Джебчии делят с полицаи, за да бачкат на воля в мола

Игнатиево - градът с палати на социално слаби
Обновена: 1 юни 2015 13:58 | 1 юни 2015 11:30, Камелия Цветанова
178
Джебчии делят с полицаи, за да бачкат на воля в мола
Снимка: Булфото, архив

Джебчии плащат по 2000 лв. на човек от полицията, за да се трие веществено доказателство, или пък 10 000 лв. такса, за да не те закача охраната в мола.
 
"При нас в занаята нон-стоп се изкарват пари, няма спиране. Зависи, може и 1000 лв. да изкарваш, може и 500, може и 1 500 лв. Аз от 10 години само по моловете съм- Варна МОЛ, гранд Мол, Варна Мол, Гранд мол. Че си изкарвам хляба оттaм”, споделя Евгения, дългогодишна джебчийка пред Нова телевизия.

"В добри за тях дни, в кавички, могат да стигнат до десетки хиляди евро”, казва Георги Алексиев, управител на настоящата фирма на мола. Той призна, че със старата охранителна фирма джебджиите са делели пари и това се  е знаело, но сега такова нещо няма.

На един от гардовете са му предложили 10 000 лева на месец, за да си крадат спокойно, но той е отказал.

Джебджийките Евгения и Мария са в бизнеса от малки. Наследили са занаята от техните близки и са се разминавали  с леки присъди.

Мария започнала на 11 години, свекърва й я научала. Сега тя планира да обучи и 8-годишната си дъщеря. Издържат семействата си само с парите, които изкарват от кражби. Обират туристи не само във Варна, но и в чужбина.

Евгения е била и в Турция, но й е било по-трудно, отколкото тук.

"Не беше така. Има къде да се бачка, но законите им много опасни са”, споделя Евгения.

И двете живеят в луксозни къщи за стотици хиляди левове и карат също толкова луксозни автомобили.

Джебчийките твърдят, че имали връзки и в полицията и ако запис от охранителните камери на мола попадне там, плащали на техен човек, за да ги отърве.

Понякога сумите, които твърдят, че давали на полицията, надвишавали 500 лв. Мъжът на Евгения обяснява колко е неизгодно.

„Дават се много пари. В полицията много пари се дават- даваш на дознателя, даваш на шефа им, дознателят взима 2 000лв. само да махне един диск - 2 000 лв. да изтрие диска. Направо ни дерат кожите. Даваме си от джоба  понякога”, обяснява Васил, мъжът на Евгения.

Евгения и Мария обясняват, че най- лесната и апетитна плячка са израелците.

"Значи гърците и израелците, те са най-прости. Ти му казваш пази, той забравя и когато в тоалетната в мола влизат на чешмата, пак ги заблуждаваме и пак ги бачкаме, докато си измият ръцете. Някой не знае как се пуска чешмата. Не знаят как, аз им пускам по-гореща, побърквам ги вътре. И когато са, аз сега гледам, коя, в коя тоалетна ще влезе. Гледам да съм близо. Пускам капака, пускам водата и се качвам отгоре. Тя оставя чантата, нали в закачалката и тя на цокалото, взимам я отгоре и я дърпам”, казва Евгения.

Джебчийките разбират предварително кога  и в колко часа пристигат туристите в мола. За да не бият на очи, се дегизират като тях.

„Когато са забрадени и аз сега не мога да отида при арабките, веднага забрадката, шалчето, туниката, хем да не се гледат гъзовете и маратонки нося, да не се гледа и крака. Всичко знаем”, споделя Евгения.

А докато Мария живее охолно с парите от джебчийство, тя е получавала социални помощи от държавата. На хартия, Евгения също се води, че живее на прага на бедността. По документи, работи на минимална работна заплата.

Така са голяма част от жителите на този малък град до Варна – Игнатиево. Тук бедна къща няма. Няма и човек без скъп автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАШАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ ?КОГО ПАЗИ ? КРАДЦИТЕ ? ОБИРДЖИИТЕ ? УБИЙЦИТЕ ?КАКВА Е ТАРИФАТА ?
13
0
 
32
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Това вече е скандално. Полицията нагло да пази разни рекетьори. Време е масови арести и жестоки санкции.
12
0
 
20
 
! Отговори
A преди 8 години
Сутринта гледах репортажа на журналистката от bTV...Утре сутринта ще дават продължение...Това е за съжаление реалността.И нека не се вайкаме, защото всички ние допуснахме това да се случи. Много сладко беше залитането по човешките свободи преди 25 години...изпуснат е духа на Хелзинския комите от бутилката...Неможем да го върнем. Освен по партизански да се борим с това ''ново социално'' явление- не виждам друг начин.Държава няма!..Или поне за етническото българско население, обречено да плаща!
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че има джебчии, има, ама на мен тая история ми е малко нереална и скалъпена от джурналята, как мислите е така някоя джебчиика ще седне да си разказва приключенията :)
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Социалните служби дремят ли?Толкова ли е трудно да се установи в какви къщи живеят онези, които се представят за социално слаби? Всеки такъв би трябвало да бъде посетен и да се прецени в какви условия живее.Да не говорим пък, че в малки селища като Игнатиево хората се познават.Или джебчийките дават рушвети и на социални работници?
9
0
 
28
 
! Отговори
42 преди 8 години
ДО 6АБЕ НЕ МИ ПИШИ ГЛУПОСТИ, ОТДАВНА СИ ГИ ЗНАЕМ ВЪВ ВАРНА, ЧЕ ДЖЕБЧИЙСКОТО ЯТО Е ОТ ИГНАТИЕВО. КРАДАТ ЧУЖДЕНЦИ И БЪЛГАРИ, ДАЖЕ ПРЕД ПОГЛЕДИТЕ И НА ПОЛИЦИЯТА АКО Е ТАМ. ОТ КАКВО СА ИМ МЕРЦЕДЕСИТЕ И ЛУКСОЗНИТЕ КЪЩИ, СИГУРНО ОТ ЧЕСТНА РАБОТА. КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА И КОМИСИЯТА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА НЕЗАКОННОТО БОГАТСТВО.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кооперирането е извесно отдавна - и при соца и при капитализЪма. Така се прай БВП.
7
0
 
46
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Единствения наичин следовател, дознател да свърши работа, е да си платиш, да се оплачеш в националната телевизия или в социалните мрежи. За подобни практики знам от доста години, и се съмнявам да съм единствения. Знам за повече случаи на бездействие на полицията за 1г. от колкото на ефективна работа за 10.Бойко да съкращава бюджета на МВР и ДАНС и да го прехвърля към Нова ТВ, БНТ и БТВ, защото за 1 месец имат повече разкрити измами от колкото цялото МВР.
6
0
 
10
 
! Отговори
333 преди 8 години
Тази статия е като онази обява - имам това и онова, нищо не търся, нищо не продавам, само да се похваля! Как е възможно да са толкова нагли?! С какво се хвалиш? Как вършиш зло?! Иначе си много набожна, нали?!
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или статията си я измислихте или до такава степен няма дьржава вече, че и на тези не им пука. Предполагам, че и по телевизията да се появят, все тая. Всеки си прави, каквото си иска. Бардак и мизерия.
4
0
 
32
 
! Отговори
42 преди 8 години
НЕКА СЕГА НЯКОЙ ДА МИ НАПИШЕ КОЛКО НАРЕД Е НАШАТА ДЪРЖАВА И КАК САМО УМНИТЕ И КАДЪРНИТЕ ИЗКАРВАТ ПАРИ, А ДРУГИТЕ СЕ ОПЛАКВАТ. ЮРИСТИ, ЛЕКАРИ, ИНЖЕНЕРИ ОБЕДЯНВАТ И НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ И ДА СВЪРЖАТ ДВАТА КРАЯ, А ТАКИВА КАТО ВЪПРОСНИТЕ КРАДАТ И ЖИВЕЯТ ЛУКСОЗНО И КОРУМПИРАНИТЕ МАГИСТРАТИ И ПОЛИЦАИ ПОКРАЙ ТЯХ.
3
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ ЗНАЕ КОЛКО ПАРИ ДА ДАЛИ НА ТАЯ ЗА ДА КАЖЕ ,ЧЕ ДАВА ПАРИ НА ПОЛИЦИЯТА ИЛИ НА ОХРАНАТА ?! 100% НЕ Е КРАДЛА ,А Е ПРЕДСТАВЕНА ЗА ТАКАВА И СИ Е ПОЛУЧИЛА ХОНОРАРА ОТ ЖУРНАЛИСТИТЕ ! НИТО ЕДИН КРАДЕЦ НЕ БИ СПОДЕЛИЛ ,ЧЕ ДАВА РУШВЕТ ЗА ДА МУ СЕ РАЗРЕШАВА ДА КРАДЕ !
2
0
 
30
 
! Отговори
АМАН преди 8 години
и Аз нямам коментар
1
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мотото на охранителните фирми в моловете е "Бой по кърмачките, не закачайте джебчийките"