Въвеждаме тол система най-рано през 2017 г.

Още не е ясно кои пътища може да обхване тя
8 дек 2014 13:54,
14
Въвеждаме тол система най-рано през 2017 г.
Снимка: Reuters

През 2017 г. е възможно да бъде въведена тол система за преминаване по пътищата у нас. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на представянето на екипа й.

Тя обясни, че при този вид такси ще се използва GPS система, която ще обхване цялата пътна мрежа. Пускът на тол таксите през 2017 г. е оптимистичен вариант, допълни Павлова.

Идеята е в началото новата система да обхване само тежкотоварните камиони, посочи Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Впоследствие тол системата ще бъде въведена за всички превозни средства, като последно това ще се направи за леките автомобили. 

Предвидени са и големи глоби, ако тежкотоварните камиони напуснат определения им път за движение чрез тол системата. Причината е, че именно тези камиони разрушават най-сериозно инфраструктурата по пътищата от 3-ти и 4-ти клас, обясни Лазаров.

Намеренията на регионалното министерство са през 2015 г. да бъде избран консултант, който да изготви анализ как да бъде създадена тол системата. През 2016 г. може да започне внедряването й в пътната мрежа, а през 2017 г. системата може да започне работа, обясни Павлова.

Още не е ясно кои пътища може да обхване системата, като именно това се очаква да каже консултантът.

В момента тол система не може да бъде изградена у нас, защото не е позволено по пътища и магистрали, изградени с европейски средства, да се монтира тол система, обясни Павлова.

По-рано днес Павлова представи тримата си заместници. Деница Николова ще е заместник-министър с ресор "Регионално развитие", тя ще се занимава с управлението на всички програми, финансирани със средства от ЕС. 

Иван Аспарухов ще е заместник-министър с основен ресор "Регионална политика и планиране на регионите". Той ще и ръководител на Съвета за регионална политика - междуведомствен съвет, който се създава от днес, каза министърът. 

Николай Нанков ще е заместник-министър с ресор "Устройство на територията и управление на държавната собственост".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе за да слагат тол система на пътищата първо трябва да направят пътища. То малко акъл се иска тука.
8
1
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
То е ясно, че няма да въведат нищо.Виж, консултант ще изберат по бързата процедура и бас хващам, че "консултацията" няма да е за по-малко от 10 милиона. Какъв процент ще иде при госпожата също е известно. Нормален гербистки грабеж - свиквайте!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ssima taksi w gyrciq, no nqma winetki typungeru, da vijdash nqkade tekst za otmqna na vinetki gnusaryu? obluchen gerberastino!
6
2
 
2
 
! Отговори
сидни ав$$тралия преди 9 години
тогава почвайте да връщате парите на данъкоплатците които внасят в касата на ЕС и с тях строите магистралите за които искате да ви плащатА какво да кажат хората които протестират че им учуждавате земята за пакетче семки а?Щом ще събирате такси тогава плащайте такса на хората с учуждените земиТук НАЙ ДОБРАТА страна на Планетата имаме общо 100км тол магистрали ЗА ЦЕЛИЯ КОНТИНЕНТ от хиляди магистрали. Това са няколко отсечки по 20 км платени само за да разпределят равномерно трафика не за друго
5
1
 
3
 
! Отговори
някой да вземе едни. преди 9 години
Глупости. Досега 1 път неможаха да вдигнат винетките, а сега и тол. ПО-скоро идеята е .....през 2015 г. да бъде избран консултант, който да изготви анализ как да бъде създадена тол системата......
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...представям си петък следобед на изходите на София..... до хоризонта - паркинг!
3
4
 
13
 
! Отговори
Oleee преди 9 години
Тол системата ще е за "наште" хора. Да могат да цицат без да правят нищо. Приходите за "наште" хора, разходите за държавата. Те това ни готвят - останалото е дрън, дрън, че пляс. От мутри и престъпници какво очаквате?
2
24
 
2
 
! Отговори
гербист преди 9 години
Защо трябва да се премахват винетките?Тол системата ще осигури едни допълнителни приходи, за да може да се строят повече нови магистрали. Дано по-скоро да се въведе.
1
1
 
38
 
! Отговори
Пешо Слепия преди 9 години
Да не забравите да махнете винетките само ;) или те си остават и допълнителна толка..