Всеки ден по един млад човек прави опит за самоубийство у нас

Жените по-често решават да сложат край на живота си
9 сеп 2010 16:16,
16
Всеки ден по един млад човек прави опит за самоубийство у нас
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През миналата година в България са регистрирани 2712 опита  за самоубийство, от тях със смърт са завършили 673. Това сочат данни, събрани от направление "Психично здраве" към Националния  център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) от началото на 2009 г.

Данните бяха оповестени по повод Световния ден за превенция на самоубийствата – 10 септември. Опити за самоубийство са направили 1618 жени, от които 178 са завършили със смърт, и 1094 мъже, от които фатален край имат 495.

Жените правят по-често опити за самоубийство, а мъжете правят повече успешни опити, съобщи заместник-директорът на НЦООЗ Христо Хинков. Той допълни, че в селата хората се самоубиват по-често, отколкото в градовете.

Опитите за самоубийство са два пъти по-често при наличие на психично разстройство. У нас около една пета от населението са преживели  психично разстройство през някакъв етап от живота си. През 2009 г. най-възрастният човек, посегнал на живота си е  бил на 92 години, а най-младия – на 9 години.  

През миналата година 308 деца са се опитали да сложат край  на живота си, от тях 271 са момичета, а 37 - момчета, като трагично са завършили трима.

Според данните у нас всеки ден един млад човек прави опит за самоубийство. Най-честа причина за това е факта, че младите хора не са научени да се справят с любовната мъка, обясни Михаил Околийски, ръководител на направление "Психично здраве" при НЦООЗ. Според него по този въпрос не се прави нищо в училище. 

Най-разпространеният способ за самоубийство е самоотравянето с медикаменти – 1639 случая, като това са най-често сънотворни  и успокоителни. Следват обесванията – 410, самоотравянията с химически вещества – 189, хвърляне от височина – 159,  използване на хладно оръжие – 158, използване на огнестрелно оръжие – 81.

Самоубийствата в световен мащаб нарастват. Сред причините за това са  урбанизацията, животът в градска среда, както и на повишените нива на стрес във всекидневието. В резултат на самоубийство в света умират повече хора, отколкото по време на войни или насилствени действия.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) около 1 милион хора в световен мащаб приключват живота си със самоубийство. Тенденцията е до 2020 г. тази цифра да нарасне два пъти.

Самоубийството е една от трите основни причини за смърт сред младите хора на възраст между 15 и 35 години. По разпространение на самоубийствата водещи са развитите страни. За Стария континент това са страните от Източна Европа.

В Япония ежегодно 30 000 души приключват живота си със самоубийство. Най-ниски показатели имат страните от Латинска Америка и държавите от Близкия изток.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: опити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ***, има и самоубиващи се ***. Ти от кои си?
15
0
 
1
 
! Отговори
safa преди 13 години
НОМЕР 7 ти също си ***,независимо че не си самоубиец.За съжаление държавата е пълна с такива като тебе.Но това не означава, че някой не може да те убие по улиците или по пътищата.Сигурно и той това ще си помисли за теб и ще е прав.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
оцеляват унните които живеят просто не гледат американски сериали и не страдат че нямат това което ежедневно виждат там
13
0
 
1
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
И как сметна, че оцеляваме с този отрицателен прираст от 90-та досега ?Напротив, изчезваме !
12
0
 
1
 
! Отговори
фил преди 13 години
като съзнателни същества не знам доколко можем да свикнем с мизерията, но ти си прав, ние българите правим изключение от това правило, ние издържаме на всичко и оцеляваме
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
напротив това е смисъла на статията ,че хора свикнали с мизерията са психически по-устойчиви закон на природата - при криза примитивните оцеляват а умните ако са умни ще си направят изводи ще си променят мисленето защото *** не значи глупав
10
0
 
1
 
! Отговори
фил преди 13 години
Аз съм виждал, в спешно приемно отделение в гр. Пловдив един *** беше си вързал въжето, главата му беше синя като ***, психиатър го разпитваше и го убеждаваше , че това начинание е голям грях. За съжаление стреса, мизерията , безработицата, безпаричието са навсякъде около нас, *** не са пощадени
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
някой да е чувал *** да се самоубива ?
8
1
 
2
 
! Отговори
памет преди 13 години
Що за дстойно съществуване,на което всеки човек в държавата има право Г-н ПРЕЗИДЕНТ,не влиза ли това в задължението-българинът да има достоен живот
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По един *** на ден по-малко, 2 хляба за народа повече!
6
0
 
8
 
! Отговори
@ НОВИНАР преди 13 години
Ето я позитивната новина: "Във връзка с глобалната криза и нуждата от пестене на електричество, от днес изключвам светлината в края на тунела. Искрено ваш, Господ" А иначе, красотата е в очите на гледащия.. ние станахме големи песимисти. След Втората Световна едва ли им е било по-леко, ама са се оправяли някак
5
1
 
6
 
! Отговори
НОВИНАР преди 13 години
Добре де готин ,а кажи ти някаква позитивна новина, а!
4
2
 
5
 
! Отговори
maxi преди 13 години
браво Днес.бг само позитивни новини пускате ....
3
0
 
5
 
! Отговори
САМОУБИЙЦА преди 13 години
Според мен това е самата истина,даже ако не са и повече опитите...То от хубав живот така става......като не знаеш какво да правиш с деца,сметки,храна ,дрехи ,начина е един.....брутален ,груб ,разтърсваш душата ....Всеки път като погледна през прозореца и си мисля ,колко красиво петно бих била долу:((
2
2
 
3
 
! Отговори
хаха... преди 13 години
Съжалявам, че се смея (а темата е тревожна), обаче заглавието е написано сякаш става дума за един и същ млад човек--всеки ден--Би трябвало да е "Всеки ден по един млад човек прави опит"Както и да е, езиковата ви култура напоследък е... мани-мани, като държавата
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква разтърсваща статистика, нищо чудно при тази борба за живот която се води в Бг