ГЕРБ постави ултиматум на тютюнопроизводителите

Ако гладуват, може и да не видят субсидия от 116 млн. лв.
10 юни 2010 13:45,
132
ГЕРБ постави ултиматум на тютюнопроизводителите
Протест на тютюнопроизводителите през април. Снимка: Булфото

Политически мотив подозират управляващите зад обявената от тютюнопроизводители гладна стачка, ако не получат субсидия от 170 милиона лева.

Допълнителните пари за тютюнопроизводителите са една от промените в актуализирания Бюджет 2010, разясни депутатът от ГЕРБ Десислава Танева. Там обаче са записани 116 милиона лева. Според Танева сумата вече е договорена и е таванът, който може да се отпусне тази година.

Освен това земеделците заявяват намерението си да стачкуват точно когато актуализацията на бюджета вече е внесена в Народното събрание.

„Исканията са неоснователни и вероятно политически инициирани”, заяви Танева. Тя призова тютюнопроизводителите за адекватно и разумно отношение, противен случай, „ако в този дух продължи диалогът, ще преразгледаме позицията си и за 116-те милиона”.

Земеделският министър Мирослав Найденов също призова тютюнопроизводителите да не се поддават на политически натиск и отбеляза, че на заседание на ресорната комисия именно опозицията не е подкрепила субсидията от 116 милиона.

Юнал Тасим от ДПС категорично отрече спекулациите за политически натиск. По думите му, ако ДПС иска да организира нещо, то ще е толкова голямо, че да се види и в съседните държави.

Иначе и според ДПС въпросните 116 милиона са таванът, който техният електорат може да получи през 2010 година. Тасим обаче се съмнява, че тази сума изобщо ще бъде отпусната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
10
 
! Отговори
Салахадин преди 14 години
До долния .Ми да бе Иванушка точно Гърция и Испания ми ги дай за пример.Повече няма да се арзпростирам умните хора знаят за какво споменавам тези държави!!!:)Попрочети малко и тогава давай коментар:)
9
10
 
12
 
! Отговори
858 преди 14 години
Абе то и аз искам да се въртя в кръг на едно място и да ме субсидират за това, ама на - не е като да гледам тютюн. Тия не разбраха ли, че ако не им изнася да гледат тютюн, требе или да се преквалифицират в директори, или да сменят тютюна с нещо друго - егати, само това ли расте по земята, даге?
8
10
 
10
 
! Отговори
назидател преди 14 години
Тази г-ца Танева да няма роднинска връзка с бате си Бойко Борисов?!? С две думи - или ще слушате, или мислете му!
7
13
 
14
 
! Отговори
Iwan преди 14 години
Това че ЕС спира субсидиите не означав,а че на национално ниво те трябва да спрат, например Гърция и Испания. Причината да съществуват тези плащания не е защото държавите имат много пари та се чудят на кой да ги раздадат, причината е че иде реч за производство на суровина, която се използва за производството на акцизни стоки, т.е. тези плащания имат за цел да стимулират производителите на тютюн да продават на лицензирани търговци и производители.
6
16
 
13
 
! Отговори
Ben Gan преди 14 години
НИКАКВИ СУБСИДИИ - 1 лев не им давайте. ***. А норда кой ще субсидира? И ние умираме от глад и ни гонят от работа. ПРЕОРИЕНТИРАЙТЕ пазара си .
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
какъв е проблема да си гледат тютюн и да си го продават без събсидия, след като имало търсене и народа нямало да спре да пуши да си го продават на свободния пазар.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато се организира една стачка предварително се плаща на хората от заинтересованите.
3
10
 
33
 
! Отговори
Салахадин преди 14 години
Колко пъти да го повторя!!!:През 2005 още се знаеше,че Европейския съюз спира всякакви субсидии за тютюн през 2010!!!Но тогава го криеха от вас Доган и Станишев.Наместо това ви караха по седянките на ДПС из юртите на Родопите и Гоцеделчевско да продължите да садите.За да изнудва Доган държавата!!!Същите тези събрания на които млад уи хрисим турчин влиза спокоен и излиза с кървясали очи,Истина е друга за тютюна.Искайте си от Доган парите!!!
2
3
 
27
 
! Отговори
ined преди 14 години
Политическата логика е много - "който гладува не трябва да получава субсидии". Затова партиите добре си "хапват" и за награда държавата добре ги субсидира.
1
7
 
31
 
! Отговори
еко смоук преди 14 години
докога с тоз тутун бе, джанъм? колко народ измре, пък те субсидии дават/искат...