Предлагат: Цар Борис III за руска държавна награда

Инициативен комитет до Путин: За заслугите му към СССР през Втората световна
Обновена: 21 юни 2015 13:19 | 21 юни 2015 13:18, Анисия Иванова
68
Предлагат: Цар Борис III за руска държавна награда
Снимка: архив Reuters

Инициативен комитет от български учени и общественици предлага в писмо до президента на Русия Владимир Путин цар Борис III да бъде удостоен посмъртно с държавна награда на Русия за заслугата му пред СССР в годините на Втората световна война. Цар Борис III отказва на Хитлер да изпрати български военни части на Източния фронт за разлика от управляващите елити на всички останали страни от Тристранния пакт. Това съобщи на пресконференция в БТА акад. Георги Марков, директор на Института за исторически изследвания при БАН в периода 1993 - 2011 г.

Не смеем да си помислим за трагедията, която би сполетяла нашите народи, ако той не беше устоял на бесния натиск на Хитлер и беше изпратил синовете на България с пушки в ръце на Източния фронт, се посочва в писмото.

В него се напомня, че румънският крал Михай I е награден от съветската държава, при положение, че по негово време Румъния влиза във войната срещу СССР и румънските дивизии участват в битките на Източния фронт. Правителството извършва и масови депортации на евреите, румънски граждани, се отбелязва в писмото, като се напомня, че крал Михай I, има своите заслуги, които са известни.

От Инициативния комитет посочват, че организацията не е монархическа по характера си. Можем да посочим множество грешки и дори грехове на монарха, но доброто също трябва да бъде оценено и подобаващо поощрено като импулс за бъдещите поколения.

От Комитета изразяват убедеността си, че монархическите и десните кръгове в страната ще оценят обективно положително подобен акт от страна на Русия.

С евентуалния акт на награждаване на цар Борис III и признаването на неговия принос в българо-руските отношения в
 един драматичен исторически период ние търсим консенсус в нашето разкъсвано и днес от класова омраза общество, а също отново припознаване на нашите исторически приятели и съюзници, се посочва още в писмото.

Там се напомня и за управленската воля и участие на цар Борис III при спасяването на всички евреи от суверенната територия на България. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Неделя е! И те са хора, макар че служат на Дявола!
18
3
 
0
 
! Отговори
Златен лъв преди 8 години
До "Златен лъв" относно че съм бил "малката братушка"Не пишете с моето име и то глупости.Към историческите факти може да имаме едно или друго отношение, но не и да ги изменяме със задна дата. Моето отношение е на българин, който обича народа си и защитава каузата на българското племе.
17
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В името на "негово величество" са избити стотици партизани, главите им отрязани, а палачите наградени с по 50 000 лева. Но за режима на *** Путин това не е проблем.
16
1
 
20
 
! Отговори
Златен лъв преди 8 години
До Златен лъвКакво сте ми поставили минуси, бе? В Бухенвалд и Радеберг (до Дрезден) стоят паметни плочи на български с имената на измъчените до смърт в тези лагери българи. От днешна гледна точка може да не споделям всички техни убеждения, но тогава и отблизо е било различно, нацисткият режим е бил силно отблъскващ за образовани и свободолюбиви млади хора и те са го отхвърляли. Загинали са страдалчески заради смелостта си да мислят и да бъдат самите себе си.
15
5
 
6
 
! Отговори
Златен лъв преди 8 години
"... ние търсим консенсус в нашето разкъсвано и днес от класова омраза общество, а също отново припознаване на нашите исторически приятели и съюзници ..."-----------------------------------Като търсиш, направи първата крачка. Нали си по-малката "братушка". Мирише на *** пиндоска провокация и лъженаучна манипулация. В цялата ни история няма цар избил повече българи от този, за който молите държавна награда на Русия.
14
11
 
16
 
! Отговори
комунистически роб преди 8 години
Да припомня ли на българите ---как под прикритието на Руските войски и щикове , се разграби имота и парите на българина след 9.09.44г.??!!!КАКВО "ОСВОБОЖДЕНИЕ" .....КАТО ТОГАВА НИ ОГРАБИХА И НИ ПРЕВЪРНАХА В "СОЦ-РОБИ НА ТРУДА"
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo! Rusnaci vinagi uvazhavali balgari,koito rabotali za nashe pravoslavno edinenie!I spoko,nito Borisov,nito Oresharski,nito Stanishev nyama da poluchat tova priznanie,za RUSNACI te za vinagi stali predeteli!
12
7
 
11
 
! Отговори
Златен лъв преди 8 години
Да припомня ли за българите, загинали в немските концентрационни лагери, млади интелигентни мъже, принадлежащи към цвета на нацията, призвани да градят бъдещето ѝ, предимно студенти в немските университети, чиято вина се състои в членуването им в нелегалния БОНСС (Български общ народен студентски съюз), в противонацистки убеждения и дейност и подкрепа на СССР. Обвинението срещу някои се състои основно в това, че българският хор в Дрезден е изпълнил публично не само български, но и руски песни.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO 12RUSIA TE E OSVOBODILA DVA PATI I V BALGARIA SE GIVEESHE DOBRE,A BOIKO BORISOV ZA 5 GODINI RAZSIPA DARGAVATA.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NARODNOTO SABRANIE DA DADE NAGRADA I TITLA ZA NAI-GOLIAM RAZBOINIK I KRADEZ NA SINA MU,KOITO ZA 800 DNI OGRABI MNOGO ZEMIA I GORI.,A ZA ZAR BORIS DA BADE OBIAVEN ZA SVETEZ,ZASHTOTO IZBI NARODNATA INTELIGENZIA.
9
12
 
14
 
! Отговори
Златен лъв преди 8 години
А "забравянето", че сме воювали на страната на съюзниците против Германия в така наречената Отечествена, и то под съветско командване, е направо цинизъм! Съветските пълководци не ги е бивало, свикнали са били да воюват не с умение, а с много жива сила, българската войска пък хич не са жалили. Дали сме огромни жертви за ТЯХНАТА победа, губейки националното си обединение, скъпи български синове, а те и досега ги пренебрегват и не почитат. Позор! Капка воинска доблест няма в руското отношение!
8
17
 
12
 
! Отговори
мдаа преди 8 години
Типично в руски стил ще бъде убийците да награждават жертвата. Русия прави три неуспешни опита да убие Борис -атентатите в Берковица ,в Арабаконашкия проход и атентата в черквата Света Неделя чиято основна цел е да убие царя и цялото правителство. Прекия убиец на Царя е руски агент син на участвал в атентата български офицер - руски агент. Цялата работа ще прилича на поднасянето на венци на убитите поляци в Катин.
7
6
 
14
 
! Отговори
Бива преди 8 години
А за крадене на държавни имоти предлагам да се въведе термина "симеончовщина". Така де - всекиму според заслугите.
6
8
 
25
 
! Отговори
Златен лъв преди 8 години
Приветствам! Силно се надявам този призив да достигне до руските политици и те да спрат да си служат с нападки към България, че била техен противник през ВСВ. Ние влизаме в Тристранния пакт, когато СССР е съюзник и пръв боен другар на Германия - нещо, което руснаците обичат да позабравят. По указание на Москва комунистите в България разпространяват позиви да преминем на тяхната обща странаНикога не сме воювали с тях през ВСВ, дори когато СССР едностранно ни обявява война и ни напада.
5
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do Putin -Ostavete ni , ne ni " gudeli4kaite ", ne vi iskame "ni jiloto , ni meda" . Spasiba.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бе тия са толко объркани, че не знаят техните си хора - "кой-кой е", вие сте тръгнали паметта на Царо да петните!
3
5
 
12
 
! Отговори
печен преди 8 години
До vesko02 - нашият цар е русофил,това е формирано от неговото дълбоко вътрешно убеждение,че баща му е отровен по нареждане на хитлер...това че царят е русофил,не значи,че е руски човек или се ползува с тяхното доверие...той завършил щабна военна академия в щатите и е човек на световните масонски кръгове...да не забравяме,на 50% той е еврейн-майка му джованна е италианска еврейка..затова,по нейно давление баща му спаси нашите евреи,доколкото можа-но есстрата на джованна,матилда загина в лагер..
2
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дамм, хубава работа, ама руска.
1
11
 
26
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
За бащата незнам но синът показа завиден ентусиазъм в прокарването на руските интереси у нас.Приказките за негова съпричастност към руски тайни служби може би не са безпочвени

Спонсорирани публикации