Такса смет скача поетапно от догодина

По 3 лева ще се плащат за всеки тон депонирани отпадъци през 2011 г.
14 сеп 2010 17:53,
14
Такса смет скача поетапно от догодина
Снимка: БГНЕС

През 2011 г. общините ще плащат на държавата по 3 лева за всеки тон депонирани отпадъци, реши кабинетът. Министерският съвет прие постановление, според което държавата ще започне да събира отчисления за всеки тон отпадък, който се кара в депата.

Според екоминистърката Нона Караджова средствата ще остават в ръцете на местната власт и ще се използват за изграждане на системи за рециклиране на отпадъците.

"За 2011 година отчисленията са по 3 лева на тон депонирани отпадъци. Тъй като нормата на натрупване средно за страната около 300 кг на жител, това означава, че на жител се падат средно за страната по 98 стотинки за следващата година.

Като се има предвид обаче, че между 40 и 50 процента от таксата битови отпадъци обикновено се плащат от юридическите лица, това са фирми, учреждения и т.н., значи за жителите, т.е. за гражданите, това е почти на половина.

Т.е. някъде около примерно 60 стотинки. Таксата може да се плаща четири пъти в годината, това означава по около 15 стотинки на жител", обясни Караджова.

През 2014 година такса "депониране" скача рязко – по 35 лева на тон. Това означава около 11 лева на жител, отбеляза министърът. Дотогава общините трябва да са рециклирали по-голяма част от битовите си отпадъци. 

Столичната община и община Търговище, които са изградили своите системи за предварителна обработка на отпадъците, ще плащат значително по-малко, защото те не депонират голяма част от своите отпадъци, а ги сортират.

Причината за решението таксата рязко да се увеличи през 2014 г. е заради това, че инсталации за предварителна обработка могат да се проектират и изградят максимум до две години.

Ако общините съумеят за този период да построят съоръженията, те ще намалят значително отпадъците, които се депонират. Смятаме, че те ще предприемат необходимите стъпки, които е трябвало да направят още преди няколко години, заяви министърът.

Тя посочи, че за това общините са разполагали с възможностите за финансиране със заеми от няколко източника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
констатация преди 13 години
Единствената красива усмивка на голям човек е тази на Гагарин
11
0
 
5
 
! Отговори
Мечта преди 13 години
Мразя усмихнати политици /особено пък когато ни кроят шапката/ и особено пък когато са грозни
10
0
 
6
 
! Отговори
Стария преди 13 години
Бесен съм! Имам имот, в който живея 2 месеца, а плащам сумати пари за такса смет. Такива като мен са сигурно милиони българи. Къде отиват парите ни? Кой ги краде, че нито градовете ни са чисти, нито природата ни? Българи, събудете се, питайте управляващите, къде ви отиват парите от данъци и такси. Борете се, отказвайте да плащате такса смет /това не подсъдно/. Настоявайте да се измени системата на събирането на *** и заплащането но такса смет, так както е в цивилизованите страни.
9
0
 
5
 
! Отговори
Стария преди 13 години
Вместо да вдигат такса смет, без да мислят разумно, управляващите трябва да проучат опита на другите държави и тогава да вземат своите решения. Първо, трябва да решат проблема с разделното събиране на отпадъците. Второ, заплащането да става в зависимост от генерираните отпадъци. Трето, да осигурят обещаните заводи за преработка на ***. Четвърто, да не се нанасят поражения на природата и т.н. Къде е вълка, който събираше *** на София? Знаете ли ? Къде си Кушлев? Къде си ББ? Къде си ЦЦ?
8
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
и защо бе..долара ли се вдигна? смешници
7
2
 
6
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
всички министри на бойко са *** а ние трябва да се депонираме в европа
6
1
 
5
 
! Отговори
inar преди 13 години
Ai da ni e 4estito...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
silistrenska may.una i ot huy haber si nema
4
0
 
3
 
! Отговори
абе преди 13 години
абе а сметта ще я събират ли?И къде?
3
1
 
5
 
! Отговори
Pandela преди 13 години
През 2014 Нона Караджова няма да е министър на нищо. Може и у панделата да иде. Да си прави сметките в рамките на мандата.
2
0
 
7
 
! Отговори
доган преди 13 години
В България няма сини, червени, жълти и пембени; нито има българи, турци, *** и занзибарци. (Политиците са тези, които разделят обществото на партии и етноси.) В България има само властимащи и власттърпящи, привилегировани и онеправдани. Властимащите всячески(най-вече чрез медиите) манипулират разума и чувствата на хората, внушавайки недоверие и страх между етносите, разпалвайки дори ненавист с едничката цел запазването на статуквото. За каузата те привличат всеки, който е загърбил съвестта и достойнството си (а такива са всички некадърници), протежират ги за да ги вербуват(както в комунистическите времена) и лансират във властта. Така статуквото придобива приемственост, а регреса - нескончаемост. За жалост, осъзнаването на тази реалност е труден процес. Не защото българинът е *** и необразован, а защото страхът е вездесъщото чувство на роба. Именно робската психика (стадния инстинкт) прави народа безпомощен. Дори един бунт ще бъде стихиен, но не и израз на смелост. Защото смелостта е висше съзнание за достойнство и дълг да се наричаш Човек. (Но...какво остава за народа, когато и тук във форумите, всеки се крие зад някой псевдоним, премирайки от страх да не бъде изобличено плебейското му его.)
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко се качва... А доходите - замразени. Е откъде да вземем пари за всички вас и всичките ви икономически прищевки, бе?! Затова народът масово напуска Бг!