Резолюция на ООН иска хуманитарно прекратяване на огъня в Газа

Документът показа нарастващата изолация на САЩ и Израел
13 дек 2023 08:03, Елка Василева
17
Резолюция на ООН иска хуманитарно прекратяване на огъня в Газа
Снимка: архив, БГНЕС

Общото събрание на ООН поиска днес с резолюция, приета с огромно мнозинство, хуманитарно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес. Одобрението на резолюцията бе силна демонстрация на световна подкрепа за прекратяване на войната между Израел и Хамас и показа също нарастващата изолация на САЩ и Израел, отбелязва агенцията.

Гласовете в 193-членния орган на световната организация се разпределиха по следния начин: 153 гласа "за", 10 гласа "против" и 23 гласа "въздържал се". Подкрепата бе по-голяма, отколкото за резолюцията от 27 октомври, която призоваваше за "хуманитарно примирие", водещо до прекратяване на военните действия, където гласовете бяха 120 на 14 при 45 въздържали се, припомня АП.

Още по темата
След като миналата седмица САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН с искане за хуманитарно прекратяване на огъня, арабските и ислямските държави призоваха за извънредна сесия на Общото събрание на ООН, на която да се гласува резолюция със същото искане.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи, напомня АП. Но посланията на Общото събрание "също са много важни" и отразяват световното мнение, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Гласуването в Общото събрание на ООН отразява нарастващата изолация на САЩ, които отказват да се присъединят към исканията за прекратяване на огъня. Смята се, че единствено САЩ, като най-близък съюзник на Израел и най-голям негов доставчик на оръжие, може да убеди еврейската държава да приеме прекратяване на огъня, отбелязва агенцията.

САЩ нямат право на вето в Общото събрание на ООН, напомня Ройтерс. САЩ гласуваха против резолюцията заедно с Израел и осем други държави, отбелязва агенцията.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви преди гласуването, че в резолюцията има елементи, които САЩ подкрепят, като нуждата от спешни действия във връзка с ужасната хуманитарна ситуация в Газа, защитата на цивилните и освобождаването на заложниците. Същевременно тя посочи, че „всяко прекратяване на огъня сега ще бъде временно в най-добрия случай, и опасно – в най-лошия: опасно за израелците, които ще станат обект на безмилостни атаки, опасно и за палестинците, които заслужават шанс да изградят по-добро бъдеще за самите тях, свободни от „Хамас“.

Общото събрание на ООН отхвърли поправка на САЩ, която съдържаше осъждане на „отвратителните терористични атаки на „Хамас“ и вземането на заложници“. Отхвърлена бе и поправка, предложена от Австрия, в която се посочваше, че заложниците са "държани от Хамас и други групировки" и трябва да бъдат освободени "незабавно".

Палестинското президентство приветства резолюцията и призова страните, които са гласували в подкрепа на текста, да задължат Израел да я приложи, съобщава още Ройтерс.

"Смятам, че това ще изпрати послание до Вашингтон и до други страни", заяви палестинският посланик в ООН Рияд Мансур преди гласуването. По думите му едно искане от страна на ООН, независимо дали става въпрос за Съвета за сигурност или Общото събрание, трябва да се възприема като обвързващо, информира АП.

Палестинската групировка „Хамас“ също привества резолюцията и призова международната общност да продължи да оказва натиск върху Израел да я спази, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Иззат ел Решик, високопоставен представител на „Хамас“.

Резолюцията изразява "сериозна загриженост от катастрофалната хуманитарна ситуация в Ивицата Газа и страданията на палестинското цивилно население" и в нея се казва, че палестинците и израелците трябва да бъдат защитени в съответствие с международното хуманитарно право.

Тя изисква от всички страни да спазват международното хуманитарно право, "особено по отношение на защитата на цивилното население", и призовава за "незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, както и за осигуряване на хуманитарен достъп".

В резолюцията не се споменава „Хамас“, чиито бойци убиха около 1200 души и отвлякоха около 240 при изненадващата атака в Израел на 7 октомври, която даде началото на войната.

Войната донесе безпрецедентна смърт и разрушения, като голяма част от северната част на Газа беше унищожена. По данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването са убити над 18 000 палестинци, 70 процента от които деца и жени, а над 80 процента от 2,3-милионното население е прогонено от домовете си.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Неутрални=про-Хамас преди 4 месеца
По отношение на Истината, Правдата и Бог няма неутрална позиция "ничия земя" ,особено по време на война е явно, очевидно кои са на страната на злия дявол, вършейки нечестивите му дела( лъжа, клевета, неправда, користолюбие, пожелание окупация, кражба на чужди земи, корупция, отвличания,убийства, извращения, изнасилвания, педофилия,умишлени убийства, кланета, войни геноцид идолопоклонство антисемитизъм от ислямските терористи като ПА, ООН, Иран,Турция Русия срещу Израел Украйна Армения
12
0
 
1
 
! Отговори
ООН= (Про)терористи преди 4 месеца
Всички ООН про-палестинци вкл.ва про-терористи съучастници на престъпленията на ислямските арабски терористи лъжливо наричани Палестинци незаконни окупатори, какъвто народ и език няма, а само незаконно легализирани от 2005 и подкупвани с милиони от ООН ислямски престъпници срещу човечеството, снабдявани с хуманитарни помощи гориво оръжия от ООН про-терористи вместо осъдени Лъжливият мир на ООН е в полза полза на ислямските терористи за прикритие и продължат с престъпните им дела както досега
11
2
 
3
 
! Отговори
следвамехронологията преди 4 месеца
Приетата резолюция е мощна демонстрация на световното единство за прекратяване на геноцида, осъществяван от Израел срещу палестинския народ. Резолюцията показа пълната изолация на Пиндостан и Израел от посоката на развитие на международните отношения.
10
4
 
3
 
! Отговори
да... преди 4 месеца
Евреите са гонени в цял свят, като се почне от Римляните, Египтяните, Германия, но не само. Само и само да ги махнат от Европа всички европейски държави включителни и САЩ се заемат да им намерят територия за да си създадт държава. Но аз съм сигурен, че рано или късно и от там ще ги изгонят.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
утре резолюция на ООН ще иска приемане на ЛГБТ и БЛМ в конституцията на балканджиите защото уронват 'правата' им
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тя тази резолюция е едно правно нищо, но пък е политическо послание да спрат да се избиват. Нито Хамас ще спрат да изстрелват ракети, нито Израел ще си изтегли армията, нито някой ще освободи заложниците.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съвсем правилно сме се въздържали. Не ни е работа да се месим в чужди войни и да подпомагаме терористи, защото после не можем да се отървем от прииждащи араби. Нито пък ни е работа да овластяваме Израел. Въпросът е защо обаче не гласувахме така и за Украйна и Русия. Това ни засяга още по-пряко.
6
2
 
0
 
! Отговори
селянин преди 4 месеца
а бре и язе си падам ного по една комшийка ама така ме отряза че три годин нема да се сетим за жена хи хи хи
5
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
а за украина няма ли какво е това лицемерие
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние вечно сме от страната на гaдния и губещия, няма изненади. Цял свят заклейми този ужасяващ геноцид, но ние се гърчим като дъждовен чер-вей на слънце. Калпава позиция. *** е, че и нормалните хора ще си платят за подлостта на политичетата ни.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отвратително от наша стран, въздържал се!? Това неправителство да си ходи, начело с неминистърпредседателя си!
2
5
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 месеца
Резолюция на ООН иска и хуманно прекратяване на войната в Украйна , но Путин не вдява.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България е гласувала с "въздържал се", по други медии го пише.