"Витоша ски" пуска лифтовете от август

Станахме свидетели на уникален екологичен рекет, скочиха от фирмата
9 юли 2012 14:51, Миглена Иванова
68
"Витоша ски" пуска лифтовете от август
Снимка: БТА

Драгалевският и Симеоновският лифтове, собственост на "Витоша ски" ЕАД, ще заработят от август, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Днес Фандъкова се срещна с представители на фирмата и на Изпълнителната агенция по горите. По време на срещата е договорено държавното горско стопанство да извърши прочистването на просеките на лифтовете за сметка на "Витоша ски".

Прочистването ще продължи две-три седмици, допълни зам.-директорът на агенцията по горите Красимир Каменов.

Освен това Държавният технически надзор предстои да направи нова проверка на съоръженията над София, добави Фандъкова.

Преди началото на зимния сезон "Витоша ски" спря лифтовете на Витоша под претекст, че влезлия в сила през април 2011 г. нов Закон за горите й пречи да работи законово. Основният мотив на компанията за спирането на лифтовете беше невъзможността да бъдат прочистени просеките, тъй като за целта законът изисква подробен устройствен план, на базата на който да се учреди сервитут и да се извършат дейностите по прочистването.

"Витоша ски" обаче не разполага с подробен устройствен план. Фирмата не е възлагала изготвянето на такъв за съществуващите съоръжения, а директно предложи план за разширяването на ски зоната на Витоша.

Разработеният от фирмата проект обаче все още не приет, тъй като Министерството на околната среда и водите отмени изготвената екооценка и върна плановете на "Витоша ски" за доработка.

Столичният кмет за пореден път посочи, че "Витоша ски" спазва сключеният през 2007 г. приватизационен договор за дружеството "Въжени линии" и развалянето му е юридически необосновано.

Представителят на фирмата – адвокат Петър Петров, посочи, че засега е постигнат компромис, за да може лифтовете да работят. Той обаче настоя, че са необходими нормативни изменения, тъй като за подмяната на лифтовите съоръжения е необходимо инвеститорът да учреди право на ползване.

Междувременно от "Витоша ски" разпратиха позицията си по постигнатите на днешната среща договорки. Според фирмата миналата седмица сме станали свидетели на „уникален екологичен рекет“, който е блокирал поправките в Закона за горите, за които миналата година настоя компанията.

"Въпреки тази безпрецедентна намеса в делата на държавата и частния сектор, водено от загрижеността си за столичани, "Витоша ски" АД, съвместно със Столична община и Изпълнителната агенция по горите, днес намери решение за пускане на съоръженията", коментират от фирмата.

"Витоша ски" обаче не дава обяснение защо пуска лифтовете след неколкомесечни спорове с граждански и природозащитни организации, след като веднага след спирането на лифтовете на фирмата й беше предложено именно агенцията по горите да се заеме с прочистването на просеките на съоръженията.

Вместо това компанията иска в Закона за горите да се разпише начинът, по който да бъдат подменени съществуващите стари съоръжения.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Витоша ски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
7
 
! Отговори
Ал преди 11 години
Витоша е национален парк.Защо е необходимо да се дават на концесия лифтовите съоръжения? Толкова ли е бедна общината , та не може да ги стопанисва? А като цяло концесиите са единствено от полза за концесионера , всички останали / и граждани, и община ,и държава / са прецакани!
38
1
 
5
 
! Отговори
коко преди 11 години
какво,Боко ще учи Фандъчката да кара ски по къси ***.
37
2
 
3
 
! Отговори
ѝЕЦ преди 11 години
Някой не е разбрал. Ако се построи АЕЦ Беляне тока в България пак щесе вдигне.
36
2
 
22
 
! Отговори
ДЕДО ЙУХ преди 11 години
Цеко - ски учител при соца - виден банкер след прехода??Български метаморфози и създаването на "двигателите" на българската икономика.То затова и икономиката ни върви на задна.
35
4
 
11
 
! Отговори
Карлсон преди 11 години
До Лора:Ще се намеси, къде ще ходи нали го видяхме, че клекна пред гражданския протест! Така и трябва да бъде, нали сме демократична република! Който плаща, той трябва да казва какво да сторим и какво не! Писна ни да ни вдигат тока всеки месец, единствената алтернатива е АЕЦ Белене!
34
7
 
5
 
! Отговори
Лора преди 11 години
До 36:Да бе! Ще пусне АЕЦ Белене ама друг път, там няма как да се разбере с руските братушки да му дадат някой друг милион на него. Щом няма изгода Бойко не се намиса в такива работи
33
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Ami na ''Vitosha ski'' kato ne im haresva i kakto Stolicna obstina ima zelanie da razvaliat dogovora,a Darzavnite organi da potarsiat smetka na Tozi koito e podpisal tozi dogovor za Koncesia koito im pozvoliava da izvivat racete na Obstestvoto i Darzavata
32
1
 
12
 
! Отговори
Карлсон преди 11 години
Фандъкова е добрия вестоносец, то от нея какво ли зависи, каквото каже Боко това става! Сега и ток, парно, вода да ни свали, да пусне АЕЦ Белене и да замарази всички ВЕИ на Цветелина!
31
1
 
23
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
Е, как пък изведнъж пуснаха лифтовете, цяла зима ни карат да бием път до Боровец и сега гражданската съпротива ги е стреснала! Трябва да се излезе на протест и за тока, и за АЕЦ Белене и всички безумия в държавата, очевидно само така може да бъдем чути!
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз на това му викам упражняване на правото на влас, а Цеко да ми яде дедовия. Какъв рекет бре олигархна *** подла. Я да те мятат всички институции в бг и да ти правят проверки докато се изясни и последната стотинка как си я откраднал и на кого подкупи си давал.
29
0
 
25
 
! Отговори
Baceto преди 11 години
Чакайте да видя дали съм разбрал:Лифтове и съоражения строени по комунизма, с парите и труда на родителите ни могат да бъдат продавани от държавата на частни инвеститори (без една стотинка да стигне до народа който ги е платил), които след това да ни рекетират за тези съоръжения, за да могат да си разширят бизнеса и да направят още повече пари от същия този народ. Хммм...изглежда ми абсурдно като плановете на лошите от филмите за Джеймс Бонд...само дет е реалност и лошите печелят в БГ ВИНАГИ!!!
28
1
 
22
 
! Отговори
скиорче преди 11 години
В договорите за концесия има ли неустойки?Какво ни дължат с извиването на ръце през зимата?Искаме публичност на договор,договорки,планове за инвестиции - всичко!
27
10
 
10
 
! Отговори
Пич преди 11 години
Пише по-долу един колега, че са строени с парите на родителите ни - така е! А някои са строени и с доброволния труд на дедите ни - трасета, основи.. Имало е и други времена! Цеко тогава е ходел прав под *** "Да, строени са в едни други времена. Ако искате тези времена да се върнат, можете да гласувате за БКП (не БСП ами БКП). В тяхната платформа пише, че се иска пълна национализация, 100%държавна собственост, и други подобни глупости. Ако искате, ваша воля! Аз поне имам добра памет и помня какво беше тогава, как се живееше и т.н. Аз лично сега живея много по-добре и съм много по щастлив. Ако ти не си, върви да живееш в Куба или С. Корея, там държавата и вожда са собственици на 100% от капитала. Имаш право на избор! Що се отнася до маршрутките, да така е, преди имаше, вече няма. Преди имаше имотен бум, който генерираше някакви куха икономика, имаше по-малко безработица, по-ниски цени и вероятно по-виски доходи. Така беше преди. Сега има световна криза, хазната е изядена и изпита, няма вече имотен бум и се налага да има реална икономика, която България няма. А защо няма? На този въпрос можеш да питаш всички правителства от 89-та насам, и най-вече последните 2 правителства, които имаха финансов комфорт на един международен финансов подем. Сега и Ангела МЕркел да дойде да управлва България, едва ли ще направи много. За това сега нямаш много есктри, които преди си имал. Нямаш и цитираните от теб маршрутки, защото на държавата не и е изгодно да ги има и едва се справят с градския транспорт, да не говорим някакви сезонно/съботно-неделни маршрутки. Нядявам се съм ти отговорил на въпросите?
26
1
 
21
 
! Отговори
скиор и сноубордист преди 11 години
Аз предлагам от тук нататък всички да бойкотираме истинския рекетьор в случая защото в крайна сметка не зелените ни попречиха да караме миналата зима, а някакви неясни офшорки, някакви цековци, мековци и техните адвокати. Вече прежалих една зима на и без това скапаните им лифтове дето толкова години не ги пипнаха, ще прежаля и втора и няма да стъпя повече на тяхно съоръжение не само в София ами и в Банско (както и правя вече). Нека ги бойкотираме всички!!!!
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, "Витоша ски", а когато подписвахте концесията, не четохте ли тогава законите какво пише в тях, какво може, какво не може, какви са ви задълженията и какви правата? Щом сте подписали, значи сте били съгласни на условията, какво мрънкате, някъде в договора ви да пише, че трябва и закон специален да ви се гласува - не пише и точка !
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се отнеме лиценза и да се развали договорът с Витоша ски. Долу мутрите от Витоша!
23
2
 
35
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Много странно, защо преди 2-3 години,от Столична община, почти спряха, или напълно отмениха редовните автобусни линии на градския транспорт до Витоша. Останаха само измислени маршрутки, които не могат да превозят и 1/10 от желаещите? Защо ли? Ами за да се ползват само лифтовете на "Витоша ски"!Пише по-долу един колега, че са строени с парите на родителите ни - така е! А някои са строени и с доброволния труд на дедите ни - трасета, основи.. Имало е и други времена! Цеко тогава е ходел прав под ***
22
0
 
23
 
! Отговори
5552 преди 11 години
А с лифта "Княжево-Копитото" какво стана?Доколкото знам от "Витоша ски" са получили и него.Изпълнението на договора не предполага ли и неговата подмяна?5 години се ослушват за него, а той се руши още и още...
21
0
 
12
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
Не пишете минуси на ПИЧа, в случая е прав, няма концесия...има сделка по приватизация, а някои съоръжения са вече с втори собственик, но само железата и нищо друго. Само че; По сделката има условия, сигурно има и пропуски в самия договор? Иначе защо толкова бързо клекнаха? А може, и някакви техни игри да си играят? Ще повярвам, ако зимата пуснат Конярника, ей така...за куриоз.
20
4
 
12
 
! Отговори
17 преди 11 години
Ми тя Боковата сделка за жълти стотинки може да се развали и това в закона е описано много ясно как може да стане! Май кухата ти герберска глава още не ти е узряла, за да разбереш, че ви хванаха хората по белите *** и то без да знаят дали е концесия или частна собственост!:)