Традиции и символи в честването на Рождество

Изкуствовед разказва за обичая да украсяваме елха и да даваме подаръци
24 дек 2014 10:20, Анисия Иванова
15
Традиции и символи в честването на Рождество
Снимка: Reuters, архив

Рождество Христово е същевременно празник и свещен ден, който се празнува почти навсякъде. Според годишника на "Енциклопедия Британика" за 1994 г. в света 1.8  милиарда от общото население на Земята са християни. Това прави християнството най-разпространеното вероизповедание на планетата, обясни Рангел Младенов, експерт по изкуство от катедрата по "Богословие" в американския институт ТСМ в Австрия.

Пред Dnes.bg той разказа за символиката в празника, за традицията да се украсява елха и каква е връзката им с християнството.

Думата Christmas произлиза от латинските думи Cristes Maesse, което означава Христова литургия (меса). Рождество Христово е празник, посветен на християнската любов и братство, които са част от културата на много народи по света. На 25 декември е прието да се чества раждането на Христа – спасителя на човечеството. В ранното християнство празникът няма устойчива дата. Според повечето историци първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 г. сл. Хр. В Рождество можем да открием корени на нехристиянски ритуали и обичаи, които във времето са били пречупени през Библията и са добили ново значение.

Това не е било случайно, а необходимост във време, когато християнството си пробива път сред дълбоко суеверни хора. С цел приобщаване на новообърналите се към новата вяра и възможно най-безболезнено разкъсване на старите връзки тези останки от езичеството биват запазени в модифицирани форми, смята експертът.

Когато папа Григорий (540-604) изпраща св. Августин като мисионер да обърне англосаксонска Англия, той го инструктира, че доколкото е възможно, трябва да пригоди новите, непознати християнски обичаи към езическите, с които местните жители са запознати от миналото си. Например той съветва св. Августин да позволява на новопокръстените на някои празници да ядат и заколват голям брой волове за слава на Бог Отец, както са правили преди това в чест на техните богове.

Около датата 25 декември преди векове християните са празнували тържествено и празника на Адам и Ева – първите хора, които Господ създал, след като сътворил света. Устройвали се пищни тържества с различни религиозни представления. Едно от тях показвало как Адам и Ева изяждат ябълката на познанието от райското дърво. Но празникът бил посред зима, когато ябълката няма листа и плодове. Затова я замествали с вечнозелена елха, която украсявали с ябълки.

Впоследствие този празник се слял с празнуването на Рождество, а обичаят да се украсява зелена елхичка се разпространил из целия свят. По-късно, за да стане украсата по-празнична, започнали да кичат елхата с гирлянди, сухи сладки и свещички, а ябълките потапяли в червен захарен сироп. На върха поставяли красива звезда, за да напомня нощта, когато Витлеемската звезда възвестила раждането на Христос. В наши дни ябълките и сладките са заменени с различни играчки и гирлянди.

Според някои изследователи обаче коледната елха води началото си от езическите празненства, а други също свързват украсеното дърво с християнството, обясни експертът. Според една от версиите и бенедиктинският монах Бонифаций използвал в своите проповеди елха като аналогия на Светата Троица. Друга история разказва, че Мартин Лутер, бащата на Реформацията в Западна Европа, вървейки през гората, неволно вижда как звездите блещукат между клонките на дърветата, сякаш са украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката той отсича една елха, отнася я на децата си у дома, където цялото семейство поставя тънки свещички между клонките, любувайки се на красотата на дръвчето.

Играчките, които слагаме на елхата, също имат символно значение, разказа Младенов. Извитата захарна пръчица е преобраз на гегата на пастирите, които първи огласили новината за раждането на Христос. Камбанките свързваме с църквата и християнската религия. Те канят вярващите да дойдат и да се поклонят в църквата и символизират хармонията в християнското общество, действат като посредник между Земята и Небето, представляват връзката между хората и Бога.

Лавровото дърво и тисът са символите на триумфа и безсмъртието, а коледният венец напомня короната от тръни, която е поставена на главата на Исус по време на разпятието му на кръста.

Запалената свещ в рождественските символи е свързана със светлината на небесата, със слънчевата топлина, с любовта, страстта и надеждата. Тя е преобраз на светлината, която Исус Христос носи на света и ни извежда от тъмнината. Светлината ни помага да видим пътя на живота. Свещта е също и духовността, вярата, копнежът по духовното. Тя се свързва с мимолетността, преходността на човешкия живот и бързото изнизване на годините.

Обичаят да се поднасят подаръци на този празник има корени и в Светото писание. В християнството традицията идва от момента, в който мъдреците даряват новородения Исус със злато, тамян и смирна. Според евангелието на Матей в Библията се казва, че когато те дошли и видели детето с неговата майка Мария, се поклонили с уважение и му поднесли своите дарове. Но най-големият дар, който даден на човечеството, е самият Божи син.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
моля моля преди 6 години
Като излезе криминалната сводка с битите и закланитеи болниците, пълни с препили и преяли,и става ясно къде е духовността на този прокажен народ.
6
0
 
9
 
! Отговори
Стефан преди 6 години
Откъде намериха този да ни учи как се празнува Рождество Христово !? Човек на "доларови ясли" ни говори за папа Григорий, Мартин Лутер ?? Ние не сме котолици нито протестанти, бе чичовото ! Ние не сме индианци, за да ни учат от някакъв американски институт и то от Австрия, как да празнуваме нашите празници !!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А где сюда Дед Мороз?
4
2
 
2
 
! Отговори
Краси Радков преди 6 години
Наблягай на пиене и се не бой!
3
6
 
2
 
! Отговори
Бай Герги преди 6 години
Това бъдни вечер, дядо мраз..пардон Коледа са все поводи за йедене и пийене и нищо друго! Наздраве!
2
16
 
6
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ САЩ ! преди 6 години
Зa мен истинските празниците са Merry Christmas & Happy New Year. Всякакви други православни простотии са за дъртите пенсии дето вярват в дядо Боже. Купон да има и уиски да се лее!
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНЕС Е БЪДНИ ВЕЧЕР НЕ "КРИСТМЪС". УТРЕ Е РОЖДЕСТВО. "КРИСТМЪС" Е НЯКАКЪВ СТРАНЕН ПРАЗНИК НА НАМАЛЕНИЯТА В МОЛОВЕТЕ.