Прокурори взимат здравното министерство на мушка

Четирима министри са гафили, смята Сметната палата
Обновена: 12 окт 2012 20:51 | 12 окт 2012 20:51, Бойчо Попов
18
Прокурори взимат здравното министерство на мушка
Снимка: Архив Булфото

Пред нови проблеми се изправя изстрадалото през последните години здравно министерство. Днес стана ясно, че с делата му ще се занимае и прокурор, след като в доклад Сметната палата е установила нередности при лечението на болни с хронична бъбречна недостатъчност. Докладът е за периода от 1 януари 2009 г. до 30 юни 2011 г.

От документа става ясно, че има данни за извършено престъпление и те са изпратени на прокуратурата. Сметната палата обаче не може да огласява данни от доклад, изпратен на прокуратурата, до приключване на наказателното производство. Затова докладът е публикуван на интернет страницата на палатата без частта, която е изпратена на прокуратурата. От него става ясно, че отговорност за управленските решения за одитирания период носят четирима министри – д-р Евгений Желев, д-р Божидар Нанев, проф. Анна-Мария Борисова и д-р Стефан Константинов. Hidden Field

Изводите от доклада сочат, че диализното лечение у нас през този период е било недофинансирано, което е предпоставка за некачествена терапия на болни с тази диагноза. Средната стойност за извършена диализна процедура, определена през 2005 г., не е променяна до края на 2011 г., въпреки отчетената инфлация, което създава риск от недостиг на средства за финансиране на диализната дейност, пише в одитния доклад.

Документът констатира още, че за одитирания период на лечебните заведения е превеждана обща субсидия за всички извършени дейности, а не конкретно за всяка дейност, в т. ч. за диализната.

Докладът посочва, че в министерството на здравеопазването липсва информация, с която да се обоснове средната стойност за извършена диализна процедура. Това създава възможност за прилагане на различен подход при отчитане на фактически извършените разходи от лечебните заведения. Установено е, че отчетените от лечебните заведения разходи са в по-големи размери от предоставената им субсидия, което е индикатор за недофинансиране на диализната дейност”, пише в доклада на палатата.

Препоръките на Сметната палата към МЗ и НЗОК са в посока да се извърши анализ и да се регламентира механизъм за изчисление на средната стойност за извършена диализна процедура, като се определят разходите, които се включват в нея.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
Няма да осъдят медиците за незаконните деяния, които непрекъснато извършват! Защото лекарите и магистратите са богоизбраните професии в България: тях закон не ги лови, на никого реално не се подчиняват, от никого не зависят! Обърнете внимание: осерат се за пореден път лекарите, съответно се скрият от медийни изяви шефът на БЛС и проф.Миланов; минат 2 седмици и по всички телевизии се появява ухилената физиномия на мокрия русенски влах д.р Райчинов, който такива локуми разтяга и така увлекателно лъже,че направо ти идва да го изпратиш я по дяволите, я някъде на по-скрито място. Тези пък от съдийския официоз Правен свят така изнасят фактите, така ги манипулират, че излиза,че единствените борци за свобода в съдебната система са г-жа Веселинова, редактор на тази медия, И.Иванова и Хр.Иванов от БИПИ и няколко независими юристи като напр.Й.Грозев и Н.Спиров. Умира в МБАЛ-Дупница една млада жена, ама дежурният лекар така се е напил,че плаче за уволнение. Да, ама шеф на районния медицински инспекторат е негова племенница и изкарват мърльото не пиян, а използвал антидепресанти. Чакайте бре, г-да лекари, вие в БГ какви антидепресанти използвате, та съдържанието на алкохол в кръвта е цели 2,47 pm?! Не ни правете на ***, защото сме учили химична технология на лекарствените препарати и такова чудо нито сме учили, нито сме чували: антидепресант така да те упои, че да се клатиш като часовниково махало? И какво прави този лекар като дежурен: той няма право да бъде такъв, а ако това с антидепресанта е вярно, той самият подлежи на лечение!!! Ами широко използваният от почти всички софийски известни болници рекет с дарения в полза на болниците?! Дали не е време държавата да спре да изплаща пари на болничните заведения, лекарите да преминат на свободна практика и който от тях може, да остане да лекува; който не го може занаята да ходи санитар в Италия, Франция, Испания и навсякъде, където приемт на работа некадърници
9
0
 
2
 
! Отговори
бб преди 11 години
Единственото задължение на т.н българска прокуратура вече 23 години , е да замазва и да бута под "килима" всички престъпления извършени от политици, едри мафиоти, комунисти и техните деца, олигарси и едри крадци на ДДС. 23 години тя усърдно изпълнява това си задължение , за да отчая хората и те да приемат за нормално че тази *** няма да бъде наказвана и те са истинските господари. Така че и този случай ще бъде изметен и бедните хора ще платят сметката.
8
0
 
3
 
! Отговори
Сливен преди 11 години
Я проверете оная болница, дето паролата е да рекетират още упоения пациент с лафа "Бързо *** после много да благодариш на доктора!!!!!"
7
0
 
7
 
! Отговори
ШЛьондер преди 11 години
Въй...сега ще ги накажат дисциплинарно : Порицание на глас по медия и глоба в размер 1/500 от откраднатото за годината..
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наораво ги разстреляйте да ви е..ба в ***!4 години Ад в този *** наречен ***.Скандали,омраза,злоба и завист.И всичко това в угода на простолюдието.Кръв ще *** тази ***.
5
0
 
5
 
! Отговори
Гошето преди 11 години
А този Нанев,защо не е в списъка бе ? Да не би при него за 7-8 месеца нещата , да се бяха оправили и после изведнъж се срутиха ? Тая сметна палота да не е измислила нова математика ?
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая Сметна палата ,стига е смятала глупости,ами да сметне кой,защо и къде профука 8 милиарда резерв ? Кой,къде,кога и защо прибра и защо профука резерва на Здравната каса и пенсионните осигуровки - забравих вече от койзадължително доброволно-насилствен фонд беше ? Защо за хора , като мен , плащащи редовно от 30 г. здравните си осигуровки , никога не стигат направленията за специалисти ?
3
1
 
6
 
! Отговори
Изрод преди 11 години
Страшен измамник съсипа хиляди българи
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичката Мара втасала,втасала още свършила,свършила и привършила! Устата си начелвила,веждите си начернила и косата боядисала.Даже гащите сменила,сал дет *** си не умила !
1
0
 
11
 
! Отговори
Сталин преди 11 години
д-р Божидар Нанев направи половината Българи роби-за този десет до животни присъди