Съдиите спират работа, ако не им платят заплати

Висшият съдебен съвет ще поиска близо 14 милиона лева от Министерството на финансите
21 сеп 2005 15:21,
Съдиите спират работа, ако не им платят заплати
Заради недостига някои съдилища може да затворят врати. Снимка: Булфото

Висшият съдебен съвет /ВСС/ ще поиска близо 14 милиона лева от Министерството на финансите, за да могат да бъдат изплатени заплатите на магистратите и съдебните служители до края на годината, стана ясно след днешното заседание на съвета.

Според члена на ВСС Александър Воденичаров дефицитът в бюджета на съдебната власт не е от сега, а се е получил още в началото на годината, когато бе гласуван от Народното събрание. Тогава ВСС поиска 149,1 млн. лева, но депутатите отпуснаха само 101,2 млн. лева, което представлява 68 процента от разчетите на съвета.

Ако Министерството на финансите не отпусне исканите 14 млн. лева, може да се наложи да се затворят съдилищата, а магистратите да излязат в неплатена отпуска, каза проф. Воденичаров.

По предложение на главния прокурор Никола Филчев ВСС днес възложи на дирекция "Инвестиционна политика и съдебни сгради" да събере информация какви точно ремонтни работи са проведени в Съдебната палата и каква е стойността им.

Дирекцията ще трябва да отговори и какво остава да бъде ремонтирано, колко ще струва и до кога ще приключат работите по палатата. ВСС иска резултат от проверката до 3 седмици.





Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание