Света Анастасия приема туристи от сезон 2014

Приключват работите за превръщане на острова в туристическа атракция
Обновена: 12 окт 2013 17:57 | 12 окт 2013 14:13,
20
Света Анастасия приема туристи от сезон 2014
Снимка: Община Бургас

Към своя край са „ремонтните“ работи на бургаския остров Света Анастасия, отчитат от община Бургас. Първите туристи ще могат да посетят обновените атракции още от пролетта на 2014 година.

Реконструирани, но без промяна в оригиналния им вид, са както сградите, така и откритите пространства. Сградите са решени основно в дърво - както отвън, така и отвътре. Използван е изцяло дъбов материал, чиито технически характеристики са изключително добри и устойчиви на атмосферните условия, типични за мястото. Запазени са старинни каменни зидове, като по някои от камъните се четат древни надписи.

Възстановена е една от старинните порти на острова. Съществуващите стенописи в църквата са художествено реставрирани.

"Туроператорските фирми харесаха много острова като една от туристическите атракции в Бургаския залив", коментира кметът на Бургас Димитър Николов. Той допълни, че вече са започнали записванията за новия летен сезон и островът ще бъде включен в турстическите пакети на операторите. 

Преди две години общината спечели европейско финансиране по ОП "Регионално развитие" за превръщането на острова в туристическа атракция. Ремонтните работи по острова струват 3,5 млн. лева, уточни зам.-кметът по европейските политики Анастаска Николова. Заедно с обновлението на мостика в Приморския парк, откъдето ще отплава корабчето за острова, и другите съпътстващи дейности, обновяването ще коства около 5,5 млн. лева.

Островът е единственият у нас с изграден манастир. През 20-те години на 20 век обаче обителта, наречена „Света Анастасия“, е превърната в затвор, където са заточени участници от Септемврийското въстание. Комунистическият режим превръща едно от крилата в мемориал и прекръщава острова на Болшевик.

Днес сградите са върнати на Българската православна църква, а плановете за възраждане на острова предвиждат там да бъде изграден и хотелски комплекс, който да приютява посетителите, решили да пренощуват. Ще бъде построен и ресторант, носещ името „100 години назад“, изграден в автентичния дух на миналото столетие. Преди месеци от бургаската община помолиха местните жители да изпращат традиционни рецепти от региона, които да бъдат включени в менюто на ресторанта.

Остров Света Анастасия е едно от любимите места на жителите на Бургас. Градът е бил свързан с редовна линия, осъществявана от кораба „Теохар Бакърджиев“, кръстен на секретаря на бургаския окръжен комитет на БКП, който е и един от заточениците на острова, успял обаче да избяга. В годините след промените обаче линията е спряна и в момента до острова се стига само с частни лодки.

В началото на тази година община Бургас обяви конкурс за закупуване на общински катамаран, който ще извозва туристите до острова. Така Бургас се превърна в първата община в България със собствен кораб.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
bullpart преди 10 години
До rabote6ta v 4ujbinae ако е така политиците ще се откажат да работят. явно има кой да храни
11
0
 
1
 
! Отговори
rabote6ta v 4ujbina преди 10 години
До Анонименtaka si e i zavinagi 6te si ostanem mutro-chlgagiska darjava
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази ГЕРБ недомислица ще ви направи за смях догодина . Пак ви казвам- от това мостче ,с това смешно корабче , ще излезе малко по-силен ветрец и няма да има прибиране на брега . Ще се ходи до морска гара , ама сметката ще излезе крива накрая ...
9
0
 
3
 
! Отговори
история преди 10 години
А дали някой ще спомене за рибарите Левчеви от БУргас, умряли в беднотия при "социализма"; те са помогнали на Теохаров да избяга от острова, те са помагали на руските подводничари да стъпят в Бургас и по-нататък за да правят терористични актове.И същите братя, когато са изпратени за "награда"( може би след 1923) в СССР, се връщат след няколко години( трудно), отиват при партийния секретар, хвърлят си партийните книжки и казват"ако ще се борим за такъв стой,такава беднотия и тормоз"- отписвам се!
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сутринта имаше статия ,че на МУТРО-чалга-морето тази година имало 3 500 000 туристи по 300 евро на човек което е много много по-малко от истината прави 1 050 000 000,къде отиват парите от мутро-морето пак в сметките на политико-мутро -олигархията, а приятелката ми работи като роб за 500 лв. на месец, ей не са ни виновни европейския съюз и американците за нищо виновни са мутрите които превърнаха държавата в МАНГАЛИЯ!!!Да са живи и здрави наще сънародници зад граница които си харчат паричките тук
7
0
 
8
 
! Отговори
до Сидни преди 10 години
не е вярно това за Л*рието. Аз догодина пак съм си на нашето моренце. Суперско си е!
6
2
 
12
 
! Отговори
МОРСКИ преди 10 години
ИСТИНАТА Е ,ЧЕ БУРГАС СТАНА ПЕРЛАТА НА ЦЯЛОТО ЧЕРНО МОРЕ !! А НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ,ИЗОБЩО ДА НЕ ИДВА !!!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Туристи в раирани костюми ли?
4
1
 
19
 
! Отговори
СПОМЕНИ преди 10 години
ХОДИЛ СЪМ НА ТОЯ ОСТРОВ ПРЕДИ 30 ГОД. С РОДИТЕЛИТЕ МИ. КАЗВАШЕ СЕ БОЛЩЕВИК. ЕДНО УНИКАЛНО ОСТРОВЧЕ ! БРАВО НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА ТОВА НАЧИНАНИЕ. ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИМАМЕ 2-3 ОСТРОВА ПО НАШЕТО КРАЙБРЕЖИЕ , ДА ПОСЕТИШ ЕДИН ОТ ТЯХ Е НАИСТИНА ПРЕКРАСНО ! СЪЩОТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ И СОЗОПОЛ С ОСТРОВ СВЕТИ ИВАН .
3
0
 
3
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Подай му пръст и ще ти отхапе ръката, що е то :D
2
1
 
13
 
! Отговори
от Бургас преди 10 години
Това разстояние до острова, на който през 80-те му казвахме Болшевик, съм го преплувал много пъти
1
1
 
10
 
! Отговори
Язе преди 10 години
По инерция прочетох "Света Австралия"... Абе тоо ме побръка бре!!! :D

Спонсорирани публикации