обаче са подценили възможностите на "’амас" при анализа на събраните данни.

—поред в. "Ќю …орк таймс", който се позовава на тайни документи, израелски представители още преди повече от година са се сдобили с плана за атака на "’амас", но са преценили, че това е нереалистичен сценарий.

ѕланът циркулирал в израелските разузнавателни среди и бил известен под наименованието "…ерихонска стена". “ой не съдържал конкретна дата за нападение срещу »зраел, но в него точка по точка било описано как ще протече атаката: първо акци€ по преодол€ване на израелските защити, а след това нападение срещу израелски градове и военни бази. ¬ документа се казвало, че операци€та тр€бва да започне с дъжд от ракети и с унищожаване с дронове на израелски камери и автоматизирани системи за сигурност. —лед това се предвиждало бойци на "’амас" да проникнат в »зраел с парапланери, с автомобили и пеша - точно както стана на 7 октомври.

Ѕило обаче "невъзможно да се каже" дали планът е бил "одобрен напълно" от ръководството на "’амас" и как е щ€л да бъде приложен на практика, се подчертава във вътрешен документ на израелската арми€, достъп до който си е осигурил "Ќю …орк таймс".

ѕрез юли анализаторка от елитното разузнавателно ѕодразделение 8200 предупредила, че движението "’амас" е провело военно учение, което приличало на н€колко точки от плана за атака, съдържащ се в документа "…ерихонска стена". »зраелски полковник, отговар€щ за защитата при евентуални атаки от √аза, за€вил обаче, че този сценарий на нападение е "тотално въображаем".

" атегорично отхвърл€м иде€та, че сценари€т е въображаем (. . .) става дума за план за война, а не просто за атака "срещу едно село", написала анализаторката в криптирани имейли, видени от "Ќю …орк таймс".

"¬ече прежив€хме нещо подобно преди 50 години на южни€ фронт с един сценарий, който изглеждаше въображаем. »стори€та може да се повтори, ако не сме внимателни", написала още анализаторката, имайки предвид войната на …ом  ипур през 1973 г.

"Ќю …орк таймс" отбел€зва, че не разполага с информаци€ дали израелски€т премиер Ѕен€мин Ќетан€ху и правителството му са знаели за документа "…ерихонска стена". (Ѕ“ј, Ѕожидар «ахариев)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


18
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
15
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒа си го кажем направо - знаели са и нарочно са ги оставили да действат, за да отговор€т по начина, по който го прав€т сега. ќмразата и на едните, и на другите е толкова гол€ма, че по-скоро се радват, когато из_би€т повече хора на противника, отколкото когато спас€т повече от собствени€ си народ. »ма една хубава приказка мисл€ на √анди. ÷итирам по памет. "јко използваме принципа око за око, всички хора в света ще са с по едно око." Ќ€кои народи н€мат капацитета да проуме€т мъдростта в тези думи.
14
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕримамили са звера да влезе в капана и са ги метнали.» едните и другите на са стока ,да си се треп€т .јмериканеца има повод да са прай на "спасител".
13
3
 
1
 
! ќтговори
–ендету преди 2 месеца
¬ »зраел имаше опит за държавен преврат, целта беше да отстран€т Ќата€хоту, но нещо се пообърка...
12
4
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕърво казваха че са унищожили комуникаци€та с дронове, все едно н€ма сателитна комуникаци€, сега пък знаели ама не го приели на сериозно. ѕовече прилича че са оставили атаката да се състои за да имат повод после да отвърнат с много по-гол€ма сила, както израелските военни казват че удр€т без ограничени€. Ќе в€рвам да са толкова глупави да се остав€т да ги излъжат така.
11
3
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ћоже и алтернатива на Ѕосфора! јлександрополис - Ѕургас?
10
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен -ѕроект за канал от ёј– до ћароко н€ма ли? ѕотърси информаци€ за канал Ѕен √урион. Ќаистина може да е алтернатива на —уец. ќт залива јкаба до —редиземно море.
9
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јко б€ха ликвидирали нападателите без заложници и с по-малко жертви, н€маше ли да имат повод за удар по √аза?
8
3
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—видетели н€ма!
7
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј Ќетан€хо знае ли, какво знае »зраел?
6
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕроект за канал от ёј– до ћароко н€ма ли? «апазвам авторско право!
5
3
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—игурно не само са знаели, но са и спомогнали да се реализира. ÷ел- да се заличи √аза. ¬ шелфа на √аза има доста газ. —ъщо така има проект за канал, който да е алтернатива на —уецки€, но тр€бва да се обезлюди √аза.
4
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јз пък съм канарче!
3
3
 
5
 
! ќтговори
ћагарев преди 2 месеца
ј ние и не знаем нищо и сме си добре.
2
3
 
16
 
! ќтговори
–уси преди 2 месеца
≈стествено,че са знаели. “р€бва да бъдат съдени за предателство!
1
13
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 аза една жена на пазара! Ќе е потвърдено от независим източник!