Терминал 1 и Терминал 2 - край за едни, начало за други

Западът печели от изтичането на мозъци от България и Румъния
Обновена: 30 дек 2013 18:49 | 30 дек 2013 18:11, Бойчо Попов
109
Терминал 1 и Терминал 2 - край за едни, начало за други
Леонисия Докузова – медицинска сестра в болница в София и една от потенциалните емигрантки. Снимка: Ройтерс

Една лъскава и готова за нанасяне къща до болницата - на пръв поглед правителствата на Румъния и Унгария предлагат на новите лекари в Сфънту Георге доста голям комфорт. Причина за щедростта на обитавания също от много унгарци румънски град – опитът да се спре изтичането на мозъци от страна на лекарите към Западна Европа.

Изтичането на най-големите умове в чужбина засяга Източна Европа в продължение на години. А Румъния и България може да бъдат още по-засегнати от 1-и януари 2014 г. Тогава в Германия, Австрия и шест други европейски страни идва краят на последните ограничения за работа за българи и румънци, които по-богатите държави в ЕС наложиха заради страх от паническо бягство преди приемането на Букурещ и София през 2007 г., пише в свой анализ Süddeutsche Zeitung.

От 1-и януари всеки румънски или български гражданин може да се установи навсякъде в ЕС, да работи, но също така и да има претенции върху системите за социална сигурност и пенсии. Чираци и студенти, преподаватели и специалисти, но и сезонни работници могат още от началото на 2012 г. да идват в Германия. Малко преди Коледа Институтът за пазара на труда и изследванията на заетостта (IAB), който е подчинена структура на Федералната агенция по заетостта, обобщи информацията си за намиращите се в Германия 360 000 българи и румънци. Изводът: Германия се е възползвала от имиграцията на българи и румънци - и то значително.

Наистина около една четвърт от живеещите в Берлин, Дуисбург или Дортмунд българи и румънци са безработни, много от тях получават и държавни помощи. Но това не е правило. Като цяло според IAB към средата на годината само 7,4 на сто от живеещите в Германия българи и румънци са без работа - така че равнището на безработица на тези имигранти е дори малко по-ниско от средното за Германия.

Имигриралите румънци и българи са предимно млади, малко над половината разполагат с професионално образование или са завършили университет. Те получават два пъти по-рядко детски надбавки спрямо други чужденци във Федералната република. Те рядко получават обезщетение за безработица или пенсия, но плащат доста в пенсионните и социалните фондове. Така под черта продължава да има „положителен нетен принос на мигрантите, живеещи в Германия“, пишат анализаторите на IAB.

Този принос ще се повиши, когато през 2014 г. още 100 000 – 180 000 румънци и българи ще дойдат в Германия. Също така благодарение на поляците, румънците и българите през 2012 г. „за първи път през последните 15 години в Германия има достатъчно имигранти, за да се компенсира застаряването на германците“, се казва и в анализ на Консултативния съвет по въпросите на интеграцията и миграцията.

Но монетата си има и друга страна - в България от края на комунизма досега населението е намаляло с девет на сто до 7,4 милиона души, главно поради емиграцията. Румъния загуби близо четири милиона жители. Емигрантите си тръгват, защото стандартът на живот е много по-нисък, отколкото в Западна Европа или САЩ, и защото правителствата са корумпирани и икономиката не работи. Нищо от това не се е променило.

За разлика от Западна Европа, лекарите в Румъния са малко уважавани. Оборудването в болниците често е старо, лекарската заплата е по-ниска от 1000 евро на месец. А и доста често младите лекари трябва да "си откупят" доста скъпо своето работно място, както установява Елена Станку от Балканската мрежа на разследващите репортажи (BIRN). Едно лекарско място в малък румънски град струва около 15 000 евро под формата на подкуп. В по-голям град "се дължат" около 30 000 евро - разходи, които след това трябва да бъдат възстановени от пациентите.

Лекарите, които отхвърлят тази практика, отиват в чужбина - според данни от медицинската асоциация от 2007 г. насам най-малко 13 000 лекари са напуснали Румъния. Само в Германия вече са регистрирани 2900 румънски лекари. Българските медици също са склонни да емигрират доброволно. Според проучване на Медицинския университет в София повече от четири пети от новозавършилите доктори планират да емигрират.

По този начин Румъния и България губят милиарди, които преди са били инвестирани в обучението на лекари. Разбира се, емигрантите, от своя страна, превеждат пари в родината. В България по този начин през 2013 г. са влезли близо 1,5 млрд. евро, почти три процента от БВП, в Румъния - около 3 млрд. евро, еквивалентни на два процента от икономическия продукт.

Парите се харчат не само за потребление, но също така и за по-добро образование на децата, останали у дома, или в създаване на малък бизнес. Но също силно застаряващите общества в България и Румъния плащат по-висока цена, когато голяма част от най-способното население си отива.

Не само болниците губят професионалисти. Също така строителни фирми или текстилни фабрики, дъскорезници или хотели в Румъния и България са сред най-трудно намиращите персонал в цяла Европа, показва проучване на консултантска компания за подбор на персонал.

Правителството в Букурещ се опитва от 2008 г. насам да насърчи емигрирали румънци да се завърнат у дома, например организирайки изложения за работни места. Успехът е умерен. Според изследователя Ева Милитару емиграцията на най-добрите дори се увеличава. Тя говори дори за "четвърта вълна на емиграция". В София ежедневникът „24 часа“ цитира през октомври проучване, според което 27 процента от българите са готови да напуснат страната си.

Според друго проучване 200 000 българи (около пет процента от общия брой на населението) обмислят след 1 януари да опитат късмета си в други страни от ЕС. 85 процента от тези емигранти са на възраст под 40 години, три четвърти имат завършено средно образование или степен от университет. Ако те наистина си тръгнат, от тях ще се възползват новоприемащите ги страни.

А сред младите българи е популярен следният черен виц - „Има само два начина за изход от кризата - Терминал 1 и Терминал 2 на летището“, приключва анализа си Süddeutsche Zeitung.

Още подобни икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: изтичане на мозъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
15
 
! Отговори
ha,ha преди 10 години
".......и защото правителствата са корумпирани и икономиката не работи. Нищо от това не се е променило."Aми променете нещо, само ПРАЗНИ обещания от всички партии от повече от 20 год. За нищо не ставате, всичките, без изключение.
15
63
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно така!Бягайте от българия,вие сте предатели!Дедите ви са проливали кръв за тази прекрасна и райска земя,вие им изровихте костите!Един път обърнали гръб на България,поне имайте малко морал да не се връщате!
14
1
 
96
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работно време: /от 8:40до 19 часа/Работната седмица е 6 дни, като шестият се състои от5 работни часаМесторабота: СофияЗаплата: от 500 до 600 BGN (Нето) Обява за работа в ***.bg на 30.12.2013г., 21 век Кой ще остане в България???
13
3
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Бг остават хора като Мишо шамара, Доган - ***, Волен Сидеров, ББ, ЦЦ, Сергей, Станка, Пенка, най-великите хидро инж., най-великите ядрени консултанти, трите близначки, Златки, Патрашки, и представете си още каква ***. Да ви е честито на тези които ще живеят с тях!
12
5
 
11
 
! Отговори
загрижен куманиз преди 10 години
Да не ни напуснат и беззъбите, а дрогари?
11
20
 
54
 
! Отговори
фоули преди 10 години
2013 беше страхотна година за мене:- Записах още една успешна година с много проекти в АЙ-ТИ-то както му викате. - С огромно задоволство показвах средни пръсти на политиците.- Роди ми се син.- Одобриха ме за работна виза в Канада.2014 година. Здравей Торонто. Довиждане грозен *** Български. Да сте живи и здрави. И не си мислете че не си обичам страната. Обичам я. Наричам я *** щото е пълна *на.
10
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Факт-преди заминаваха тези, които бяха готови на всичко. Сега ще заминат тези, които генерално и в България не са зле, но им писна от простотията, която се шири на длъж и на шир. "гроб, бкп, батака, дпс, рефурматори = всички сте едни и същи". Абсолютно. И не само те, а и всички партии, без изключение, както и всеки, който някога се е занимавал с политика в България. Това винаги са били двойкарите от първи клас-тези, който са завършили университет без да знаят къде се намира.
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
niama sramna rabota samo parite da sa tochni. kogato otidesh i si kupish neshto ili si hapnesh nikoi ne te pita kakvo rabotish, a gleda dali mojesh da platish. stiga s tova razdeliane koi kakvo raboti. nali iskate chsti toaletni kato gi polzvate.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подкрепям този отдолу че 78284 е ***. Браво за констатацията. Само *** на турски помии и *** карантии остават в Бг
7
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно тези, дето се образоваха по чужбина и имат образование, съответстващо на изискванията почти никога не се връщат. А да завършиш в чужбина, освен диплома и език трябва яко учене и да отговаряш на тежки изисквания. Не е като тук - плащаш за изпит или направо си купуваш я дипломна работа, я направо диплома. Загубите за България и Румъния са направо трагични - като демография и интелект. Остават маргинали, за които кражбата и далаверата са единственото, което могат и знаят.
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 78284 *** си бате, че дрънкаш...На България умните и работливи хора изтичат навън, лешперите са си доволни и не мърдат от територията. А за 99-те % и хабер си нямаш, дрънкаш колкото нещо да напищеш...
5
5
 
73
 
! Отговори
НЕ СПИРАЙТЕ !!! преди 10 години
Всички навън ! Това е спасението !!! Който забърка тази вече 24 годишна помия, сам да се оправя !!!
4
2
 
65
 
! Отговори
jane преди 10 години
Интересно, в статията черно на бяло са ви написали, с цифрички, защо изтичат мозъци и защо това вреди на България и помага на Германия, но явно чукча е само писател, четенето не му се отдава. Вземете прочетете статията и помислете малко преди да пишете как сме били само *** и престъпници. А по същество - така се завладява държава безкръвно. Източваш й младежите, със или без мозъци и когато територията обезлюдее достатъчно, се нанасяш без много много драми. Просто, лесно и хуманно.
3
27
 
22
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Изтичат *** и престъпници то др в това подобие на държава немааа
2
8
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това вече не е родина, а е една гнусна територия в която върлува тарикатщината и корупцията. Плюя на тази родина която гледа как да те обере, как да те измами и как да те накара да мизерстваш и да ходиш да се молиш на разни турски тарикати и селски бекове да ти подхвърлят някоя стотинка да си вземеш хляб. Който има акъл ще напусне, а псевдо героите ще останат да лижат турски ***!
1
69
 
16
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Никои не бива да напуска родината си по каквито и да е причини.