Кристалина: Дянков да е на ръка разстояние от Сребърния фонд

Еврокомисарят предлага професионално управление на парите във фонда
10 мар 2012 20:53, Бойчо Попов
233
Кристалина: Дянков да е на ръка разстояние от Сребърния фонд
Кристалина Георгиева по време на пресконференция в Брюксел. Снимка: Reuters

„Нормално е да има управление на фонда, което да дава отчет как са вложени парите. Не може само от министъра на финансите да се взима решение за Сребръния фонд и Симеон Дянков знае, че е така. Трябва да има една ръка разстояние между тях“.

По този начин българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира управлението на фонда в предаването „Седмицата“ на Дарик.

По думите й не трябва да се взима политическо решение за нещо, което ще има ефект след цели 10-15 г.

Еврокомисарят предупреди още, че все още има сериозни рискове и трябва да се внимава с инвестициите и добави, че не би предложила да се ползва безспорно доказаният опит на Световната банка в управлението на парите за пенсии, заради това че е работила там.

„Сега е много специално време. Виждаме, че навсякъде по света хората, които имат пари, са седнали върху тях и много внимават в какво инвестират. Икономиката най-вероятно ще тръгне нагоре. Може да се отвори потенциал за инвестиране, който да донесе на нашите пенсионери по-висока доходност, но това трябва да се прави изключително внимателно. Съветът ми е да се свърже нашето правителство с тези пенсионни фондове по света, които се управляват много удачно. Министър Дянков идва от Световната банка също, да се обади на хората там", добави Георгиева.

Според Георгиева е много рисково да се вземат всички пари и да се вложат в български държавни облигации колкото и да е добър рейтингът на страната. „Ние сме икономика, която зависи от Европа и ако там ситуацията се влоши, това ще се отрази и на нас“, посочи еврокомисарят.

Кристалина Георгиева бе категорична също така, че "бонус за държавна служба не трябва да има". Тя посочи, че хората, които работят на държавна служба, трябва да получават добри заплати и да разчитат на стимули под формата на обучения или по-високи гаранции за работните си места в сравнение с другите хора.

„Който иска да работи за пари и бонуси, да отиде в частния сектор“, добави Георгиева.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
е , тука е морафета , да седнем ние :)))))
39
1
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
няма нужда от външни "експерти" - линията на Ким Ир Сен е права. Пенсиите да се премахнат , всички да минат на "бонуси", финансистите да се възмездяват в размер на детските надбавки, политиците в размер на минималната пенсия и да се забрани участието им като консултанти и подобни кръшканици - ТОВА Е ИКОНОМИКА В ДЕЙСТВИЕ ! Ставаме световна икономическа сила :)
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Най-сигурната инвестиция е в олово."Ядрено гориво е по-добре, ама не може да го държиш до компотите в избата, поради щото вторите ще развият собствен интелект и ще обявят автономия...
37
0
 
2
 
! Отговори
Баста преди 12 години
Вижте какво пише на латински зад Георгиева в ляво - TOCHIGI - т. е. на български "ТОЧИ ГИ", т. е. да точат парите на българите.А в дясно точно до главата и пише на латински ibaraki - т. е. на български "и бараки" - и да барнат парите на народа искат.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-сигурната инвестиция е в олово. Аз казах Хау.
35
0
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Кое е от полза да се вложат парите в облигации, те пък едни облигации, нали се усещаш, че в Европа като кихнат нас ни хваща грип, да търсят други начини затуй са там, не само да лапат като за последно.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щото тия на които са парите , като ги ограбят и само свиват с рамене а не трошат ръцете на крадците дето са им откраднали парите поверени им да управляват. И тъй-като всеки вижда че е лесно да се краде и няма опасност, си вика искам и аз да управлявам чужи пари. Само да ми падне зимам и бегам. Е това е. И овцете блеят .
33
0
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 12 години
Всичко е ала бала - и двамата са юдейски чеда , плюс Никито , Сергей , Ивайло , Стефан Горнооряховски / за момента Софиянски / Лидия , Надето , Филип , Мадридчанина , Миленчо а останалите им помагат да ни оберат окончателно
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая пък Кристалина откъде се пръкна ?!?! То само името и е достатъчно за да разбере човек каква личност е тази...Като настоящите със звучни имена като Касандра, Джесика, Памела. Колко звучно...
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков даскала ти по икономика и *** за зеле не става от него.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-после едно смислено изказване от някой политик. Имало все още нормални хора в тая държава.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех този Сребърен фонд! Само той остана неокраден!:))))) Желаещи за кражби достатъчно!
28
9
 
0
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Аз лично подкрепям идеята с парите от фонда да се плати част от дълга догодина. Причините са основно две. Първо, те парите хубаво ги има, но инфлацията си върви и накрая ще се окаже, че полвината са изядени именно от нея. Второ, колко мислите, че има в Сребърния фонд - два, а може би 3 млрд. ? Дефицита в НОИ за 2011 е около 4 млрд. С една дума тези пари от фонда не може да се покрие дори дупката в системата за 1 година, а ние след 10 години ще разчитаме на тези пари пенсиите да се вдигнат. Смях.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само като чуя изказа на експерти и веднага правя обратното! Винаги съм печелил! Аман от експерти-лапачи!
26
10
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Браво Дянков... - ербап момче излезе!!!...
25
0
 
9
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Дянков, всеки ден ни обещава,че от първи кризата си заминава.За пенсиите и заплатите е цербер,а бонуси-намират се за всеки щатен гербер.Сега в главата му са пръкнали идеи,как Сребърния фонд да управлява?!И ето, леля Кристалина е готова да го спре идискретно да му каже, че и за това не става.А бе, Дянков, ти си една невероятна скица,докога ще дъвчиш тази постна пица?Време е да се облажиш вече,може би в Америка или още по-далече!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде и тази се обади:))) Герберска палач!
23
0
 
4
 
! Отговори
Harmony преди 12 години
Парите се движат бързо,не са лесно управляеми и зависят от други закони :(.Георгиева не е във форма,но говори с опита и рефлекса си.Прецакаш ли пенсионер,очаквай мародер :)
22
1
 
18
 
! Отговори
peterstar преди 12 години
Мен този сребърен фонд не ме интересува, защото съм вече пенсионер и съм на години. Млади хора, мислете за вашите бъдещи пенсии, не позволявайте да ви ограбят! За година-две ще опасат този фонд под формата на бонуси. Пазете го! Той е ваш! не им го давайте!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То е ясно, че ГЕРБо- комунистите са хвърлили око на поредния пенсионен фонд. Нищо ново през последните 70 години.