Тракторист откри гърне със съкровище, даде го в музея

В старинния съд имало 90 сребърни монети от 16-ти век
Обновена: 26 мар 2015 11:18 | 26 мар 2015 11:17,
60
Тракторист откри гърне със съкровище, даде го в музея
Снимка: Нова тв

Тракторист намери гърне с 90 сребърни монети и го предаде в полицията. Намерил находката, докато работел в нива на съселянин в поповското село Захари Стояново, разказа Нова телевизия.

Сребърното съкровище вече се намира в историческия музей в Попово.
 
В петък, рано следобед, Тахир Мехмедов работи в нивата на свой съселянин.

"Ходихме да изорем една нивичка и когато се обърнах видях едно гърненце излязло отгоре. Прибрах го, защото беше красиво, мъничко гърненце", разказва Тахир.

Взел го и го оставил цял ден в стопанския двор при пазачите. Дори го показал на колегите си.

"Когато си тръгвахме, понеже беше пълно с пръст, исках да го изчистя. И когато го изсипахме се изсипаха и монетите. Голяма изненада беше", казва трактористът. Прегледали монетите – сребърни, около 90 на брой.

Тахир веднага предал гърненцето на полицията, а те на историческия музей в Попово. От там обясниха, че монетите най-вероятно са от 16 век.

"Находката представлява западноевропейски и османски монети, намерени в глинен съд, който за съжаление е счупен. Монетите са продупчени, което означава, че са били използвани в наниз", коментира Петя Михайлова от Историчския музей в Попово.

Все още не е ясна стойността на съкровището. Тепърва то ще бъде оценено от нумизмати и археолози.

Тахир е убеден, че е направил най-правилното – да даде сребърните пари на държавата. Противно на очакването, че ще ги задържи за себе си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво би било да има повече такива хора, той е по-достоен гражданин от депутатите ни.
37
0
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 9 години
Разбери се с коментар 41.Много сте смешни.Вие от различни учебници ли учите,толкова сте противоречиви в мненията си за турците.Както пише един коментиращ,българина за себе си не е сигурен тръгнал на другия да казва какъв е.
36
0
 
1
 
! Отговори
Do Mодератора преди 9 години
Изкривихте дебата българи - турци; мюсулмани - други. Дядо мине си пускаше 2-рото радио на село, тъй като не си бе платил и за него годишния данък. А си бе българин християнин. Тука във възпитанието и човечността няма религия или етнос. Само политиците и медиите я използват за да разделят хората. Моралните ценности ще спасяват България както винаги са го правили. Драскачи по-стените винаги ще Ima.
35
1
 
2
 
! Отговори
Ima преди 9 години
Абе то има турци и в Германия. Даже гледам в националния им отбор по футбол има, ама като го питат какъв е казва германец с турски произход. Пък тука не били българи от турски произход. Ама хубаво работи ДПС-то и ще реши този проблем.....
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и днес имаше полицай там.Явно и те са търсили нещо за спомен? хе хе
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм много запознат, но награда не ми звучи добре. Трябва законово да бъде определен някакъв твърд процент от стойността на намереното. Ами този човек можеше да си го отнесе в къщи и да заяви, че прабаба му го е заровила в мазата, кой ще го опровергае.
32
2
 
4
 
! Отговори
Kak преди 9 години
Как няма да предаде гърнето, нали инъче ще му го вземе ДПС-то......
31
0
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 9 години
Аз съм с българско гражданство имам български паспорт,не ми се е налагало да искам паспорт от Турция.Но имам роднини,които са с турски паспорти.
30
0
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
И как става това разпределение на младата учителка?Има ли някъде свободни места кандидатстваш и те приемат.Израснал съм сред турци,в цялото училище бяхме трима българчета,някъде 350 турчета бяха.Научихме турски език,не съжалявам за това.Играехме заедно след училище с приятелчета турчета.Отивах в тях след игрите,бабите намазваха по една дебела филия с истинска лютеница,взимахме ги и пак навън на игрите.Аз съм живял сред тях,аз знам какви са.Вашето е злоба,а злобата убива ВАС.Има турци в България
29
1
 
3
 
! Отговори
До 40 Мехмет преди 9 години
В Турция ми е въпроса като отидете и искате паспорт как ви водят ?!? Или не искаш да отговориш?
28
0
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 9 години
Е,защо тогава мразите турците и казвате,че сте били под турско робство,че турците за ви клали 500 години,значи по твоята логика няма такова нещо,турците не са виновни,а някакви османци,които ги няма вече,и така.Турци в България е имало,и ще има,живеем си добре с българите,има и такива,които не знаят себе си от какъв произход е,тръгнал на другия да казва какъв е.Те са единици,затова го местя от левия на десния,и после обратно
27
0
 
1
 
! Отговори
до 34КАТО НЕ СИ ЖИВЯ преди 9 години
На мен пък точно такава учителка ми направи живота черен,облада ме,а все още не бях готов за такива изживявания
26
3
 
9
 
! Отговори
До Мехмет преди 9 години
Стига с това българи от турски произход или турци с български произход - вие сте българи мюсюлмани. Турция е създадена 1923 върху останките на Османската империя и вие никога не сте били част от Турция, за да сте турци. Не съм чул мохамеданите от Босна и Херцаговина (също останки от Османската империя) да се наричат турци!!!
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия иманета на никой не са донесли щастие, човекът си знае.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да не ми е приятно да го призная, но българските мюсюлмани са по- почтени хора. Всичко идва от домашното възпитание.
23
6
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
--НА ) затуй ще ореш ниви до края на живота си - ))) и златно съкровище да намериш - ще получиш един часовник и 1000 лв а бате ти Бойко ще вземе оригинала и ще остави едно копие в музея - както всичките БГ съкровища са КОПИЯ на Оригиналите ! всичко е в частни колекции !
22
1
 
3
 
! Отговори
Нумизмат преди 9 години
Дай една монета за спомен, приятел.
21
0
 
7
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Не трябва да го хвалим или да му се присмиваме. Трябват закони, нормативна уредба да се стимулират такива постъпки и обратното да се пресичат отрицателните постъпки. Така ще спрат присмиващите се, което всъщност е следствие, а не причина за тези коментари. Ии както ограбиха монетите на Абритус от музея директно със счупване на стълкото, което по одобрен проект от специален орган и специална фирма било уж бронирано, а се оказало обикновено 6 мм стъкло. И засега няма разследване и няма виновни.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се чудиш - в тая държава се раждали и качествени хора.
19
5
 
22
 
! Отговори
това е добър човек преди 9 години
Честен човек, подарил късмета си на престъпници. Това е.