Скокът на газа отлага излизането от кризата

Поскъпването идва в момент на ръст на промишленото производство
30 юни 2010 07:00,
188
Скокът на газа отлага излизането от кризата
Снимка: Булфото

Шоковото поскъпване на природния газ от 1 юли с близо 25 на сто отлага излизането от кризата, тъй като удря сериозно съживяващите се от спада българска икономика и износ и ще се отрази върху темповете на наваксването на растежа, прогнозираха от бизнеса във вторник, съобщава Медиапул.

От топлофикациите пък смятат, че увеличаването на техните цени средно с 12 на сто като следствие от повишените газови тарифи ще доведе до допълнителен отказ на клиенти или нарастване на техните дългове към топлоснабдителните дружества, както и до аварии заради занижените разходи за поддръжка на мрежата.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също отбеляза пред bTV, че поскъпването на газа „идва в момент, в който като цяло имаме ръст на промишленото производство, ръст на експорта, ръст на показателите за бизнес климата”.

Той призна, че повишение с 25 процента на суровината не е нещо, което минава незабележимо. Въпреки това изрази надежда, че положителните тенденции в промишлеността ще останат.

Не такъв оптимист обаче е председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, който заяви пред Медиапул, че новите цени на енергоносителите отлагат излизането на страната от кризата. Той посочи, че и без това през първото шестмесечие големите консуматори на природен газ са на загуба и сега проблемът ще се задълбочи.

Стаменов изрази недоумението си как миналата година през третото тримесечие при двойно по-голямо потребление на синьото гориво в страната цената е била 365,03 лв. за 1000 куб. м, а сега става 542,50 лв.

Той допълни, че компаниите не са наясно дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е използвала всички резерви за натиск върху ръста на цената. „Явно сме подписали изключително неблагоприятни договори с „Газпром”, защото тежестта на валутния курс върху цената е едва 10 процента“, заяви председателят на организацията.

Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев също заяви, че първичният ефект от поскъпването на газа ще е отрицателен. По думите му особено тежко ще се отрази това върху металургията, химическата и машиностроителната промишленост, както и върху малките предприятия като хлебопекарни и оранжерии, които също работят на газ.

Според него при всички положения ще има спад в производството, а оттам и съкращения на работна ръка.

И Стаменов, и Данев упрекнаха политиците, че не са направили нищо през последните години за диверсификацията на енергийните доставки. „Двадесет години стоим на една тръба и един доставчик”, заяви Стаменов. „Ако пазарът беше либерализиран и имаше много доставчици на газ, а не само монополиста „Булгаргаз”, нямаше да има такива изкривявания и икономиката ни да е толкова уязвима на подобни шокови поскъпвания на енергийните цени“, каза Данев.

И двамата коментираха, че поскъпването на цените ще се отрази изключително зле върху износа на страната, тъй като ползващите природен газ предприятия са експортно ориентирани.

Шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов попита защо след като сега цените на петрола са двойно по-ниски от борсовите нива миналата година, когато надхвърлиха 140 долара за барел, цените на бензина са абсолютно същите.

Пред bTV той отново обясни, че дружеството му ще продава на загуба заради определените от ДКЕВР цени. По повод препоръката на Трайчо Трайков да тегли заем, след като изпитва недостиг на оперативни средства, Гогов заяви, че това не е най-добрият начин за управление на бизнеса.

Относно повишението на цените на топлоенергията за бита Лъчезар Богданов коментира, че трябва да е ясно, че енергията не може да струва по-малко, колкото и на хората да не им се иска да е така. „А и е крайно погрешно социалната политика на държавата да стъпва на ниски цени. По-добре е да се стимулира активността на хората да печелят пари, за да си плащат парното, отколкото то да бъде изкуствено държано евтино”, допълни икономическият анализатор.

Заради намаляването на разходите на топлофикациите, за да се натисне ръстът на цените под 12 на сто, има риск клиентите да остават по-дълго без парно при евентуални аварии, предупреди заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски:

"Не мога да кажа дали ще има режим на парното, но при всички случаи представлява висока степен на риск едно такова минимизиране на разходите за поддръжка. Съществуването на едно дружество от този сектор, нормалното му развитие трябва да бъде обусловено от ясна политика в сектора, т.е. не инцидентно през три месеца да се коригира и да се насажда чувство на несигурност в потребителите на топлофикационната услуга. Трябва да се даде възможност за алтернатива на горивната база", заяви Терзийски.

Още при разглеждането на проектоцените на топлоенергията дружествата предупредиха, че ги грозят фалити, тъй като цените на отоплението с електроенергия стават по-евтини от техните. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък посочи, че ако се повишат още тарифите за топла вода и парно, ще има отказ на още клиенти от услугите на централизираното отопление и хората съвсем ще спрат да плащат сметките си.

Трайчо Трайков коментира, че за разлика от предишното тримесечие, когато нареди на „Булгаргаз” да продава на цени с 5 процента по-евтини от определените им от регулатора, този път няма да се натиска повишението на газа. „Това би било чисто административно, което означава отлагане на сегашното поскъпване за следващия период. Не смятам, че е уместно това да се прави”, заяви министърът.

Той не пропусна възможността да отбележи, че поскъпването на газа се дължи на промяната на клаузите от договора с „Газпром“, договорени в края на 2006 г. по времето, когато министър на икономиката и енергетиката бе Румен Овчаров.

„Сега смятам да се вслушам в съвета на г-н Овчаров и да подаря по един негов портрет на всички предприятия, така че, когато цената на газа се променя, те да знаят на кого да благодарят. Защото той ме посъветва да си сложа неговия портрет в министерството и да му благодаря всяка сутрин за цената на газа”, заяви Трайков, цитиран от Медиапул.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Правилно е газЪТ:) Въздухообразно вещество,не е течно:) Щото и такова има
8
2
 
10
 
! Отговори
He4oBeK преди 13 години
Нямате елементарна грамотност тая дума се пише газЪт,а не газА неграмотници,а даже и заплати взимате смех...
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Световната криза е измислена,за да се "разкарат" бедните,които мислят за мързеливи:) Или ще тръгнат като номади по света,или...ще умрат. "Елитът" ликува:)
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да,ама "Булгаргаз" ЩЕ ИЗЛЕЗЕ:) Пък НИЕ има да чакамеее
5
3
 
39
 
! Отговори
Докога ? преди 13 години
Вече 7-*** година България е член на НАТО и 4-та на Европейски съюз, а подобрение на жизнения стандарт на българина НЯМА !Сега измислиха тази Световна икономическа криза, с която да оправдават поредния грабеж, при който бедните станаха още по-бедни, а богатите още по-богати .... След "кризата" какво ще измислят ? ...Животът ни мина в лъжи, манипулации и овчедушно очакване на по-добър живот ! Такъв обаче няма да имаме никога ....
4
0
 
20
 
! Отговори
Trakieca преди 13 години
Dokato sprete da 'mislite' kato OVCE i zapo4nete da deistvate.
3
3
 
28
 
! Отговори
Докога ? преди 13 години
Докога ще се повишават цените на ток, парно, горива .... ? Заплатите не се повишават, а цените растат ! Докога ще ни лъжат и ще оправдават ГЕНОЦИДА срещу народа ни с някакъв измислен преход, с кризи и с подобни измислици ?Строихме "светлия комунизъм" и ни лъжеха, че някъде около 1997 година ще влизаме в магазините и ще си взимаме, каквото ни е необходимо без да плащаме. После правихме Прехода. Очаквахме влизането в НАТО, а след това и в ЕС. Лъжеха ни, че като влезем ще живеем по-добре.
2
3
 
15
 
! Отговори
ultra преди 13 години
20 год. само отлагаме излизането от кризата
1
1
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
"скокът на газА" какво е това, да не е ивицата Газа? Не се ли научихте, че газ, като суровина, с определителен член е газТА? Газа може да кажете, ако говорите за химичен елемент.