България - основен източник на трафик на хора в Европа

Държавният департамент за САЩ с критики към правителството ни
27 юли 2015 20:24, Мария Захариева
38
България - основен източник на трафик на хора в Европа
Снимка: Архив, Reuters

България е източник, а в по-малка степен транзитна и крайна страна за мъже, жени и деца, които са подложени на секс трафик и принудителен труд, се казва в частта за България на годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора в света, публикуван на сайта на американското външнополитическо ведомство.

България остава една от основните страни източници на трафик на хора в ЕС. Български жени и деца са подложени на секс трафик на територията на страната, както и в Европа, Русия, Близкия изток и САЩ.

Редица неправителствени организации (НПО) заявяват, че вътрешният трафик нараства. Български мъже, жени и деца са подложени на принудителен труд в Белгия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Великобритания и Замбия, предимно в земеделието, строителството и сектора на услугите. Български деца и възрастни с увреждания са принуждавани към улична просия и дребни кражби в България, както и в Австрия, Гърция, Италия, Швеция и Великобритания. Румънски момичета са подлагани на секс трафик в България. Корупцията в държавната власт създава обстановка, улесняваща някои престъпления в трафика на хора, се казва в доклада.

Правителството на България не изпълнява изцяло минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора, но все пак полага значителни усилия в тази насока, се акцентира в документа. Въпреки тези мерки правителството не е демонстрирало цялостно увеличаване на усилията за борба с трафика на хора спрямо предишния период на наблюдение. Поради това България е поставена в Списъка на страните под наблюдение в Категория 2.

През периода на наблюдение се наблюдава спад във всички усилия на властите в борбата с трафика на хора: в съдебното преследване, защитата, превенцията и координацията. България остава една от основните страни източници на жертви на трафик на хора в ЕС, но правителството не е финансирало специализирани служби за жертвите на този трафик. Две държавни убежища за жени жертви на трафика на хора са престанали да работят.

Специализираните служби за момчета и мъже жертви на трафика на хора са несъществуващи. Националната координация е белязана от бездействие поради отсъствието на ключов лидер, текучество на персонала, структурни промени и цялостна политическа нестабилност. Властите са разследвали и осъдили значително по-малко трафиканти и са издали условни присъди на мнозинството осъдени. Действията на правоохранителните органи срещу чиновници и полицейски служители, които са съучастници в трафика на хора, значително са нараснали, се отбелязва в доклада.

През 2014 г. властите са започнали 81 разследвания на секс трафик и шест на трафик с цел принудителен труд спрямо съответно 82 и 12 през предходната 2013 г. Повдигнали са обвинения в секс трафик на 43 души и трафик за принудителен труд на четирима души през 2014 г. спрямо съответно 114 и петима през 2013 г. 53 души са били осъдени за секс трафик и един за трудов трафик на хора през 2014 г. спрямо съответно 85 и петима през 2013 г. Подобно на предишни години само 18 от 53-те осъдени за секс трафик (34 процента) са получили присъди затвор.

Специализираният съд за организираната престъпност, който бе учреден едва през 2012 г., е станал по-активен по дела с трафик на хора, отчита докладът. През юни 2014 г. този съд е осъдил ръководителя на трафикантска мрежа и двамата му съучастници на затвор. Почти едногодишен период на бездействие в дирекцията за борба с организираната престъпност е довел до по-малък брой случаи на трафик на хора, стигнали до съда. През февруари 2015 г. парламентът отмени реорганизацията и върна дирекцията към МВР. Българските власти са си сътрудничили с девет чуждестранни правителства в транснационални разследвания. Правителството е осигурило специализирано обучение за полицаи, следователи, прокурори и съдии, се казва в доклада.

Правителството е демонстрирало усилия за борба със съучастието в трафик на хора сред държавните служители. През август 2014 г. властите са започнали да разследват седем полицаи по обвинения в корупция и шантаж, отчасти заради искане на подкупи от сводници. За сравнение те изобщо не са разследвали полицаи през 2013 г. и са разследвали петима през 2012 г. Разследвания срещу други полицаи през последните години включват сигнали за примамване на жертви, принуждаване на една жена да проституира и предупреждаване на трафиканти за готвени полицейски акции.

По отношение на превенцията се отбелязва, че през март 2015 г. Върховният комисариат на ООН за бежанците е призовал българските власти да разследват сигнали, че граничари рутинно връщат обратно, често пъти със сила, кандидати за убежище, включително членове на язидското малцинство, които са особено уязвими за трафика на хора от Сирия и Ирак. Правителството е осигурило обучение на дипломатическите си служители в областта на борбата с трафик на хора с цел да се избегне тяхното участие или улесняване на трафик на хора. Правителството също така е демонстрирало усилия да намали търсенето на платен секс, се казва в доклада.

В частта за препоръките към България се предлага да се увеличат усилията за разследване, съдене и осъждане на трафиканти на хора, особено при трафика на хора за принудителен труд, а признатите за виновни трафиканти да бъдат осъждани на затвор. Лансира се също идеята да се осигури специализирана помощ, включително убежище, за мъже, жени и деца жертви на трафика на хора, да се подобри националната координация чрез активна национална комисия и секретариат и да се изготви актуален национален план за действие. Препоръчва се да се разследват, съдят и осъждат проактивно правителствени служители, които са съучастници в трафик на хора, а осъдените да получават присъди затвор.

Друго предложение е мъжете жертви на трафик на хора да получават услуги, включително помощ за реинтегриране и юридически услуги. Отправя се още съвет да се осигури обучение за подходящо отношение на прокурори и съдии, които работят с жертви на секс трафик, както и да се създаде обхватна база данни за престъпления, свързани с трафик на хора и на жертви, които са били идентифицирани, насочени към съответните служби и получили помощ. Накрая се препоръчва на правителството да отдели средства за информационни кампании, включително дейности по приобщаване на ромските общности.

(БТА)


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважаеми Неправителствени организации, приемаме критиката, но пък заслужаваме и похвали. Така например, нямаме нито едно трафикирано куче или котка, нещо повече г-жа Бъчварова създаде зоополиция, която строго бди за правата на четириногите. Дори някой само да помисли да им навреди следва веднага санкция глоба от 10000 лв. и поправителен труд 365 дни. Очакваме Вашата положителна реакция.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BLAGODARIM NA BOIKO BORISOV,BLAGODARENIE NA NEGO DARGAVATA E V TOVA POLOGENIE.NA PROST NAROD --TAKOVA PRAVITELSTVO.ZAPLATA OT 250-350LV NAPRAVO MECTA.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да им обясним на американците че нещата в България не стават така както в САЩ.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на "демокрацията " !
15
0
 
7
 
! Отговори
goro преди 6 години
СВЕТА ДА СЕ ВЗЕМЕ В РЪЦЕ И ДА СПРЕ ТАЗИ БАНДИТСКА ДЪРЖАВА>goro
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я,каква тенекия вързаха на Тиквата краварите . А какво блъскане по гърдите беше ,какви темета и къчове . Язък за данданията ! Ама гледаш го ,голям чиляк ,пък ***..! Яка тенекия....
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станишев е виновен :)
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи вече и в Замбия работим,браво Бойко,браво Тиквар!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Визи ,нанайси !
10
2
 
12
 
! Отговори
и62 преди 6 години
Краварите оценки дават пък и препоръки- и това от нация създадена от каторжници и затворници европейски айсе............
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо дращиш ! Да си чувал за интернет ? Хахаха развличам се бе
8
1
 
11
 
! Отговори
Шивачът от Панама преди 6 години
Мииитов, къде си? Ще чуем ли и твоята версия?
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боцко Празната Кратуна взима сериозен процент от трафика на хора. Също и от наркотрафика. Ало Ваньо пък пълни герберастката каса за изборитя. Яко купуване ще падне.
6
1
 
16
 
! Отговори
Чекист преди 6 години
Айде... няма визи... :))) Още 2-3 повода и ще кажат на Митов, че до 2020 ще ни наблюават :)))
5
1
 
32
 
! Отговори
наглост преди 6 години
Американците са основна причина за това да има бежанци. Те създават размирици по целия свят. Ако са толкова загрижени, да им дадат убежище на тези хора.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То щото сме много, " па фанаме хора да изнасяме". Тук в България всичко е на опъки, за това не можем да се оправим. За жалост от 25 години насам гласуваме против някой, а не за някого. Тоя трафик на хора, наркотици и цигари никой няма и с пръст да го барне още много години. Трябва преврат да стане за да се промени нещо.
3
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че преди двадесет години ми стигна разума да избягам от този клозет
2
5
 
16
 
! Отговори
ххх преди 6 години
Айде пак хамериканците .., да си гледат там арабите и стига са влизали където не трябва
1
2
 
13
 
! Отговори
непукист преди 6 години
Каква услуга само сториха краварите на Винету ,че и тенекия за заслуги им връчи плевела на тяхната баба дето дава заповедите от амбасадата.