Почивката това лято на Черно море с 10-15% по-солена

Бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден
103
Почивката това лято на Черно море с 10-15% по-солена
Снимка: БГНЕС

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден.

От морето до планината. Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират черноморието, макар че все още е хладно за плаж. Сред първите туристи на морето срещаме Божана и съпругът ѝ, които са дошли на почивка от Франция.
Те казват, че избират България заради спокойствието, морето и комфорта.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.
„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма,пред Нова телевизия.
Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон.

Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.
Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египет.

 „По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: морелято
Още от Близък Изток
Иран заплаши да унищожи Израел, ако атакува територията му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
21
 
! Отговори
До 41 преди 3 седмици
"Ами вижте всички легла са едно върху друго почти." Трябва да се издои почиващия до последна капка т да си карат поршетата и да мутреят. Това не е почивка, а изтезание.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еми да се еват на черноморието. Ще ходим в Гърция и Турция, където е много по-приятно.
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На това нещо на снимката и за без пари не си заслужава да се ходи. Ами вижте всички легла са едно върху друго почти. Защо трябва въобще човек да ходи на място където през цялото време на почивката си ще трябва да усеща миризмата на краката на лежащия над него
31
0
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 3 седмици
тия 10-15% са сигурно като Ония 10-15% поскъпване на храните от 7 кило за свинско на 20 лева, но е 10-15% поскъпването, а не 300%!
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Тунис почивка в хотел на плажа 7 дни 630 лева на човек ол инклузив-храната е от сутрин до вечер навдякъде,включени алкохолни и безалкохолни напитки и вода също.сменят кърпи и чаршафи всеки ден и чистят стаята и нея всеки ден. Плажа широк,места много под сламените чадъри където си лежиш на шезлонг без да се налага да чуваш разговора на съседа си.....
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МУТРИ, КОРУПЦИЯ, МРЪСОТИЯ, ПРОСТОТИЯ, СЕЛЕНИЯ
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Има търсене: Щом цените се качват, значи има много спекулация. Отмина времето, когато ни разправяхме вие с купените дипломи по икономика, че всичко се определя от търсенето и предлагането.
27
6
 
3
 
! Отговори
Министерството преди 3 седмици
Не е така! Има дефлация във всичко! И вие пак ще ни преизберете, както сте правили винаги досега.
26
2
 
13
 
! Отговори
Сам преди 3 седмици
А на мен друго ми прави впечатление,защо вдигат цените 10-15% хотелиерите,GSM-операторите пък ги вдигнаха с 20+%,а според Асен Василев инфлацията още не е стигнала 3%. Каква е логиката,някой се опитва да ни измами,но регулаторите мълчат...
25
5
 
20
 
! Отговори
Има търсене преди 3 седмици
щом цените се качват, значи има и много желаещи. Всеки сам си преценява..
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямам пари за почивка на Черно море
23
0
 
40
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Хора, дайте по-сериозно, кой нормален човек с прилични доходи би отишъл на "черноморието"? Нулева хигиена, трагично обслужване, необосновани цени.
22
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радвам се! Все по-малко нискобюджетни opъфляцu ще цапат плажовете. Не разбраха някои хора, че мястото им не е на морето а в склада, поточната линия, нивата или където там работят.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко ще поскъпва, в целия ЕС икономиката се свива и изпада в рецесия, производството намалява, материалите всичко се внося от трети страни и стават все по-скъпи. ЕС все повече ще обеднява, докато Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот.
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не разбирам логиката. Това море нали беше за бедни туристи?
19
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И какво е това тичане до Гърция да се пържите там
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Без мен за няколко дни за двама искат 4 или 5 К не е ли прекалено това
17
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
до 19 епа ного малко бре предлагаш
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Geronimo (15) ти някога бил ли си в Монако?!?!Очевидно не защото да съветваш някой да почива в Монако е все еднода го пращаш на почивка във Венеция.
15
4
 
7
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
язе съм на почивка в швеция