Екоминистерството одобри доклада за ОВОС на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Ще бъде осигурен публичен достъп до заключенията на експертите
3 окт 2013 20:13, Елка Василева
0
Екоминистерството одобри доклада за ОВОС на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото

“АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД официално получи от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) положителна оценка на качеството на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционно предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, съобщи дружеството.

Така на практика екоминистерсвото дава зелена светлина за строителството на седми блок на ядрената централа.

Оценката на качеството на Доклада за ОВОС е изключително важен етап от процедурата по оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение, а положителното заключение представлява потвърждение от компетентния орган – МОСВ, че документът отговаря на всички изисквания и критерии на националната нормативна уредба по околна среда, уточняват от “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“.

До доклада за ОВОС и всички приложения към него ще бъде осигурен публичен достъп.

Съгласно изискванията на  Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст докладът за ОВОС и неговите приложения ще бъдат изпратени на  Румъния и Австрия като държави, участващи в трансграничната процедура по ОВОС на инвестиционното предложение.

През август АЕЦ „Козлодуй” получи разрешение да търси площадка за седми блок. Разрешението на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е общо – за ядрена централа, която може да бъде с един или повече блокове.

През пролетта на 2012 година правителството на ГЕРБ даде съгласие за изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй”. Тогавашният премиер Бойко Борисов коментира, че този вариант ще е по-евтин от изграждането на нова централа в Белене. Мотивите бяха, че дори може да бъде използвано оборудването, подготвено за АЕЦ "Белене".

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари