"Младите учени" – без възраст, реши парламентът

Одобриха промените в Закона за насърчаване на научните изследвания
Обновена: 7 окт 2010 16:18 | 7 окт 2010 16:08,
17
"Младите учени" – без възраст, реши парламентът
Снимка: БГНЕС

Отпадна възрастовото ограничение за "млад учен". Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за насърчаване на научните изследвания. 

За "млад учен" се смята този, който извършва научноизследователска или научно-образователна дейност във висше училище или научна организация след придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър", но не повече от 10 години след придобиването й.

Според действащата дефиниция млад учен е този, който е придобил или е в процес на придобиване на образователна научна степен "доктор" и не е по-възрастен от 35 години.

С измененията се регламентира и какво е докторант – учен, който е в процес на придобиване на образователна и научна степен "доктор", както и "постдокторант" – учен, който е станал "доктор", но не са минали повече от 5 години след придобиването на тази степен. 

Предвижда се национално и международно експертно независимо оценяване и наблюдение на научните изследвания и на резултатите от тях. Депутатите приеха, че министърът на образованието ще издава правилник за организацията и функционирането на система за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност, осъществявана от висшите училища и научните организации, както и на дейността на фонд "Научни изследвания".

Чрез мониторинга се отчита ефективност от вложените средства, постигане на заложените стратегически цели, приложимост на получените резултати.

От ДПС обаче се обявиха против текста. Лютви Местан заяви, че е ретроградно и недопустимо министърът да иска от парламента да му делегира права на контрольор на един творчески процес.

Министърът на образованието Сергей Игнатов репликира, че е ретроградно да се губи времето на Народното събрание вече 10 месеца в постоянни нападки към министъра на образованието заради това, че е освободил един човек от министерството на образованието. Българското образование има други задачи и не се занимава с проблема Мариана Георгиева, каза Игнатов.

Според министъра не става дума за контрол на мисловна дейност, а за необходимия контрол за всяка дейност, за която се отпуска финансиране.

"Призовавам ви да не се вземате толкова насериозно, защото не сте от хората, които могат да заслужат личното ми отношение", заяви Местан. Той каза, че политиката на министъра на образованието за освобождаване на кадри е уязвима, и го обвини, че "провежда истинска чистка, която не се изчерпва в едно уволнение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: млад учен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 13 години
не, ако един човек е завършил магистратура преди 9 години, ще може да кандидатства по европроекти и да докара пари в тая скапана държава, където разни критикьори ги мързи да прочетат внимателно една статия и да вникнат в съдържанието й
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какъв млад учен,по-скоро млад емигрант
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даа... И аз съм вече 10 години държавен служител, и съм си още младши експерт...
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правилно, крайно време е да се смени, че то министъра и подобните, дето благодарение на измененията в закона стават професори макар че не могат да станат доктор на науките и не покриваха изискванията няма да могат да лапат като "млади". Трябва да се смени закона иначе как ще лапат допълнително
9
0
 
7
 
! Отговори
Депупат преди 13 години
А докога дебели и охранени депупатки като Фидосова ще получават по 3000 лв. заплата, а семействата ще се чудят парно ли да платят, учебници на децата ли да купят или лекарства за родителите си?Фидосова - НА ДИЕТА! Депутати и министри - на МИНИМАЛНА заплата! А да видим дали ще се натискат толкова да ни управляват!
8
3
 
7
 
! Отговори
млад бараба преди 13 години
а докога младежите академици ще взимат по 2500лева пенсии а пък младите семейства ще си глшдат децата с по 200-300лева!?? Дянков докога ще дреме и ще дава за клатене на крака грешни пари на безхаберни дядовци- академици.
7
6
 
9
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Тия хора не знам дали са гледали статистиките за най-големите открития, но такива са правени от хора между 20 и 30 години!Но системата тук не се прави за млади и кадърни хора, а за някакви бюрократични чичковци които са се докопали до някаква власт!!!!!!
6
2
 
3
 
! Отговори
NOVO преди 13 години
Нови думи в БГ.- Млад старец- Стар младеж
5
5
 
4
 
! Отговори
ined преди 13 години
do 4: До дъртаците от БАН тия са си направо шейсетгодишни младежи :)
4
2
 
11
 
! Отговори
Луди! преди 13 години
Значи, ако късничко завърша новия университет по библиотекознание или този в Перник - а скоро ще има в Каспичан и Костинброд - значи като наближа пенсионна възраст и изкарам някое "висше" в тия заведения ще мога да се пенсионирам като млад учен.То и досега беше гадория, че 60-годишни участваха в младежки проекти от НФНИ, но някак без регламент - по изключение, а мутренския парламент го узакони. Шкумби!
3
4
 
7
 
! Отговори
... преди 13 години
"Призовавам ви да не се вземате толкова насериозно, защото не сте от хората, които могат да заслужат личното ми отношение" - естествено, че не го заслужават. Защо им е да контактуват с някой, който не притежава и една десета от интелектуалния им капацитет? С какво трябва да заслужат подобно наказание?
2
1
 
3
 
! Отговори
rumkata преди 13 години
Одориха- ли го ?? да ..... ***
1
0
 
7
 
! Отговори
IVo преди 13 години
Алооо днес бг оправете си правописните грешки .....

Спонсорирани публикации