Дянков критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата

Интервюто на заместник министър-председателя е в австрийското издание "Курир"
14 юли 2012 14:02, Петя Славова
180
Дянков критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата
Снимка: Булфото

 "Националното мислене властва в ЕС". С това заглавие австрийският в. "Курир" помества пространно интервю със снимка на  заместник министър-председателя ни и министър на финансите Симеон Дянков на тема финансовата криза в ЕС.

В раздел политика на изданието българският политик критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата. В първата част на разговора с журналистката Маргарета Кьопениг министърът се спира на позицията на България по бъдещето членство на страната в еврозоната, пише БТА.

"Изпълняваме критериите от Маастрихт, но в еврозоната няма да влезем скоро. Там има драматични промени, това вече не е сигурно място за нас, не знаем какво ще се случи през идните една-две години."

Българският министър изказва предположение за забавяне на действието на банковия съюз и заявява, че ако бъде прието искането на Франция за хармонизиране на данъчните системи, България няма да стане членка на еврозоната, тъй като ниският плосък данък привлича инвеститори в страната.

По-нататък министърът споменава намаленото участие на гръцки банки в българския банков сектор, строгата фискална политика, сравнявайки я с фискалната политика на Австрия и Германия - мерки, защитаващи страната от кризата. Сред допълнителните мерки на българското правителство са вдигането възрастта за пенсиониране, приватизация на железниците и енергийния сектор.

Министърът засяга и темата за проблемите на Балканите, изразява загриженост във връзка с политическата ситуация в Румъния.

Дянков иска радикални реформи в Европейската централна банка, която да отговаря за всички държави от ЕС, да притежава инструменти за бързо и гъвкаво реагиране, подобно на американската централна банка - Управлението за федерален резерв. Според заместник министър-председателя, липсата на подобни инструменти предопределя продължителността на кризата.

Критиката на Дянков засяга и бавните действия на европейските политици, взетите неправилни решения, довели до удължаване на кризата: "През 2009 година предложих да се сложи спирачка на задлъжнялостта и тя бе наложена две години по-късно.

Поради тази причина никой няма доверие в способността на ЕС да действа и да изпълнява собствените си критерии", заявява той и разкритикува бавното решение на гръцкия проблем и начина, по който ЕС се опитва да го реши.

Министър Дянков се изказва за създаване на Съединени европейски щати, тъй като според него кризата показва, че липсата на общи институции е проблем и спънка, които водят до загуба на конкурентоспособност спрямо САЩ, Китай, Индия, Япония,Русия и Бразилия.

По въпроса за приемането на България в Шенген Дянков заявява, че България е изпълнила всички технически критерии и приемането през есента може да бъде спряно единствено от Румъния и националистическата партия на Холандия /партията на Геерт Вилдерс/. Министърът дори изразява надежда, че през есента тази партия няма да влезе в състава на правителството. В отговор на въпрос за корупцията в България Дянков описва новоприетия закон за борба срещу корупцията и допълва, че са необходими допълнителни действия, за да бъде поправен лошия имидж на страната.

На страницата, в която е публикувано интервюто с Дянков, в. "Курир" е отпечатало и статия на Нора Халвакс под заглавие "Тъмните машинации на премиера Борисов".

В нея се пише, че ЕС критикува страната ни за недостатъчната борба с организираната престъпност и за неефективното съдопроизводство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
10
 
! Отговори
Робин Худ преди 11 години
ПД е несъвместим с идеята за демокрацияНяма демокрация когато няма равенствоСъздадените богати от ПД несъздават раб.места!Средоточеното богатство създава само мързел и корупцияВсеки богат в РБ/а и по света/ държи парите си в швейцарски сметки,офшорки, и инвестира в сигурни активи, НО НЕМИСЛИ ПО ЦЯЛ ДЕН КАК ДА СЪЗДАДЕ РАБ.МЯСТО защото безработицата е висока, а той лежи на огромен кеш!БОГАТИТЕ НЕСЪЗДАВАТ РАБ МЕСТА! ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СЪЗДАВАТ РАБ.МЕСТА!Защо тогава са ни богати в РБ?А ПЛ.ДАНЪК?!?
132
0
 
8
 
! Отговори
Робин Худ преди 11 години
"България няма да стане членка на еврозоната, тъй като ниският плосък данък привлича инвеститори в страната"Незавиждам на българите. Става ми мъчно за нас когато чета такива изказвания на министри/бг политициПлоския данък само разбива страната ниУнищожава обществото ниПревръща ни в роби на богаташаПревръща богатите в много по-богати и бедните в много по-бедниПД създава класово общество с няколко % изключително богати и останалите изключително бедниПД създава монарси и роби да ги обслужват
131
0
 
0
 
! Отговори
брад пит преди 11 години
я па тоа
130
0
 
7
 
! Отговори
Митко преди 11 години
Истината е проста.Ако Еврозозната потъне от дълговата криза,ще потънем и ние.Нищо че имаме малък дълг.Какъв е изводът?По-добре е да имаш голям дълг и хората ти да живеят добре /демек да харчат повече от колкото изкарват/ и после да стигнем дъното с другите крадци.Така е много по-справедливо,отколкото да сме на дисциплинирани и да си изпатим пак.То народът е казал:"Покрай сухото,гори и суровото".Но по добре е да сме "сухи",отколкото да сме икономични и да умираме от глад.Наказанието е двойно.
129
1
 
30
 
! Отговори
Луд за връзване преди 11 години
Дянков, първо си изтискай пъпките (само по лицето, не по дупето там е трудно), после си измий мазната коса и след това не се изказвай. Ако бе залягал над книгите сериозните книги - от малък, нямаше да се излагаш. Излез на улиците на София уж най-проспериращия град и виж икономиката на ***. Банков офис, магазин втора употреба, банков офис, погребална агенция, банков офис, аптека, банков офис, магазин за алкохол и цигари. Много работилници за смяна на ауспуси. Дремещи майстори, продавачи и продавачки отпред. Всеки втори магазин с дръпнати кепенци. Наблъскани с пликове за сметки за ток , вода, парно. Пълно с ***, просяци единствените които работят от сутрин до мрак, мъкнат колички със железа и картони. Много луди и кучета. Минават лъскави джипове, карани от млади момиченца с големи цици. Икономиката на ГРОБ. Това ли роди кухият ти финансов гений? Ако знаеш как те мразят хората, да си купил въже и *** отдавна...
128
1
 
11
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Приятели- Америка печата световните пари... и за нея не може да има икономически проблеми... - РЕШАВА ГИ С КУРСА НА ДОЛАРА И СТОТИЦИ КУБИЧЕСКИ МЕТРА ДОЛАРИ...- Европа е същата, но в по-малък мащаб...- Китай може да играе същата игра..., но С ПРОИЗВОДСТВОТО СИ и предпочита да работи в мащаба БРИКС, и така го докарва като горните двама играча...- ДА МУ МИСЛЯТ БЕДНИТЕ... И ТАКИВА КАТО НАС (с финансови министри като Дянков)... ДЕТО СЕ ПРАВЯТ НА "МЪЖЕ"...
127
0
 
8
 
! Отговори
кирилов преди 11 години
Националното мислене властва но не е и в България
126
0
 
4
 
! Отговори
До 138 преди 11 години
Долу марксизма и ленинизма, да живее свободата.Мястото на такива като теб и както и всички министри от кабинета на Б.Б. и цялото НС им болшевишка хунта от роднини е да бъдат изправени пред съда по правата на говека в Хага и да бъдат обвинени за геноцида над българския народ в педиода 1944-1989.За подбни престъпления наказанията варират от доживотен затвор минимум.
125
0
 
15
 
! Отговори
а преди 11 години
Редко вреден и бездушен човек.
124
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 11 години
"Изпълняваме критериите от Маастрихт, но в еврозоната няма да влезем скоро.''Егати ти тъпотията!!!***,защо си ги изпълнил тогава?
123
0
 
26
 
! Отговори
Тъпанар е ! преди 11 години
На този Льольо вече трета година му плащаме като на министър. Защо бращолеви глупости ? В ЕС отлично знаят,че у нас годишно фалират по 27 000 фирми, 11 000 фирми заявяват несъстотелност, междуфирмената задлъжнялост е над 150 млр.лв, което означава, че всички фирми са декапитализирани. За каква еврозона пелтече, след като пенсиипте са от 55 до 75 евро , а заплатите от 145 до 200 евро ? Този каруцарски мъник е един обикновен въшкав вашльо. Началника му е съшия шапшал.
122
2
 
6
 
! Отговори
БОЗО преди 11 години
ТОЗИ ЧОВЕК ПОЛАГА УСИЛИЯ ДА ГО ПОТУПАТ ПО РАМОТО, А БЕДНОСТТА НА ХОРАТА ХИЧ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА. МНОГО ГРЕШНА ПОЗИЦИЯ, ЗАЩОТО НАКРАЯ НЯМА КАК ДА ТРЪГНАТ НЕЩАТА
121
1
 
6
 
! Отговори
пореден преди 11 години
*** милия той как му седят звездичките като ореол...пупупу
120
2
 
19
 
! Отговори
Къде ги преди 11 години
Дянков: "ниският плосък данък привлича инвеститори в страната." Къде ги видя тези инвеститори, или това са международни спекуланти и измамници сключващи заробващи договори за водата, тока, златни мини и изобщо за всичко от което може да се печели, за сметка на безработното, гладуващо и изчезващо население!
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 97; Ти какво искаш,цялата държава ли да се изнесе ???
118
15
 
2
 
! Отговори
Росица преди 11 години
А бе вие съвсем сте откачили.То бива злоба ,а *** на края ще се удавите в нея.Съвсем приятелски ви го казвам.
117
7
 
32
 
! Отговори
Овча глава,конски ум преди 11 години
Дянков е типичен слуга на едрия спекулативен капитал. Умствено ограничен (вижте му физиономията), зазубрил куп *** теории (свеждащи се в крайна сметка до това, как да вземем от бедните за да дадем на богатите-зелената перкова енергия, ток от слонска трева и т.н.) и изпълняващ стриктно указанията на върхушката на САЩ, която напълно е дегенерирала (виж фалита на САЩ, разсипването на Либия и Сирия, единствените проспериращи страни в Африка и Близкиа изток със социалистическа икономика) Той спира всякакво развитие на България (икономика без енергетика няма) и прави услуги на турските тирове да изнасят стоки в Европа както по времето Стамболов, заел от Виена един куп пари за железници, които да изнасят качественото жито от бедните селяни ). Кухата му глава не може да разбере елементарната истина, че без държавни предприятия и банки парите изтичат навън от България, а бедните няма с какво да плащат. Разбира се, целта е да притисне населението да продаде земите си и жилищата на еврейски и арабски богаташи. Затова при Боко Тиквата се каканижат подобни шмекери, най-вече от Катар, Дубай и Израел. Продажността на т.нар. бизнес отвращава, защото е безгранична. Учудва овчата мисъл на много българи, които чакат смяна на личносттите във властта, без да разбират че само смяната на системата със социализъм ще ги спаси. Защото кризите на капитализма завършват със световни войни, това знае всеки българин над 40 години. Задължителна дикциплина при НРБ бе идеологията на марксизма-ленинизма. СССР започва възхода си в началото на миналия век с държавна поръчка за 400 локомотива и развитие на енергетиката, впоследствие са изградени хиляди електроцентрали. През 1920 Ленин изгражда първия в Русия завод за моливи и въвежда задължително основно образование! Икономика без енергетика няма, куха лейко министерска!Ако бяхте изградили АЕЦ Белене за две-три години, сега щяхте да печелите само от износ 200-300 млн. годишно. А с тези магистрали само турската мафия улеснявате да изнася дрогата в Европа. Какво производство има днес в България? Една цифра не съм чул от който и да е министър, само празни и изтъркани лафове. Без държавни фирми и банки България потъва 20 години.
116
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тук трябва да стане като в Румъния.Само тогава ще има отговорност.
115
4
 
32
 
! Отговори
Евалата, Дянкооглу! преди 11 години
В началото на 2010 година финансовата фурия от Америчко Дянкооглу обмисли и предложи пакет от близо 60 антикризисни мерки, които трябваше бързо да ни измъкнат от кризата и да доведат до растеж на брутния вътрешен продукт (БВП).Правителството, работодателските организации и подписаха пакета пакета от 59 мерки за подкрепа на бюджета, бизнеса, заетостта и домакинствата.Общият ефект от антикризисните мерки бе изчислен от родния Бербатов на икономиката на 1.6 млрд. лв. Първата мярка , бе естествено заем - 1. Набавяне на допълнителен вътрешен и външен финансов ресурс с цел укрепване на фискалния резерв- нови заеми от чужди банки; 16. Възлагане на държавни услуги към частни изпълнители даване бедните граждани на частни съдии изпълнители (изпълнено 100 на 100) 17.В рамките на 2010 г. учредяване на концесии върху подземни богатства и пътна инфраструктура разпродажба на България на западни фирми;33. Приемане на изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, чрез които да се: намалят значително досегашните прагове за издаване на сертификат за клас А и клас Б за високотехнологичните дейности, определени от Евростат и за инвестиции в общините с безработица равна или по висока от средната в страната; въвеждане на най-нисък праг за инвестиции в научни изследвания, образование, здравеопазване, информационни технологии и артистично творческа дейност в областта на културата; регламентиране на конкретни условия за издаване на сертификат и насърчаване с пакет от мерки на приоритетни инвестиционни проекти, във всички сектори на икономиката, съгласно изискванията на Регламент 800/ 2008 г. на Европейската комисия за държавните помощи. За това браво, Дянкооглу, е това не го разбрах, но добре звучи дъблго, сложно и неразбираемо, ефект нула и половина!59.Отлагане увеличаването на добавките към пенсиите на възрастните пенсионери над 75 годишна възраст и на преживелия съпруг с промяна в Закона за Държавния бюджет за 2010 г. и Кодекса за социално осигуряване пенсионерите да мизерстват още повече. 60.Освобождаване на държавното обществено осигуряване от ангажимента да заплаща първите 3 дни от временната неработоспособност безплатно боледуване и платено здравеопазване;От мерките никаква файда, но все пак Дянков свърши и някои неща, не може да се отрече. Той разведе по света 26-годишната си любовница Ирина Велкова от Брюксел за рождения си ден та чак до Китай - Шанхай, Пекин. Тя е единственият държавен служител в България, за чийто служебен автомобил не е задължително да нощува в гаража на НСО. Ирина кара своето БМВ 318 като лична кола- напълно безотчетно. Момата бе подсигурена и държавен апартамент. Членува в ГЕРБ. Имало криза, така ли? Ех, ***, лъжете!
114
5
 
14
 
! Отговори
до 132 преди 11 години
Прав си, че мафията работи на пълни обороти, дори си прав и че работи срещу ББ и ЦвЦв, обаче само за да продължат да ви заблуждават, че са от различни отбори. Нещо като "кой не скача е червен", а накрая май скачат, не скачат, всички са червени...